Kuře v jogurtu, křehoučké a vynikající. Lehký rychlý oběd podle šéfa

  • 8
Je to triviální a funguje to. Maso z kuřecích stehen je samozřejmě samo o sobě šťavnatější a trochu tučnější než prsa, ale v kombinaci s bílým jogurtem je navíc i lahodně křehké. A máte lehký oběd jako víno.

Tento recept je další variací Zdeňka Pohlreicha na téma kuřecí maso, a těch není nikdy dost. Předvedl ji v dalším nedělním premiérovém dílu Teď vaří šéf! jako lehký oběd pro ty, kteří chtějí jíst tak, aby se cítili dobře a netloustli.
(Proč se šéf zaměřil na lehkou kuchyni čtěte v rozhovoru zde)

Kuřecí stehna zbavte tučné kůže a vykostěte, použijete jen čisté maso, zbytek si nechte třeba na vývar (návod na silný vývar jako od babičky najdete zde). Případně kupte rovnou stehenní řízky, každý rozkrojte na polovinu.

Očištěné a naporcované maso dejte do misky, osolte, opepřete a přidejte vrchovatou lžíci kvalitního bílého jogurtu, trochu římského kmínu, přiměřeně čerstvě namletých chilli vloček, trochu nastrouhané limetové kůry a šťávy. Pořádně promíchejte a pokud na to máte čas, nechte chvilku odležet.

Tepelně budete maso upravovat úplně bez tuku. Jednoduše vyložíte misku či pekáček na pečení misku pečicím papírem - díky tomu nebudete muset mýt připečený pekáček - a maso naložené v jogurtu do něj přesunete a urovnáte do roviny. Navrch kápněte trochu olivového oleje a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Za chvíli bude hotovo, mezitím si připravte dip.

Servírujte s bylinkami a meruňkovým dipem.

Bude také z jogurtu. Nakrájejte do něj pár sušených meruněk pro sladkou cuť. A přidejte nasekané čerstvé bylinky, které máte po ruce. Pohlreich zvolil trochu máty, šnytlík a dva druhy petržele. Promíchejte, dochuťte kapkou limetové šťávy a špetkou soli a čerstvě drceného pepře. A můžete servírovat.