Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších vod. V dalším díle své domácké show Rozpal to, šéfe! přidal jednu z nejoblíbenějších surovin na gril, tedy kuřecí maso.

Jako kdyby četl diskusi pod minulý dílem, kdy rozebíral filet mignon, který se připravuje ze svíčkové, což je z hovězího nejdražší kus. „Přece nedám několik tisíc, abych pohostil pár kamarádů,“ lze shrnout výtky čtenářů. Pohlreich samozřejmě ví, jak to při normálním grilování chodí, a nebrání se i levnějším surovinám.

Fotogalerie

A snad nejpopulárnější je kuřecí maso. Je levné, když se vykostí, trvá příprava jen chvíli. V podstatě nikoho podáváním neurazí. Má jedinou nevýhodu, při přípravě je třeba dávat pozor, aby bylo dostatečně propečené, protože je velmi náchylné k salmonele.

Recepty s kuřecím lze skvěle ozvláštnit. Nemusí to být vždy jen okořeněný plátek kuřecího prsa. Jednou z nejpopulárnějších metod je naložení do jogurtu, které udělá jinak poněkud suché kuřecí výrazně křehčí.

Pohlreich do jogurtu přidal trochu kurkumy a limetkové šťávy, na osolené a opepřené kuře nakrájel čerstvou chilli papričku a zalil směsí.

Kuřecí plátky naložené podobným způsobem samozřejmě nemůžete vložit na rozpálenou mřížku. Jogurt by skapával do ohně. Proto je potřeba ho připravovat na tálu, který na grilu může simulovat plochý litinový tác. Na něj naložené kuře naskládáte kůží dolů a přiklopíte gril.

Kuře v jogurtu, křehoučké a vynikající. Lehký rychlý oběd podle šéfa

Než bude kuřecí plátek hotový, bleskově si připravíte okurkový salát. Když už je jogurt v marinádě, použijte k nastrouhané okurce stejnou surovinu. Vyrobíte tak salát, kterému se říká rajta.

Nejprve však nastrouhanou okurku prosolte, aby pustila vodu, nasekejte stroužek česneku, pár lístků máty. Po pár okamžicích už stačí okurku vymačkat, slít vodu, přidat mátu, česnek, jogurt a trochu citronové šťávy a zamíchat. Nakonec naservírujte maso, posypejte troškou nasekané petrželky a do misek přidejte rajtu.

Pokud se chystáte zpětně podívat na celý díl na Iprima.cz, všimnete si, že při grilování Pohlreich použil nejen klasická prsa, ale vykostil i stehna. To je způsob, který kuchař dlouhodobě propaguje, aby se kuře zpracovalo celé. Jak jednoduché to je, se můžete přesvědčit na videu Zdeňkovy akademie z předloňského roku.

Podívejte se na archivním videu, jak si poradit s vykostěním stehen:


Autor:

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...


Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Najdete na iDNES.cz