Středa 10. srpna 2022, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 10. srpna 2022 Vavřinec

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni, připomíná týdeník 5plus2.

Kedlubna jako řízek | foto: Kulinární studio MAFRA

Sezona kedluben začíná v květnu a končí na podzim. Není to jenom tak obyčejná košťálová zelenina. Kedlubny jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, takže zasytí, obsahuje však jen minimum kalorií, přitom tělu dokáže jediná bulva dodat celou doporučenou denní dávku vitaminu C.

V kuchyni má všestranné využití, o kedlubnovém zelí určitě všichni slyšeli, ale klidně ji můžete použít i místo masa a usmažit jako řízek, na našich příkladech uvidíte, že to není jen nenápadná zelenina, ale má velké využití.

Kedlubnové řízečky

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 menší kedlubny
  • sůl
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • solamyl na obalení
  • olej na smažení

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Dip:

  • 150 ml majonézy
  • 4 lžíce 12% smetany
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • 1 lžíci nasekané cibule
  • 1 lžičku nasekaných kaparů
  • sůl, černý pepř
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Kedlubny oloupeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Poté je vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Osušíme je a nakrájíme na silnější plátky.

Z mléka, žloutků, mouky a soli připravíme hladké těstíčko. Nakonec do něj vmícháme tuhý sníh z bílků. Plátky kedlubny osolíme, potřeme hořčicí a obalíme v solamylu.

Postupně je namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Poté je necháme okapat na papírovém ubrousku.

Dip: Majonézu zředíme smetanou a vínem, přidáme ostatní suroviny a promícháme.

Kedlubnové zelí s haluškami a masem

ilustrační snímek

Na 4 porce potřebujeme - na zelí:

  • 1 velkou bílou cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 středně velké mladé kedlubny
  • sůl, kmín, cukr a ocet na dochucení
  • 1 lžíci hladké mouky

Na maso:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší červenou cibuli
  • 300 g tepelně upraveného uzeného masa
  • 1 balení halušek

Postup:

Cibuli nakrájíme, kedlubny nastrouháme nebo nakrájíme na jemné nudličky. Do rozehřátého oleje přidáme cibuli, kedlubny, poprášíme kmínem i solí a lehce osmahneme.

Zasypeme moukou, podlijeme několika lžícemi vody a podusíme doměkka; trvá to deset až dvanáct minut. Nakonec zakápneme trochou octa.

Vmícháme posekanou nať a už dál nevaříme, jen případně zkorigujeme chuť špetkou cukru.

Halušky připravíme podle návodu na obalu. V pánvi na oleji osmahneme kolečka cibule, vsypeme maso nakrájené na proužky a osmahneme.

Kedlubny plněné mletým masem

Plněné kedlubny mletým masem

Na 4 porce potřebujeme:

  • 8 kedluben
  • 100 g slaniny
  • 300 g mletého masa
  • sůl, mletý černý pepř
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 1 lžíci rozmarýnu
  • 1 lžičku tymiánu

Postup:

Kedlubny svrchu seřízneme a vydlabeme lžičkou. Vnitřky lehce osolíme, opepříme a pomažeme olivovým olejem. Polovinu vydlabané dužiny najemno nakrájíme a uschováme.

Slaninu nakrájíme a vyškvaříme do křupava na suché pánvi. Cibuli nasekáme nadrobno a spolu s kedlubnou zpěníme asi tři minuty na másle. Necháme vychladnout a pak smícháme v míse s mletým masem s lístky rozmarýnu i tymiánu.

Směs osolíme, opepříme a naplníme do kedluben. Ty rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Před podáváním ozdobíme.

VIDEO: Lehké zadělávané kedlubny se hodí nejen k velikonočním masům

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sýr Jarlsberg může zachraňovat kosti. Podle studie „zažene“ osteoporézu

Podle odborníků je prospěšné sníst dva plátky ořechového norského výrobku denně. Konzumace Jarlsbergu zvyšuje hladinu...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Předokenní rolety v létě chladí, v zimě hřejí. Ušetří tak hodně energie

V průběhu letošního parného léta jste si možná říkali, že by neškodilo trochu ochladit interiér. Zvláště v bytech...

Svíčková mi přijde strašně nudná. Je to maso bez chuti, říká mistr grilu

Premium Jeho videa na YouTube mají celkově 12 milionů zhlédnutí. Každý týden radí, jak udělat něco dobrého na grilu. Nejen...

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Univerzální recept na cuketový dort, který nezklame. Od cukráře Maršálka

Cukety se u nás rozšířily až v osmdesátých letech, o to rychleji však zdomácněly v našich kuchyních. Ale zatímco...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Plyn pro Nord Stream spalují Rusové u hranic. Oheň je vidět z Finska

Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několik týdnů spaluje plyn v kompresorové stanici...