Jestli vám tento recept matně připomíná postup na italské rizoto, nemýlíte se. „Já krupeto dělám právě takto. Dosáhnu tím jemné krémovosti a přitom použiji české ingredience,“ říká Petr Svoreň, executive chef z brněnského hotelu Passage, který svou variantu krupeta uvařil.
Suroviny na dvě porce: 1 šalotku (nakrájíme na jemno), 200–250 g krup, 50 ml suchého bílého vína, sůl (podle chuti), 2 stroužky česneku, 70 ml olivového oleje, 60 g parmazánu, 0,5 l zeleninového vývaru, 100–150 g hub, lžíci másla.
Postup: Nakrájenou šalotku necháme zpěnit, přidáme kroupy, orestujeme asi dvě minuty. Pak přidáme víno.
Necháme odvařit, přidáme houby, orestujeme společně s kroupami. Poté přidáme ohřátý vývar, ale jen tolik, aby byly kroupy ponořené. Za stálého míchání necháme vývar vyvařit.
Poté přidáme opětovně stejné množství vývaru a pokračujeme v míchání. Postup opakujeme, dokud nejsou kroupy uvařené na skus (asi 15 minut).
Pak vmícháme máslo, parmazán. Dosolíme a dopepříme. Krupeto má krásně krémovou konzistenci. Dozdobit ho můžete parmazánovou sušenkou, hrachovými klíčky a pošírovaným vejcem.