Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

  11:24aktualizováno  11:24
Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový steak za cenu dvakrát vyšší, než je obvyklá cena celého jednoho květáku. Každé balení této veganské řady obsahuje dva plátky květáku, kousek citronu a bylinkový dresing na dochucení.

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní, takže ho domů snadno donesete v tašce. Britský řetězec usoudil, že vyjde vstříc veganům, nakrájí květák na plátky a opatří plastovým obalem. Ekologické to moc není. | foto: Profimedia.cz

Nejenže se produkt prodává za dvě libry, tedy v přepočtu zhruba 57 korun (což je navíc snížená cena, původní je 2,5 libry, tedy 72 korun), ale navíc je zabalen v nesmyslném množství plastu. Samotný Marks & Spencer přitom prodává celý květák za jednu libru, tedy necelých 29 korun.

Na absurdní situaci upozornila na Twitteru Rachtel Clarková z Manchesteru. „Marks&Spencer prodává nakrájený květák pod označením květákový steak, navíc zabalený v ‚úžasném‘ množství plastu a účtují si za něj 2 libry (původně 2,50),“ uvedla na sociální síti. Ještě si neodpustila upozornit na to, že v běžném stánku se zeleninou prodávají celý květák za 69 pencí, což je hodnota zhruba naší dvacetikoruny.

05.ledna 2018 v 13:56, příspěvek archivován: 15.ledna 2018 v 09:55

Marks and Spencer stores are selling sliced cauliflower as ‘Cauliflower Steak’ with lots of lovely plastic and charging £2 (normally £2.50). A cauliflower costs about 69p from a local veg shop. https://t.co/v9ocsIAB0R

K tématu se vyjádřila i bloggerka Jane Cooková z Manchesteru. Pro britský zpravodajský portál Independent řekla: „Marks & Spencer má veřejný akční plán udržitelnosti, takzvaný plán A. V něm se zavazují, že budou mít pozitivní vliv na planetu. Jestli chtějí, aby je někdo bral vážně, budou muset přehodnotit používání jednorázových plastových obalů na tvorbu zcela nepotřebných produktů.“

S novou veganskou značkou vyjel Marks & Spencer v listopadu loňského roku. Kromě takzvaného květákového steaku nabízí třeba steak ze sladkých brambor nebo falafel z červené řepy.

„Květákový steak jsme uvedli na trh jako součást naší vegetariánské řady. Je to produkt pro zákazníky, kteří hledají rychlou a vhodnou vegetariánskou variantu. Plastový obal výrobku je recyklovatelný. Samozřejmě stále hledáme cesty, jak balení produktů optimalizovat, aby byly co nejlépe recyklovatelné,“ uvedl zástupce řetězce pro Independent.

Podobný problém v předloňském roce řešil americký řetězec s oloupanými pomeranči v krabičce. Podnětem byl také příspěvek na Twitteru.

03.března 2016 v 13:53, příspěvek archivován: 15.ledna 2018 v 09:59

If only nature would find a way to cover these oranges so we didn't need to waste so much plastic on them. https://t.co/00YECaHB4D

Řetězec tehdy produkt ze svých pultů s omluvou stáhl s tím, že pomeranče opět nabízí v jejich původním obalu, tedy ve slupce. Nicméně kromě negativních reakcí se objevili i obhájci prodeje oloupaných pomerančů v krabičce. Argumentovali, že například pro postižené je problém si pomeranč bezpečně oloupat a podobná nabídka je pro ně darem z nebes.

Má mít naporcované ovoce a zelenina v plastu na trhu své místo?

celkem hlasů: 6224

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 29. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

Je to nesmysl. Kdo není líný, ovoce i zeleninu si oloupe a nakrájí sám. 4646
Uznávám, že například pro postižené může být podobná nabídka přínosná, pokud je pro ně finančně dostupná. Chtělo by to ale vymyslet ekologičtější balení. 1244
Ano. Šetří to čas, rád/a si za něco podobného připlatím. 334
Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Najdete na iDNES.cz