České kuchařské knihy se zúčastní světového finále kuchařských Oscarů

aktualizováno 
Šest českých kuchařek se zúčastní soutěže Gourmand World Cookbook Awards. Jsou mezi nimi i knižní trháky Poklady klasické české kuchyně Romana Vaňka či Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové.

Kvalitní kuchařská kniha je v kuchyni základním pomocníkem. | foto: Profimedia.cz

Soutěž Gourmand World Cookbook Awards je prestižní soutěží v oboru kuchařských knih a soutěží se v několika oborech. Hodnotí se například nejlepší kniha pro profesionály, nejlepší první knižní počin či například nejlepší kniha typu krok za krokem.

O soutěži

Prestižní světová soutěž o nejlepší kuchařskou knihu  Gourmand World Cookbook Awards byla založena Edouardem Cointreau v roce 1995 a každým rokem vyhodnocuje nejlepší kuchařské knihy a knihy o víně z celého světa.

Do soutěže se letos přihlásilo několik tisíc knižních titulů ze 171 zemí světa. V prvním kole porota vybrala TOP 5 jednotlivých kategorií, ty pak půjdou do finále, které se uskuteční 23. února 2013 v Paříži v Le Carrousel du Louvre.

Ne náhodou se do finále dostala vydavatelství, která se na českém trhu podílejí na vydání skutečně zajímavých kuchařských knih, tedy Pražský kulinární institut a nakladatelství Smart Press.

První z nich bodovalo knihou Poklady klasické české kuchyně v kategorii pro profesionály a kuchařkou Sushi doma v kategorii krok za krokem (právě vychází i v elektronické podobě). "Je to pro nás první podobné ocenění a vyhlašování vítězů se určitě zúčastníme," tvrdí Roman Vaněk, majitel Prakulu.

U Smart Press se do finále dostala prvotina Martina Škody Škoda nevařit, originální hudební kuchařka. Úspěšná byla i autorka dnes už téměř kultovní Kuchařky pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová (nyní i elektronicky), která uspěla v kategorii monotematických kuchařek titulem Hovory s řezníkem.

Čtveřici doplňuje v kategorii snadných receptů nijak mediálně propagovaná kuchařka Jezte česky a Cesta ke kuchařské čepici Romana Dolejše.

V únorovém finále se české tituly utkají v klání s reprezentanty ostatních zemí. Uvidíme, zda některý z českých adeptů bude úspěšný. Doposud jediným českým vítězným zástupcem byla v roce 2008 Lenka Požárová se svojí sérií "jednodruhových" kuchařek Což takhle dát si...

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Najdete na iDNES.cz