Znáte kucmoch, bigos nebo trakař? Ochutnejte krajové speciality

aktualizováno 
Skromný jídelníček našich předků zpestřovaly sýry, na západě Čech to byl třeba takzvaný „trakař“. Lovcům ve Slezsku dodával sílu hutný masový bigos a chudí Východočeši zase připravovali z brambor obyčejný, ale chutný kucmoch, popisuje týdeník 5plus2 v seriálu Chutě českých regionů.
Část 1/3

Bramborová pochoutka jako u Karla Poláčka

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Škubánky, nebo také kucmoch jsou nejoblíbenější s mákem a přelité máslem.

Kdo zavítá na Královéhradecko a zmíní pokrm zvaný kucmoch, jistě naváže zajímavý dialog, protože ho zde ochutnal snad každý. Kucmoch známý i jako škubánky je v kraji tradiční a proslavil se i ve zfilmovaném románu Karla Poláčka Bylo nás pět, a to coby jídlo spisovatelova dětství v Rychnově nad Kněžnou. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Když se rodina hlavního hrdiny Petra Bajzy chystá na Boží hod pustit do husy, přicházejí na návštěvu lakomí příbuzní. „Nechci zas slyšet, co všechno jsme projedli,“ říká maminka Bajzová a pečínka putuje pod postel. 

Načež se tetička Vařeková ještě ve dveřích ptá, co měli Bajzovi k obědu, a maminka odvětí: „Ále, uvařila jsem brambor... kucmoch.“ 

Když po chvíli vyjde pravda najevo, tetička s pekáčem v ruce ukazuje strýčkovi husu se slovy: „Hele, kucmoch. Ještě, že se toho tatínek nedožil.“ 

Tip na výlet

Chystáte-li se do Adršpašských skal, měli byste se zastavit v Náchodě. Jen tady mají místní specialitu – takzvaný Pavlišovský řízek. Je to klasický řízek, ovšem se zelím a knedlíkem.

Na kucmoch potřebujeme:

1 kg brambor typu C, 150 g hrubé pšeničné mouky, sádlo, mák, moučkový cukr, sůl 

Postup: 

Oloupané brambory uvaříme, zbytek vody slijeme a zasypeme hrubou moukou, kterou obráceným koncem vařečky „zašťoucháme“ do brambor. Poté pod pokličkou necháme asi 20 minut propařit.

Hotovou hmotu vařečkou prohněteme (pohyb vypadá jako škubání, od toho se kucmochu říká také škubánky) a lžicí vykrajujeme bochánky – škubánky, které poskládáme na talíř. 

Podáváme je sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem nebo posypané strouhaným sýrem a maštěné sádlem. Též je můžeme vytvarovat do placičky a po obou stranách na sucho opéct. Ty se pak podávají se sýrem nebo jako příloha k salátům.

Autoři: ,

Nejčtenější

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

VIDEO: Zadržte vodu na pozemku. Se speciálními vidlemi to jde snadno

Aerifikace pro lepší vsakování vody do země

V době nedostatku srážek se za každou kapku z nebe platí zlatem. Trávníkář Tomáš Šena předvedl, jak může pár minut...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Zahrada plná trvalek, kterým kvůli suchu dopřáli automatickou závlahu

Ani se nechce věřit , že se trvalkové záhony tak bujně rozrostly za pouhé čtyři...

Když před čtyřmi lety mladý pár dostavěl dům na okraji Prahy, byl nadšený, že může začít tvořit svou vysněnou zahradu....

Další z rubriky

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a rychlých receptů...

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

Mými kavárnami zlepším život na severu Čech, tvrdí podnikatel

Koncept bister, který rozjel Jan Hawelka.

Jan Hawelka je typický selfmademan. Ač je původní profesí stavařský projektant, neopustil ho sen vytvořit síť kaváren,...

Najdete na iDNES.cz