Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších vod. V dalším díle své domácké show Rozpal to, šéfe! přidal jednu z nejoblíbenějších surovin na gril, tedy kuřecí maso.

Jako kdyby četl diskusi pod minulý dílem, kdy rozebíral filet mignon, který se připravuje ze svíčkové, což je z hovězího nejdražší kus. „Přece nedám několik tisíc, abych pohostil pár kamarádů,“ lze shrnout výtky čtenářů. Pohlreich samozřejmě ví, jak to při normálním grilování chodí, a nebrání se i levnějším surovinám.

Fotogalerie

A snad nejpopulárnější je kuřecí maso. Je levné, když se vykostí, trvá příprava jen chvíli. V podstatě nikoho podáváním neurazí. Má jedinou nevýhodu, při přípravě je třeba dávat pozor, aby bylo dostatečně propečené, protože je velmi náchylné k salmonele.

Recepty s kuřecím lze skvěle ozvláštnit. Nemusí to být vždy jen okořeněný plátek kuřecího prsa. Jednou z nejpopulárnějších metod je naložení do jogurtu, které udělá jinak poněkud suché kuřecí výrazně křehčí.

Pohlreich do jogurtu přidal trochu kurkumy a limetkové šťávy, na osolené a opepřené kuře nakrájel čerstvou chilli papričku a zalil směsí.

Kuřecí plátky naložené podobným způsobem samozřejmě nemůžete vložit na rozpálenou mřížku. Jogurt by skapával do ohně. Proto je potřeba ho připravovat na tálu, který na grilu může simulovat plochý litinový tác. Na něj naložené kuře naskládáte kůží dolů a přiklopíte gril.

Kuře v jogurtu, křehoučké a vynikající. Lehký rychlý oběd podle šéfa

Než bude kuřecí plátek hotový, bleskově si připravíte okurkový salát. Když už je jogurt v marinádě, použijte k nastrouhané okurce stejnou surovinu. Vyrobíte tak salát, kterému se říká rajta.

Nejprve však nastrouhanou okurku prosolte, aby pustila vodu, nasekejte stroužek česneku, pár lístků máty. Po pár okamžicích už stačí okurku vymačkat, slít vodu, přidat mátu, česnek, jogurt a trochu citronové šťávy a zamíchat. Nakonec naservírujte maso, posypejte troškou nasekané petrželky a do misek přidejte rajtu.

Pokud se chystáte zpětně podívat na celý díl na Iprima.cz, všimnete si, že při grilování Pohlreich použil nejen klasická prsa, ale vykostil i stehna. To je způsob, který kuchař dlouhodobě propaguje, aby se kuře zpracovalo celé. Jak jednoduché to je, se můžete přesvědčit na videu Zdeňkovy akademie z předloňského roku.

Podívejte se na archivním videu, jak si poradit s vykostěním stehen:


Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Další z rubriky

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

Najdete na iDNES.cz