Vědci v Japonsku přišli se čtyřmi tipy, jak snížit množství jídla z vaší lednice, které zbytečně končí v koši. Od skladování zbytků v průhledných nádobách až po omluvu vašemu jídlu. Zde je návod, jak zachránit jedlé zbytky ve vaší lednici.
1. Shora dolů
Často, když otevřeme naši lednici, jsme konfrontováni s nepořádkem nádob, alobalových obalů a napůl dojedených sklenic. Velmi málo z nás skladuje potraviny podle stáří, což znamená, že zbytky z včerejší večeře jsou vedle zeleniny z minulého víkendového pečení.
Jíst zdravěji a ještě ušetřit. To jsou benefity uspořádané ledničky |
Kohei Watanabe a Tomoko Okayama, vědci zabývající se odpadovým hospodářstvím na Teikyo University v Tokiu, navrhují jednoduché pravidlo – položit potraviny, které jsou nejblíže k vypršení záruky, na nejvyšší polici. Když tedy otevřeme naši lednici, měli bychom automaticky vybrat něco shora – to jsou potraviny, které je třeba sníst co nejdříve.
Čerstvější potraviny se mezitím skladují dole, i když tento systém samozřejmě vyžaduje čas na neustálé přesouvání potravin nahoru, jak stárnou.