Kvízy o jídle, vaření, potravinách
Proč se vyplatí pěstovat a jíst kedlubny, zelí, květák či brokolici
Veškerá košťálová zelenina je velmi zdravá. A můžete si vybrat, co chutná zrovna vám, možností je spousta. Pramátí košťálovin je brukev zelná pocházející ze Středomoří, z níž lidé vyšlechtili květák,...
Cuketa je nesmrtelná: snadno se pěstuje a v kuchyni z ní připravíte cokoli
Kdo si cukety jednou pustí do zahrádky, už se jich prý nezbaví. Pěstují se totiž velmi snadno a pěkně plodí. Každopádně jsou jen dvě skupiny lidí: jedni nad cuketami ohrnují nos, protože jim...
Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí
Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný, prospěje vám ovšem i ocet vinný nebo vyrobený z jiného ovoce. Je to prastarý...
Kvíz o víně má vítěze. Podívejte se, kdo vyhrál kuchařku
Věděli jste, že naši zem krášlí víc než sedmnáct tisíc hektarů vinic? To není vůbec málo. A určitě to znamená, že se u nás najde taky hodně odborníků na víno, nebo aspoň jeho milovníků. Znalosti...
KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?
S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní středomořské podnebí, jež začalo už v dubnu, mohou rostliny vydržet zelené i do...
KVÍZ: Opravdu víte, čím a jak se můžete v houbařské sezoně otrávit?
Kdo nechodí na přelomu léta a podzimu na houby, jako by nebyl. Vždyť je tu hlavní sezona, kdy jeden chce přinést z lesa jedině hřiby, zkušenější houbaři pak třeba čirůvku fialovou. Jenže i ta může...
KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?
Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás „rozmnožila“ spousta restaurací a street foodů, které se snaží z její popularity těžit. Na...
KVÍZ: Jste zkušení gurmáni? Jak znáte svá práva v restauraci?
Většina lidí s reklamací v restauraci váhá. Zákazník přitom uzavírá stejnou kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a v případě nespokojenosti má právo si stěžovat. Jak jste na tom vy? Víte, jak se...
KVÍZ: Vyznáte se v názvech jídel, která si užíváme na dovolené?
Také milujete na cestování nejen vůni dálek, ale rovněž tradičních pokrmů, které nám chutnají o to víc, že je nemáme na talíři den co den? Zkuste si prověřit své znalosti gastronomických pojmů, se...
KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů
Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání často ani nevědí, jak ho správně vyslovit. Jste znalci zahraničních specialit,...
KVÍZ: Jak se vyznáte v regionálních specialitách? Víme, kdo vyhrál kuchařku
Zábavný kvíz, který prověřil vaše znalosti regionální kuchyně, zná své vítěze. Kdo vyhrál kuchařku plnou tradičních krkonošských receptů?
KVÍZ: Jak se vyznáte v gastronomických specialitách?
Potrpíte si na dobré jídlo? Rádi kuchtíte? Chutná vám? Pak si hravě poradíte s tímto „jedlým“ kvízem.
KVÍZ: Poznáte potravinu podle složení?
Slad, chmel, voda. Složení některých potravinářských výrobků je jednoduché jak facka, chuťový zážitek přitom komplexní. Většina potravin ale obsahuje mnohem víc surovin. Na obalech se tísní seznamy...
KVÍZ: Vyznáte se ve zdravém stravování?
Češi stále tloustnou, a to i přesto, že je v obchodech dostatek zdravých potravin. Jenže mnoho lidí dělá pořád ty stejné chyby a už při nákupu si vybírají nezdravé jídlo. I proto jsme se snažili...
KVÍZ: Jak se vyznáte v ovocných pálenkách?
Zatímco děti sbírají během pomlázky hlavně vajíčka a sladkosti, dospělým nabídnou omlazená děvčata stopičku něčeho ostřejšího. Víte však, co pijete, a máte přehled, jak se taková pálenka vlastně...
Ve víně je pravda. Najdete ji také v kvízu o královském nápoji?
Češi jsou národem pivařů, jenomže zatímco spotřeba piva postupně klesá, vinaři od stolu neodcházejí. Víte kolik Češi za rok vypijí královského nápoje? Odpovědět můžete v kvízu, který jsme vám...
KVÍZ: Jak se vyznáte v hovězím mase
Hovězí maso skýtá obrovské množství možností. Můžete ho péct, dusit i použít na gril. Když uvažujete o tom, co uvaříte pro rodinu, musíte vědět, jaké maso je vhodné pro ten který typ tepelné úpravy....
Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek
Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od otevření se dvorek pražské vinárny Bokovka začal plnit návštěvníky, které v centru...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách žebříčku. Víte, jak se vaří, jaké jsou druhy piva a jak se čepuje?
Zázrak pro trávení a duši. Kardamom má léčivé účinky i delikátní chuť
Trávicí potíže se často dostavují v důsledku stresu a rozčilení. A platí to i naopak. Když si rozhodíte zažívání, odrazí se to zhoršením psychického stavu. Bránit se obojímu zároveň pomáhá kardamom.
KVÍZ: Předveďte, co víte o bylinkách, i když jsou Bylinkové školy rozdány
Umíte to s bylinkami? Využíváme jejich léčebných účinků, používáme je v kuchyni jako ochucovadlo nebo jako prostředek pro krásu. Některé rostou jen divoce, jiné můžete mít třeba v truhlíku za oknem....
Magdaleně Dobromile Rettigové nesahám ani po kotníky, říká Láďa Hruška
Láďa Hruška (42) se rozpovídal o tom, co nemůže jíst a jaký oblíbený recept své babičky si rád opakovaně připravuje, kdykoli dostane chuť na sladké. Oblíbený kutil také odhalil své životní motto a...
KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?
Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním dodávají autenticitu, bez kterých si je nedokážete vůbec představit.
KVÍZ: Prosciutto, guanciale a pancetta. Jak se vyznáte v sušeném mase?
Podávají se jako předkrm, k vínu nebo coby součást různých jídel, vyžadují péči zkušeného uzenáře a dostávají název podle zpracované části zvířete či místa původu. Které druhy sušeného masa najdete...
KVÍZ: Jak se vyznáte v koktejlech?
Historie míchaných nápojů je plná tajemství a otazníků. Jisté je jen to, že v 19. století už je lidé pili a znali, na počátku 21. století si je opět ve velkém zamilovali. A co o koktejlech víte vy?...
KVÍZ: Jak se vyznáte v kuchyňských nožích? Otestujte se
Na co je vhodný nůž nakiri, co to znamená, když je čepel vyrobená z damaškové oceli, jaké prkénko je na krájení nejlepší? Zkuste odpovědět na otázky a uvidíte, zda se v kuchyni opravdu vyznáte.
KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?
Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný svátek. Vy si můžete zkusit kvíz, abyste se přesvědčili, jak blízko máte k...
Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás
Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke způsobům, jak si posílit zdraví. Léčili s nimi například astma, revmatismus či...
KVÍZ: Lokální, farmářský a bio. Vyznáte se v pojmech o jídle?
Vyznáte se ve slovech, která na nás číhají na každém kroku? Jaký je rozdíl mezi farmářským, lokálním a bio produktem? V kvízu se dozvíte, co se označením potravin jako lokální nebo organický...
Špetka, jíška, restování. Jak se vyznáte v běžných kuchařských termínech
V kuchařských receptech se běžně setkáváme s názvy pokrmů, surovinami nebo postupy, ale někdy nevíme, jak je „rozklíčovat“. Zkušené kuchaře nemohou vyvést z míry, ale začátečníci se v nich někdy...
Soutěžní kvíz na téma kuchyně našich sousedů má své výherce. Gratulujeme.
Se Slováky, Poláky, Němci i Rakušany jsme sousedé se vzájemně propojenými osudy a historií, a tak se chtě nechtě ovlivňujeme nejen v životním stylu, ale i v tom, co vaříme a pečeme. Podívejte se, kdo...
KVÍZ: Máte rádi a znáte chorvatskou kuchyni?
Jezdíte rádi do Chorvatska nejen kvůli moři, ale taky proto, že si vždycky výborně pochutnáte na místní kuchyni? Pak pro vás bude tento kvíz brnkačka.
Nejezte ve stresu ani ve vzteku. Emoce při jídle určují dobré trávení i zdraví
Vzpomínáte si, jak krásně to vonělo v kuchyni u babičky? S jakou něhou a láskou se tam mluvilo o jídle? Jeho příprava byla bezmála posvátným rituálem, nikdo nikam nespěchal a ve vzduchu se vznášela...
KVÍZ: Jak se vyznáte v italských těstovinách?
Osolená voda a „al dente“ – to ví o těstovinách asi každý. Ale kdo rozezná jednotlivé druhy? Ten, kdo se vyzná v roztodivných italských názvech těstovin.
KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech
Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo vytáhnout mobil a najít recept, a to i v cizojazyčné verzi. Ovšem anglické recepty...

















