Sobota 4. dubna 2020, svátek má Ivana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 4. dubna 2020 Ivana

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

aktualizováno 
V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je například hromadné šití roušek nebo pečení domácích housek a chleba.

Až vložíte plech do trouby, stříkněte dovnitř zhruba decilitr vody a rychle zavřete dvířka. Po deseti minutách ztlumte troubu zhruba na 150 °C a dopékejte asi půl hodiny. | foto: Marek Burza

„Vidím to třeba na svém facebooku u videí s pečením, v podstatě celý den nedělám nic jiného, než odpovídám na dotazy,“ říká Martin Kuciel alias pan Cuketka, který je jedním ze spolutvůrců webu PečemPecen, který se stal jakýmsi chrámem pro pro sdílení chlebového kvásku mezi lidmi. 

Fotogalerie

Navíc je hlasatelem myšlenky, že kvalitní kvasový chléb lze upéct i doma, a nemusejí se kupovat průmyslové náhražky zvané konzumní chléb (nebo podobně).

O založení webu jsme psali zde už před lety, dodnes funguje, a zhruba před dvěma roky doznal jen lehkého designového omlazení. Důležité je, že funguje i jako rozcestník, který vás dovede nejen k nákupu kvasu samotného, ale i k základním receptům na upečení chleba i radám, jak se starat o kvas, který není třeba vyvádět opakovaně, ale může žít po léta (jak se o něj starat, najdete zde).

Základem je kvásek

Pokud podle kváskové mapy nemáte žádný poblíž k odebrání od někoho z dobrovolníků, nemusíte smutnit. S trochou štěstí ho zvládnete vyvést i vlastními silami z žitné mouky, použít lze však i pšeničnou. 

Do vyšší nádoby s víkem (třeba čtyřlitrové zavařovačky) dáte jednu sklenici (dvě deci) žitné mouky a zalijete sklenicí a půl vlažné vody. Rozmícháte, přiklopíte víčkem nebo zakryjete mikrotenem a necháte při pokojové teplotě stát. 

Další den přidáte druhou sklenici žitné mouky a znovu sklenici vlažné vody. Třetí den opět sklenici žitné mouky, ale už jen půl sklenice vody. Totéž čtvrtý den. 

Přidané suroviny vždy zamíchejte. Nádoba musí být přikryta (vůně kvasící hmoty přiláká octové mušky). Pátý den by měl být kvásek připraven pro použití. Bude řidší konzistence, zkypřený bublinkami oxidu uhličitého, jemně nakyslé vůně připomínající chlebové těsto.

Posílejte recepty a fotografie, jak pečete

Hlavně si jednotlivé fáze hlídejte. Když jsme podobně experimentovali, podařilo se nám „vydělat si“, když jsme hledali teplé místo a sklenici jsme uložili na internetový modem. Jak to dopadlo, si můžete přečíst tady. Ale v domě nebo bytě, kde v těchto dnech nejspíš stále někdo je, máme šanci kvásek uhlídat.

Žitný kvásek si můžeme uchovat tak, že si vždycky třeba dvě lžičky schováme do lednice v malé skleničce, kde vydrží živý týden až dva. Se zbytkem můžeme nakládat podle potřeby. 

Už můžeme péct chleba

Kvasový chleba potřebuje trošku více času než ten z obyčejného droždí. Ne že by byl pracný, ale potřebuje trochu plánování. Ideální je začít v podvečer dne, kdy se chystáte péct.

Do hnětací mísy robota dejte asi dvě kávové lžička kvásku, přisypejte 140 gramů chlebové žitné mouky, nalijte zhruba 140 mililitrů vody a promíchejte. Zakryjte fólií a nechejte do rána uležet.

Pokud jste ve fázi, kdy pečete už po několikáté, odeberte pár lžiček kvásku pro příště. Nyní se můžete pustit do vlastního těsta. Přidejte kmín, sůl a nalijte vlažnou vodu. Původní recept počítá zhruba s 150 ml vody a 150 g pšeničné mouky. 

Tak však vznikne jen malý půlkilový bochníček. Poměry si můžete upravit podle svého uvážení a velikosti požadovaného bochníku. Jen je potřeba mít na paměti, že každá mouka se chová trochu jinak, takže experimentování se nevyhnete, takže možná raději začněte malým bochníkem. A začnete míchat a postupně přisypávat mouku.

Těsto má při míchání ideální konzistenci v okamžiku, kdy se začne odlepovat od stěn, na dně klidně ještě může držet. Kdybyste přidávali mouku ještě dál (těsto by drželo už jen na háku robota), bylo by už zbytečně příliš tuhé. Pořád by mělo být krásně vláčné a nadýchané, i když ne tekoucí. 

Když budete mít těsto hotové, opět ho přikryjte, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho můžete „vykulit“ do vymoučené ošatky a nechat dále kynout asi dvě hodiny. 

Až zvětší svůj objem tak, že pomalu „vylézá“ z ošatky, zapněte troubu na nejvyšší teplotu. Až bude trouba rozpálená, vystříkejte ji vodou – třeba pomocí  zahradnického rozprašovače na květiny, aby se vnitřní prostor zvlhčil. A zároveň opatrně chleba přendejte na plech s pečicím papírem a vložte do střední polohy trouby.

Problém je v tom, že každá domácí trouba peče trochu jinak, každopádně zkuste troubu po deseti minutách ztlumit a půl hodiny péct zhruba na 150 °C. Jenže je třeba zohlednit i velikost bochníku, abyste se stali mistrem pekařem, budete se muset stát členem pekařské komunity a pěkných pár bochníků zkazit, než se s nimi pochlubíte na sociálních sítích.

Jen počítejte s tím, že čím víc žitné nebo celozrnné mouky, tím se s těstem hůře pracuje a kyne pomaleji, takže to chce neztrácet nervy a prostě si trochu počkat.

Autor:
  • Nejčtenější

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Těžké začátky „branibor“ v Čechách. Zpočátku je dávali jenom prasatům

V krizi umí nasytit davy. Chutnaly už Inkům před osmi tisíci lety. Bramborami, dříve nazývanými „branibory“, ale Češi...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Co uvaří i děti: špagety s rajčaty svedou, i když musíte do práce

Mnoho rodičů musí nechat děti doma samotné, kde se musí o oběd postarat samy. Větší děti to mohou zvládnout poměrně...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Advantage Consulting, s.r.o.
VEDOUCÍ TÝMU DISPEČERŮ s NJ

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 60 000 - 80 000 Kč

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...

Schillerová: Podpora OSVČ bude plošná, podmínka poklesu příjmů zmizí

Ministryně financí Alena Schillerová chystá po tlaku ze strany živnostníků výrazné zmírnění podmínek pro přiznání...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....