Tvaroh
Tvaroh je čerstvý nezrající sýr, který se vyrábí kyselým srážením mléka, obvykle kravského, ale seženete třeba i kozí, může se však vyrábět také s pomocí syřidla. Syřidlo je ve výrobě tvarohu moderní novinkou, odedávna se využívalo přirozeného obsahu kyseliny mléčné ve zkyslém mléce a mírného zahřívání. Po vysrážení mléčné bílkoviny, kaseinu, následovalo tradičně vykapávání syrovátky ve tkanině, dnes se používají odstředivky. Je kvalitním zdrojem bílkovin a vápníku.
Tuková škálaDo 5 % tuku v sušině má tvaroh měkký či odtučněný, stejný obsah tuku má i tvrdý tvaroh na strouhání. Od 5 do 15 % tuku v sušině má tvaroh nízkotučný nebo jemný, od 15 do 25 % tuku v sušině polotučný a nad 38 % tuku v sušině má tvaroh tučný. |
Mléko s tvarem
Slovo tvaroh je možná příbuzné s řeckým „túrós“, tedy sýr, ale je i docela dobře možné, že pochází z církevněslovanského „tvor“ čili tvar. Což může připomínat italské „formaggio“, tedy opět sýr, doslova mléko, jež získalo pevnou formu.
Možná se tvaroh skrývá dokonce i za „ztuhlým mlékem“, které zaznamenal římský dějepisec Tacitus před téměř dvěma tisíciletími v souvislosti se stravou Germánů.