Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

  0:16aktualizováno  0:16
Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol spojení se zemí, síly a vitality, a jejich využívání patří k nejstarším fytoterapeutickým metodám.

Sběr kořenů léčivých bylin je ideální po odkvětu, takže na podzim. Suší se či nakládají do alkoholu. | foto: Profimedia.cz

Existuje mnoho léčivek, ze kterých se využívá pouze kořen. I takových, u nichž jsou účinné látky obsaženy v celé rostlině, ovšem její podzemní část je jejich nejbohatším zdrojem.

KVÍZ: Víte, jak využít kořeny bylinek? Otestujte se

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale)
Vytrhávač plevele zlikviduje pampelišku s větší částí kořene.
Nejlepší doba k získávání kořenů pampelišek je podzim.
Kořen obyčejné pampelišky pomáhá například zlepšit činnost jater, ledvin a...

Získané kořeny se většinou nakládají do alkoholu (k získání tinktury), případně suší.

zobrazit fotogalerii

Nejčastěji se v léčitelství uplatňují kořeny pampelišky, lopuchu, kostivalu, lékořice, křenu, čekanky, proskurníku, kozlíku, třapatky nachové (tu znáte možná pod názvem echinacea), rdesna, puškvorce, pýru, bedrníku, zázvoru, kurkumy, ženšenu, kozince, parchy saflorovité (říká se jí maralí kořen), eleuterokoku ostnitého (přezdívá se mu sibiřský ženšen) a řady dalších.

Zpracování krok za krokem:

  • Kořen dobře očistěte kartáčem, pak rychle krátce opláchněte a ihned otřete do sucha. Potom ho buď usušte (v sušičce či v troubě), nebo použijte čerstvý. 
  • Čerstvý lze nastrouhat a využít na přípravu šťávy či obkladu, popř. z něj připravit tinkturu: kořen nakrájejte na menší kousky, zalijte kvalitním alkoholem a nechte nejméně tři týdny vyluhovat. Poté sceďte a užívejte vnitřně i zevně. 
  • Ze sušeného kořene lze připravovat odvar (povaříte a slijete) i výluh (zalijete vroucí vodou a necháte odstát).

Kořeny sbírejte šetrně

Kořeny se mají sbírat po odkvětu, v době, kdy nať už začíná usychat a „zatahovat“. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká. 

U rostlin, jež nechcete zničit (což je kromě vzácnějších druhů na lukách třeba okrasa vaší zahrádky – echinacea), vyberte exemplář starý nejméně tři roky,  raději i víc), opatrně ho podrýpněte a odejměte menší kousek kořene. Pak ho zase pečlivě zahrňte půdou. Uděláte-li to opravdu šetrně, květinka přežije.

U plevelů, které stejně skončí na kompostu, tak opatrní být nemusíte, jednoduše vytáhněte či vykopejte rostlinu ze země a využijte celý kořen. 

Právě běžné plevelné rostliny jsou nejvhodnější pro nepříliš zkušené bylinkáře. Lehce je poznáte a kořen získáte snadno při pletí zahrádky. (Jejich přehledný atlas s fotografiemi najdete v článku zde.

Chcete-li vyzkoušet další „kořenové“ léčivky, nastudujte si jejich účinky našem letošním seriálu Atlas bylin, v odborných knížkách nebo na důvěryhodných bylinkářských webech (např. bylinkopedie.cz). 

Pro začátečníky platí, že si mohou využití kořenů vyzkoušet třeba s obyčejnou, ale cennou pampeliškou: pomáhá zlepšit činnost jater, ledvin a žlučníku, stimuluje metabolismus, harmonizuje hladinu cukru v krvi, prospívá zažívání, působí protizánětlivě a uvažuje se i tom, že se může podílet na prevenci nádorových onemocnění. A roste úplně, ale úplně všude.

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Pomoci může lopuch, pýr, pampeliška, jitrocel, stévie, rukola, čekanka...

Pýr plazivý

Pýr plazivý

Lopuch větší

Lopuch větší

Čekanka obecná

Čekanka obecná

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Udělejte si z domova zelený ráj. Tyto odolné pokojovky zvládnou i stín

Že vám doma bez sluníčka nic zeleného neporoste? Ale kdepak, některé pokojové rostliny se cítí báječně i v tmavších...

Barvy vám vylepší náladu. Červená, oranžová i žlutá vás nabijí energií

Dejte sbohem podzimní šedi a sáhněte s námi do pomyslné krabičky s barvami. Pusťte si je domů i do života a uvidíte, že...

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz