KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

aktualizováno  9:00
Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat stoprocentně. Je mnohem snazší používat při pobytu v přírodě repelent a po návratu se důkladně prohlédnout, než se potýkat s následky klíšťaty přenášených nemocí.

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje krev. | foto: Profimedia.cz

Klíště je pro svou miniaturní velikost pro člověka hodně nerovný soupeř, jehož se nevyplatí podceňovat. Má na své straně veškeré triumfy, proto je dobré se na setkání s tímto roztočem - což nemusíte ani zaregistrovat - dobře připravit.

Co víte o klíšťatech? Otestujte se ZDE

Pokud se chystáte do přírody (což může platit i pro městský park) sledujte aktuální předpovědi aktivity klíšťat Českého hydrometeorologického ústavu. Pro nadcházející víkend už dokonce platí stupeň aktivity 7, což znamená použít repelent (i na boty a ponožky), nesedat si a nelehat v porostech a nevstupovat do vzrostlé vegetace zejména na okraji lesa či vodních toků. Po návratu pak prohlédnout celé tělo a objevená přisátá klíšťata odstranit. Což zopakujte i ráno, protože klíšťata si umí počkat i pár hodin, než se přisají.

Prevence se vyplatí. Klíštětem přenášené choroby totiž umí člověku velice nepříjemně zasáhnout do života, mnozí nemocní následně trpí doživotními následky, některé případy klíšťové encefalitidy končí i smrtíOnemocnět klíšťovou encefalitidou, lymeskou boreliózou, případně ehrlichiózou, bartonellózou, babesiózou ani rickettsiózou určitě nechcete.  

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Najdete na iDNES.cz