Recept na zamilovaný koláč s tvarohovou náplní a malinovým srdcem

aktualizováno 
Jednoduchý, ale efektní koláč zvládne připravit i ten, kdo s pečením moučníků začíná. Ať už jen tak pro radost a pro chuť, anebo k nějaké speciální příležitosti. Kdybyste třeba chtěli "zamilovaným" koláčem dát někomu něco najevo.

Na těsto si připravte: 100 g tuku na pečení, 200 g cukru, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce a tři čtvrtě sáčku prášku do pečiva. Na tvarohovou náplň budete potřebovat 1 tvaroh, vanilkový cukr a 1 žloutek. Na dozdobení malinovou marmeládu a moučkový cukr na posypání.

Fotogalerie

V misce si smíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přihoďte změklý tuk a pomocí lžíce ho zapracujte do mouky, stejně jako obě celá vajíčka. Teprve pak si vyklepněte rozpracovanou směs na pracovní plochu a zpracujte rukama na hladké těsto. Z něj udělejte váleček, oddělte z něj třetinu na dozdobení koláče, oba díly zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice odležet. 

Pak si z většího dílu vyválejte plát, kterým vyložíte koláčovou formu, podle potřeby vysypanou moukou (teflonovou vysypávat nemusíte). Ze zbylého dílu těsta pak vyválejte pruh, z něj odkrojte proužek a z toho vytvarujte na střed dortu srdíčko.

Z jedné kostky tvarohu, lžíce cukru a jednoho žloutku si umíchejte tvarohovou náplň, s pomocí lžíce ji přendejte na těsto a rovnoměrně rozetřete, jen srdce vymezené proužkem těsta nechte prázdné. Střed srdce pak zaplňte malinovou marmeládou, kterou také rovnoměrně rozetřete.

Na dozdobení koláče si ze zbylého těsta vyválejte a vykrájejte další úzké proužky, ze kterých vytvořte kruh kolem dokola středového srdce (podle potřeby je nastavte). Kratší kousky pak poskládejte přes tvarohovou náplň jako paprsky - od proužku těsta lemujícího marmeládové srdce k okraji koláče. Pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba dvacet minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout, přendejte ho na talíř a z papíru si vystřihněte srdce stejné velikosti jako je to marmeládové na koláči. Vystřiženou šablonou ho překryjte, koláč bohatě pocukrujte a můžete podávat. A nebo s ním vyrazit třeba na návštěvu.

Tento jednoduchý a efektní koláč cukrářka Markéta Krajčovičová upeče v dalším premiérovém dílu pořadu Božské dorty, který běží v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Diváci nepřijdou ani o zdobený dort potahovaný cukrovou hmotou; tentokrát ho Markéta upeče pro skokany na lyžích.     

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Problém sdílení klíčů nemá snadné a levné řešení, upozorňuje odborník

Ačkoliv dnes existují systémy, které umožňují otevřít zámek od domu digitálně kartou nebo mobilem, v případě nutnosti...

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz