Není to žádná věda, postup je celkem jednoduchý: zeleninu nebo ovoce opláchněte a dejte do vhodné nádoby – třeba do kameninové nebo do čistých zavařovacích sklenic. Zelí a kořenovou zeleninu předtím ještě nakrájejte a trochu pomačkejte, aby pustily šťávu. Můžete přidat i sůl, bylinky či koření a vše pořádně napěchujte do připravené nádoby.
Jak připravit kysané zelí přímo do zavařovaček |
Všechna fermentovaná zelenina musí být vždy celá ponořená, buď ve vlastní šťávě, nebo v přidané vodě. Nic nesmí vyčuhovat nad hladinu, nesmí se k ní dostat vzduch a určitě se zelenina musí zatížit něčím těžkým. Jedině tak se totiž zamezí rozvoji nežádoucích plísní a bakterií.
TIP: Přidejte k zelenině med, urychlíte kvašení
Kvašená zelenina chutná pokaždé jinak, a tak přímo vybízí k experimentování. Vytvořte si vlastní kombinace, pohrajte si s množstvím soli i délkou kvašení. Kvasný proces urychlí přidání medu. Můžete se tak vyhnout solení!