Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

  22:25
Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají sliny a mají boule za ušima, to musel být zážitek. Což Přemek Forejt dobře tušil, už když je tam zval. „Taková čuňárna a jak je to dobrý, že?“ neodpustil si.

Kuchaři Jiří Horák a Tomáš Valkovič spolu donedávna pět let vařili v karlínské Esce v Praze, aktuálně působí na pozici kreativních šéfkuchařů Ambiente. A pro zpestření si vymysleli a čas od času zorganizují originální jednodenní pop-upy jako Langōš fry day nebo mexické Ricas.

Mají už skvěle vyzkoušené, že to je jídlo, které když je poctivě připravené z poctivých surovin, tak skvěle zafunguje a je schopné rozjet nejednu úžasnou jízdu s přáteli. Proto si Přemek Forejt pozval jak Jirku s Tomášem a langoši, tak Honzu s Radkem do pískovny nedaleko Olomouce. Na kouzelné místo, kam se sám v létě rád zajede po přípravách v kuchyni odpoledne vykoupat a vyčistit si hlavu, a pak se vrací do Entrée.

Radka s Honzou by evidentně ani ve snu nenapadlo, že je pozve na langoše. Nicméně nadýchané těsto i ochucení přísadami, které si Tomáš s Jirkou připravují sami, je nadchlo. Prostě stará dobrá poctivá čuňárna.

A nebyl by to souboj, kdyby šéfkuchaři a majitelé pražských podniků, jako je michelinem oceněný Field a restaurace U Matěje, nemuseli tradiční langoše připravit také, a přitom je povýšit na ještě větší lahůdku.

Honzovi Punčochářovi langoše od Jirky s Tomášem na první dobrou připomínaly nadýchané vdolky naslano, nicméně raději si našel na internetu „zaručeně pravý recept na originální maďarské langoše“. Nikdy předtím je totiž nedělal. Originální byl ten recept každopádně, protože lepivé bramborové těsto dávalo tušit, že to nebude správná cesta.

„Když se něco nevede, tak se to za stálého míchání vylévá do záchodu,“ konstatoval suše Honza Punčochář a na další těsto už raději zadělal podle své vlastní hlavy, jak mu napovídala zkušenost. Prostě mléko, droždí, sůl, mouky už jen podle citu, a hlaďoučké těsto se najednou krásně rýsovalo.

Navíc měl u toho Honza čas promýšlet, jak právě ten svůj langoš vyšperkuje. Rozjel se, takže se rozhodl povznést jeho chuť tak, že by se ho nestyděl podávat u sebe v restauraci U Matěje. Chtělo to jen ještě nějaké červené maso. Kachnu nesehnal, ale nakonec se mu poštěstilo a sehnal své oblíbené holuby, s křehkým masem a výraznou chutí. Takže bylo jasné, že tady nebude langoš hlavní komponent. A všichni na to byli zvědaví, protože Honza se svou nechutí k langošům vůbec netajil.

To Radek Kašpárek měl s těstem na langoše jasno hned a těsto si na ně zadělal nejdřív ze všeho. Nic složitého: hladkou mouku ochutil solí a cukrem, promíchal, přidal 30 g čerstvého droždí, 300 g mléka a 100 g zakysané smetany, která langoš udělá vláčnější i chutnější. Viz video.

Tvarovat langoše oba naučil Tomáš. Stačí kuličku těsta rozmáčknout pěstí a vytvarovat do kruhu tak, aby zůstaly vyvýšené okraje. Přitom je dobré namáčet si ruce do rozpuštěného sádla, aby se těsto nelepilo, a placky pak péct z jedné i z druhé strany v oleji rozpáleném cca na 160 °C.

Langoš s trahným telecím a ochucenou zakysanou smetanou (Radek Kašpárek)

Rybí langoš s omáčkou čimičuri (Radek Kašpárek)

Tzv. obyčejný místní langoš s tvarůžky, špekem a slaninou (Radek Kašpárek)

Co se ochucení langoše týká, Radek si nakonec vymyslel tři varianty, z toho jednu místní, uctívající tradiční olomoucké tvarůžky. A těšil se, jak bude chutnat kombinace s dušeným telecím lýtkem konfitovaným v kachním sádle spolu se zeleninou.

Hrálo se o hodně: kdo prohraje, bude umývat veškeré nádobí v kuchyni, tedy to od vaření, i to po hostech. A tak Honza Punčochář spolu s nadýchaným langošem se stehýnky z holuba, ančovičkami a marinovanou řepou a křenem servíroval i holubí prsíčko připravené na grilu a salát z pečených řep s omáčkou z nakládaných okurek, tzv. cornishonů. A všechny tou kombinací chutí naprosto nadchl. Koneckonců i servisem.

Jan Punčochář svým menu úplně rozbil pojetí langošů a kuchařský souboj s Radkem...
K langošům Jan Punčochář podával mj. holubí prsíčka na grilu.
Punčochářův nadýchaný langoš s holubími stehýnky

Jan Punčochář svým menu úplně rozbil pojetí langošů a kuchařský souboj s Radkem Kašárkem vyhrál.

Radek předvedl již zmíněné tři druhy langošů. Jeden s trhaným telecím lýtkem a cornishony, zakysanou smetanou a libečkem. Druhý rybí s omáčkou čimičuri, spoustou bylinek, vinným octem, olivovým olejem i kečupem, aby dodržel zadání. A třetí představil jako obyčejný místní; se zelím, olomouckým tvarůžkem, špekem, škvarky a jarní cibulkou. Každý byl jiný, nadchly všechny. Honzův holub však svou chutí a originální kombinací s langošem nakonec přece jen ostatní přebil.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...