Hořčice
Hořčice se vyrábí z mletého hořčičného semínka, vody, soli – případně koření a jiných ochucovacích přísad – a octa či vína. Původně se používal vinný mošt, což jí dalo název ve francouzštině (mou tarde) či angličtině (mustard). Hořčice coby ochucovadlo je oblíbená hlavně v Evropě a v USA, jako koření v Indii, ale i jinde v Asii a Africe.
Drcené hořčičné semínko může plnit roli zahušťovadla v omáčkách či pojiva, např. v klobásách. Hořčičné semínko mohou být světlá semena hořčice seté (bílé, bělohořčice), brukve černé (černé hořčice, černohořčice), jež jsou výraznější, nebo brukve sítinovité, obchodně nazývané hořčice sareptská, která má jemnější žlutou a výraznou tmavou (hnědou) variantu.
Aromatické složky se ze semen uvolňují po rozdrcení a jejich účinek umocňuje působení dalších surovin. Všechna hořčičná semínka obsahují hořčičný olej, který podporuje imunitní systém a trávení. Připisují se mu i antivirové a antibakteriální účinky, což se hodí třeba při nachlazení.
Křenové máslo či křenové pivo podpoří imunitu. Pomáhá i na revma a pihy![]() |