Letos zvládnete kapra zabít i vykuchat sama. Podle obrázkového návodu

  0:02aktualizováno  0:02
Vždycky jsem toužila po tom, aby naše děti měly před Vánoci pár dní kapra ve vaně a mohly si s ním hrát. Tak jsem se ho naučila vykuchat a naporcovat. Když víte jak, zvládnout se to dá a není nutné, aby to za každou cenu dělal chlap.

Kapra vykuchat a naporcovat každá hospodyňka určitě zvládne. Co se zabití týká, buď překonáte sama sebe, nebo přinejhorším někoho požádáte o pomoc. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Pravdou je, že kapra byste si vždycky měli vybírat živého, a to i v případě, že od jeho romantického šplouchání ve vaší vaně upustíte a necháte si ho zabít od prodejce. Jen tak totiž budete vědět, že měl skutečně jiskrné oko a byl plný života.

Jak kapra zabít, vykuchat i naporcovat. Krok za krokem

Praktické rady, jak kapra vybírat, najdete v článku zde. Video s fundovaným návodem od rybáře, jak kapra zabít, aby se netrápil, pak na konci tohoto článku. Podle něj si s humánním zabitím šupináče poradí i statečná a rozhodná žena.

Zvládnete to podle obrázků

A můžete se pustit do vlastního kuchání. Ostrým nožem opatrně nařízněte břicho směrem od řitního otvoru. Pak ho podélně prořízněte po celé délce, ale dávejte přitom pečlivý pozor, aby vám nůž nezajel do vnitřností.

Pak břicho rozevřete, podeberte vnitřnosti a vyndejte je ven. Dušičku dejte na hraní kočkám, jikry, mlíčí a játra dejte do misky. Ty půjdou do polévky.

Nezapomeňte mezi střevy opatrně vyhledejte žlučový váček (viz dostatečně názorná fotografie) a hned ho vyhoďte. Nesmí se za žádnou cenu protrhnout, všechno kolem by zhořklo!

Pak ostrým nožem odřízněte za žábrami hlavu, můžete si na ni vzít i sekyrku. Oškrábejte šupiny po celém těle, pokud jste vybrali šupináče. My právě z tohoto důvodu rádi naháče, ti jich mají málo. A odřízněte břišní a hřbetní ploutve.

Konečně se můžete pustit do porcování masa buď na podkůvky, nebo prostě na dvě půlky. Asi 2 cm široké podkůvky nakrájejte jednoduše z celého těla přes hřbet. Porce na obalované řízky připravíte snadno z kapřího těla rozděleného na poloviny, tedy na dva čisté filety.

Podívejte se, jak kapra spolehlivě zabít tak, aby se netrápil:

Další praktické rady a tipy pro domácnost i zahradu najdete v prosincovém čísle časopisu Krásný venkov.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

NÁZORY: Jaké léky pro děti vzít na dovolenou?
NÁZORY: Jaké léky pro děti vzít na dovolenou?

Jaké léky s sebou berete na dovolenou pro děti?

Najdete na iDNES.cz