Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

KVÍZ: Jak se vyznáte v kuchyňských nožích? Otestujte se

Na co je vhodný nůž nakiri, co to znamená, když je čepel vyrobená z damaškové oceli, jaké prkénko je na krájení nejlepší? Zkuste odpovědět na otázky a uvidíte, zda se v kuchyni opravdu vyznáte.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P32e51t65r 71H70u41l89k30a

2. 7. 2021 13:58

100% a to neumím pořádně nakrájet ani cibuli

1 0
možnosti

Á, už je to tu zase, oblíbené "měknutí" nerezové oceli v myčce ;-D Už jsem slyšel i od TV "šéfkuchařů" věty typu: nůž v myčce "změkne jako sejra", jako bláto, atd. ...

Zkuste se zajít na nějakou SPŠ strojní a půjčit si učebnici pro prvák, možná druhák, a přečíst si něco o tom vašem měknutí, tj. opaku kalení, tj. popouštění. A hlavně za jakých teplot tento metalurgický proces probíhá!

Koukám tu na svou myčku, většinou pouštím univerzální program na 60°, ale umožňuje mi navolit rozsah od 40° do 70° na ultra napálené hrnce. To rozhodně není popouštěcí teplota nerezové oceli!

Pokud máte nějaké historické, ručně kované kudly z uhlíkové oceli, tak je samozřejmě do myčky nedávejte, aby vám nezrezly. "Změkknutí" bych se ale nebál ani u nich. Vždyť by se s nimi nesmělo krájet ani čerstvě upečené maso, které má ke 100°!

10 0
možnosti

Vlastnit doma 10 různých nožů zbytečný nesmysl. Já jsem z oboru, ale stejně doma používám jeden ostrý nůž který mi padne do ruky, střední velikost, dvěvěná rukojeť a výborně s sním nakrájím a vykostím cokoli.

V podstatě se jedná o špikovací nůž. S tím se dá dělat všechno

Jeden kvalitní nůž stačí......

https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/noze-spikovaci/spikovaci-nuz2012-09-25-12-15-52-22-detail

0 0
možnosti

My máme doma asi deset nožů. Jeden velký placatý (dobrý na dorty), jeden velký dlouhý (příjemné na velké kusy masa, člověk nepižlá furt sem a tam) a dva zubaté na pečivo. A pak asi pět univerzálních nožů na cokoliv.

Samozřejmě, stačil by jeden, ale furt ho umývat je otrava Navíc i když jsou tak nějak na všechno, tak pořád na cherry rajčátka použiju menší než třeba na kostku sýra

1 0
možnosti

H38o74n79z42a 23N26o83v52á50k

27. 6. 2021 10:53

Nože se nemají dávat do myčky protože 1. se může poškodit rukojeť pokud je třeba dřevěná a 2. když se neopartně nahází do košíku s dalšími příbory tak se může poškodit ostří o ty ostatní kusy.

S teplotou vody to nemá co dělat - copak se mi v myčce zničí polívková lžíce nebo kastrol?! Těch 85 stupňů a trocha detergentu s nerezovou ocelí ani nehnou. Už tenhle nesmysl přestaňte dokola omílat.

5 0
možnosti

tak ja jsem uz par nozu, co bezne hazeli do mycky videl. a verte tomu, ze se to na nich podepise a ne na rukojeti

1 0
možnosti

Už stačí otázka s myčkou a nemá cenu číst dál. Je to běžné nepochopení toho, co to vlastně nůž je. Pokud máte nůž z uhlíkové oceli, tak Vám v myčce nejspíše zrezne jeho ostří. A pokud máte nůž s dřevěnou rukojetí, asi taky není dobré ho dát do myčky. Ale nedávat do myčky nože, které má doma 99% z nás z nějaké Tescomy nebo odkud je nesmysl.

85° nemůže noži absolutně ublížit. To je jako bát se opaření v 20° vodě.

12 0
možnosti

Horká voda může způsobit měřitelnou korozi ostří, reálně si ale nevšimnete, protože běžným používáním se tupí víc. Otázka spíš je co s ním udělá chemie myčky.

0 0
možnosti

Ta posledni otazka je drobatek chytak, tim ze tam to nakiri neni videt cely, resp. cela cepel. Jo, a predposledni otazka ma dve spravny odpovedi, bo vysokouhlikova ocel se vynacuje i korodovanim, neni to nerez, a je nutny nuz po pouziti oplachnout a utrit do sucha..

4 0
možnosti
Foto

M52a43r55t92i79n 50T72a26u54š

26. 6. 2021 13:19

Tak to je síla. "Vaše znalosti by vám mohl závidět i mnohý profesionální kuchař"

Myslím, že ne, Time. Takové znalosti by měl mít každý začínající kuchtík, nebo někdo, kdo kolem nožů aspoň prošel. K formulaci prakticky každé otázky a příslušné odpovědi bych měl drobnou připomínku. Je to o to smutnější, že to bylo připraveno s firmou Nožezostra... Marek, bývalý kuchař, má na trubce pěkný seriál o nožích, broušení, kamenech, a moc pěkně o tom povídá, rád koukám. Ot. 9/10 Speciální japonské oceli se vyznačují:

Vybral jsem a) no koroduje vy tupci!

Je to c) tvrdost a houževnatost

Takže to je otázka zpracování. (viz. čepele japonských mečů) A trvám si na tom, že uhlíkaté nože reznou. To je zákonitost, jako že ráno vyjde slunce.

6 0
možnosti

P69e34t74r 58H31u77l25k47a

2. 7. 2021 14:07

To sice reznou, ale především dobře řežou.

0 0
možnosti

P21a29v75e24l 28P45í25p59a

25. 6. 2021 6:58

Hned první otázka a lež, nechtěl bych zažít ocel měknoucí při 85°C.

3 0
možnosti

Naštěstí to není možné.

3 0
možnosti

Vyhodnocování odpovědi trvá na mobilu i pár desítek vteřin. To není kvíz o kuchyňských nožích, ale test trpělivosti.

5 0
možnosti

nemáte nějaké blokování reklamy?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!