Konzumace varlat prý posiluje libido. Srbové mají i kulinářský šampionát

  12:31aktualizováno  12:29
Neobvyklé lahůdky "z bílých ledvin" jsou podle znalců bohaté na testosteron. Na Balkáně proto věří, že konzumací pokrmů z varlat muži posílí své libido. Nejchutnější je údajně guláš z býčích žláz, tvrdí výherce posledního šampionátu ve vaření varlat.

Z býčích varlat prý připravíte vynikající guláš | foto: Profimedia.cz

Návštěvníci Světového šampionátu ve vaření varlat v odlehlé srbské horské vesnici Ozren mohli v rámci sedmého ročníku ochutnat lahůdky z býčích, kančích, velbloudích, pštrosích i klokaních žláz.

Syrová býčí varlata

Syrová býčí varlata

"Na festivalu jde hlavně o zábavu, jídlo a také odvahu," uvedl šéfkuchař Ljubomir Erovič, který se na kuchyňské úpravy varlat specializuje a dokonce vydal kuchařku plnou rad, jak tuto pochoutku správně upravit.

"Býčí varlata jsou nejchutnější, guláš z nich je vynikající," je přesvědčen Zoltan Levai, který vyhrál poslední ročník soutěže. Podívejte se, jak se býčí varlata před úpravou čistí:

Návštěvníci netradičního festivalu mohli varlata ochutnat v nejrůznějších úpravách: na pizze, připravená s bešamelovou omáčkou nebo třeba s příchutí bylin.

Pochoutky mohli spláchnout pivem a vínem, případně se osvěžit koupelí v horském potoce nebo srbskou lidovou hudbou. Podávaly se ovšem i tradiční pokrmy připravené z jehněčího nebo vepřového masa: podle pořadatelů prý "jako příloha".

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Mistr řezník rozebere v Rozstřelu kvalitu masa prodávaného v Česku

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Najdete na iDNES.cz