Pondělí 20. září 2021, svátek má Oleg
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. září 2021 Oleg

Zkusili jsme lokální donášku jídla. Má tisíce příznivců, přesto končí

  2:00
Když jsem v půlce května na stránkách Vaříme.cz objednávala suroviny ke třem receptům od šéfkuchaře Romana Dolejše, nenapadlo by mě, že tvůrci tento projekt za dva týdny odpískají. Inovativní služba si v Česku podle všeho za tři měsíce nenašla potřebné množství zákazníků.

Jedna z lahůdek, kterou jste si mohli připravit doma a byla jako od šéfkuchaře. Vy jste ovšem zaplatili jen za suroviny a jejich doručení. | foto: www.varime.cz

Koncept byl následující: každý týden se na portálu objevilo devět nových jídel od známého šéfkuchaře, k nimž bylo možné si objednat ingredience na libovolný počet porcí. Druhý den vám je dovezli až domů i s receptem a garantovali, že podle jednoduchého fotonávodu jídlo připravíte do 30 minut.   

A to sumu, která se pohybovala zhruba od 69 do 129 korun za porci. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to nebyly suroviny a recepty ledajaké, šlo skutečně o kvalitní věci. V tom byl z mého pohledu hlavní vtip: za cenu jídla z poledního menu jste si mohli dopřát lahůdku, která by vás v restauraci vyšla na čtyřikrát tolik.

Zkušební objednávka týden před ukončením služby. Škoda

Webové stránky byly uživatelsky příjemné, objednávku surovin na tři jídla jsem i s platbou vyřídila za tři minuty. Vybrala jsem si tři chody: ciabattu s hovězím steakem z pupku, zapečený kozí sýr s jablky a citronem a jako dezert tvarohovou pěnu s jahodovou omáčkou a mátou. Od každého dvě porce, vyjma dezertu - u toho jsme si užili porce čtyři, protože dezerty většinou jinak objednat nešly, zřejmě z důvodu množství surovin. S dopravou po Praze to vyšlo zhruba na pětistovku.

Fotogalerie

Vybrala jsem si dodání druhý den v rozmezí mezi 14. a 16. hodinou. Kurýr mi zavolal kolem třetí, že mám čekat před domem. Vše přišlo v jedné krabici a vše bylo naprosto čerstvé.

To, že suroviny lidé z Vaříme.cz objednávali a porcovali až poté, co dorazila platba od zákazníka, mi bylo sympatické. Navíc v krabici nic nechybělo. Ani sůl, pepř, červené víno na podlití či olej. Všechny suroviny byly očíslované, myslím, že i Němec by zajásal. Recepty v průhledných eurofoliích připravených pro archivaci v kuchyňském šanonu, které se nacházely v krabici spolu se surovinami, jen čekaly na ozkoušení.

Jediná výhrada...

Abych jen nechválila. Celkem mě zarazilo množství obalů, a to nejsem žádný velký ekolog. Každá surovina byla zvlášť zatavená v plastové vaničce nebo v igelitovém pytlíku, zelenina uložená v obalech z papíru. Po jídle jsem mohla vesele vyrazit k barevným popelnicím a třídit. Na druhou stranu jsem nepřišla na to, jak by se daly jednotlivé suroviny zabalit jinak.

Pak už následovala jen čirá radost: vaření a ochutnávání. Všechny tři recepty nesly označení "středně těžké", ve skutečnosti byly v podstatě triviální, pokud jste tedy alespoň trochu zvyklí doma vařit. Sálat s kozím sýrem jsme měli ve dvou hotový za deset minut a chuťově byl naprosto dokonalý, nebylo co vytknout. Trochu jsem se při objednávce obávala malých porcí, ale pletla jsem se. Salát jsem dojídala ještě večer.

Další chuťovkou byl hovězí steak z pupku, to bylo nebe na talíři. A i když zrovna nejsem "dezertová", přiznat to musím - nic tak dobrého jako pěna s jahodovou omáčkou jsem snad nikdy nejedla. Recept jsem si schovala a už se těším, jak s ním budu během letních večerů na terase oslňovat přátele. 

Se vším, co jsem objednala, jsem byla maximálně spokojená. Proto je podle mě škoda, že Vaříme.cz skončilo. Třeba se ale podobně zaměřená služba v budoucnu zase objeví.

Možnost nevařit je silnější motivací než kvalita surovin

Od posledního ledna, kdy projekt Vaříme.cz rozjel svůj profil na facebooku, nasbíral přes čtyři tisíce příznivců. Na dotaz iDNES.cz, zda se provozovatelům zdají tři čtyři měsíce jako dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu, se kterým u nás zatím nejsou zkušenosti, odpověděl spoluzakladatel Vaříme.cz Tomáš Kučera následovně: "Tři měsíce určitě nejsou dostatečně dlouhá doba na rozjezd projektu tohoto typu. Ale byla to dostatečně dlouhá doba na zjištění, jestli je o projekt zájem, jestli lidé chtějí kvalitni suroviny a zda stojí o pomoc s rozšířením spektra jídel, co mohou vařit doma."

Hlavním kamenem úrazu podle něj byly příliš vysoké vstupní náklady a minimální marže, nastavená tak, aby byl projekt dostupný pro každého. "Přesto s velkou pravděpodobností projekt zrovna nesouzněl s trendem doby, kdy chce většina lidí v Česku právě na jídle šetřit. Zároveň lidé na fb neustále řešili to, že v restauraci jsou podobné ceny, a to bez ohledu na skutečnost, z jakých surovin za tyto ceny v restauracích uvaří. Usnadnění práce - respektive možnost nevařit - je tedy pro lidi u nás zatím mnohem silnější motivací než kvalita surovin," dodal. Mezi další možné aspekty ještě uvedl nedůvěru či nesrozumitelnost výhod služby.

Aby měl projekt šanci na znovuvzkříšení, musely by se u nás podle Kučery především změnit priority lidí: "Takový trend už sice začal, ale je stále příliš slabý. Přesto věříme, že doba vaření z kvalitnich surovin jednou přijde i k nám. Stejně, jako se to stalo v západní Evropě či v USA."

Zkusili jste službu Vaříme.cz?

celkem hlasů: 2683

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 19. června 2014. Anketa je uzavřena.

Nestihli jsme vyzkoušet, neměli jsme o službě tušení. Jinak bychom vyzkoušeli 2323
Nestihli jsme vyzkoušet a nijak nás to nemrzí 293
Zkusili jsme, máme pozitivní zkušenost a také nás mrzí, že služba končí 52
Zkusili jsme, ale nijak zvlášť nás služba neoslovila. Jednou stačilo 15
Autoři:

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Nůž do travní sekačky nabrousíte za pár minut, nemusí být ostrý jako nůž

Letní zahradní sezona končí, je proto třeba zahradní techniku pomalu připravovat na další sezonu. Týká se se to i nože...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Pořád mě někdo zachraňuje, když vidí staršího muže na zemi, říká mykolog

Statistiky tvrdí, že průměrná česká rodina sesbírá za rok až šest kilogramů hub. Patříme k nejvášnivějším...

Nechte ho „levitovat“. Užitečné rady a tipy, jak zazimovat elektrokolo

Premium Koupili jste si letos elektrokolo a nevíte, jak se o něj správně postarat, až ho budete za pár týdnů ukládat k zimnímu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Soutěžící prověřila česká klasika. Masterchef musí povýšit i svíčkovou

Masterchef Česko 2021 tento týden na televizních obrazovkách rozlouskl složení finálové šestnáctky amatérských kuchařů,...

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

  • Další z rubriky

Kašpárek s Punčochářem nekompromisně vyhodili půlku svých adeptů na Masterchefa

„Vidíte to? Jedna chyba, jedno špatně připravené jídlo a vaše účast je jednoduše u konce,“ konstatoval Radek Kašpárek...

Manželé tvoří netradiční dobroty. Marmelády vyrábějí z chřestu i okurek

Premium Když si chcete přivydělat na dovolenou, můžete vzít někde brigádu. Nebo si něco vymyslet sami. Manželé Otto a Zuzana...

K rosení oken může docházet i u novostaveb. Může za to nedokonalé okno

Rosení oken v moderních novostavbách už není takovým problémem jako dřív. Nejenže se kvalita oken i jejich zabudování...

Žemlovka od Martina Škody vám dá zapomenout na hrůzy ze školní jídelny

Blogeři věnující se kuchaření jsou v podstatě amatéři, ale jsou často slavnější než mnozí jejich profesionální...

Fajnpark v Chlumci nad Cidlinou: Zábavní park plný atrakcí, zvířat i dinosaurů
Fajnpark v Chlumci nad Cidlinou: Zábavní park plný atrakcí, zvířat i dinosaurů

Pokud budete mít cestu do Chlumce nad Cidlinou nebo jen pojedete okolo, zastavte se s dětmi v zábavném rodinném Fajnparku, který se rozkládá v...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Začalo to jako chřipka, pak vzal Tereze meningokok nohy a zničil ledviny

Před čtyřmi lety si Tereza myslela, že nastydla na kole. Jenže druhý den už ležela na JIP a kvůli meningokokové infekci...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

Zaměstnanci i OSVČ s více dětmi dostanou od státu daňovou vratku

Díky daňové novele se během letošního roku zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Vyšší daňové zvýhodnění se...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...