Úterý 27. října 2020, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. října 2020 Šarlota, Zoja, Zoe

Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová sedlina rostlinám lépe prospěje až poté, co se přemění v kompostu či vermikompostéru ve výživný substrát.

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který je požehnáním pro rostliny. | foto: kokoza.cz

Kávová sedlina neboli lógr nepatří do odpadkového koše na směsný odpad, ačkoliv tam bohužel často končí. „Stejně jako jiné organické zbytky rostlinného původu je to cenná surovina, která se dá pomocí vermikompostování či kompostování přeměnit na kvalitní přírodní hnojivo, respektive kompost,“ vysvětluje Radka Pokorná z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která pořádá workshopy na výrobu domácích vermikompostérů za pár korun

Fotogalerie

Pokud tedy používáte zahradní kompostér nebo bytový vermikompostér se žravými kalifornskými žížalami, máte vyhráno. „Lógr stejně jako další organické zbytky projdou zažívacím ústrojím žížaly, kde se obohatí o enzymy. V podobě žížalích výkalů pak z biologického odpadu získáme hnojivo pro naše rostliny, tedy tzv. vermikompost. A k tomu ještě tekuté hnojivo, tzv. žížalí čaj, který se ředí s vodou 1:10 a aplikuje na rostliny,“ popisuje Pokorná, co se ve vermikompostéru s lógrem a dalším kuchyňským odpadem děje.

Žížaly totiž určitě nekrmte čistě jen kávovou sedlinou, potřebují pestrou stravu. V žádném případě ovšem lógr do vermikompostéru nepřidávejte mokrý. Ideálně ho nechte seschnout a pak ho rozdrobte, jinak rád rychle plesniví.

Lógr není odpad, uvědomují si kavárníci

Opravdu velké množství kávové sedliny logicky vyprodukují kavárny. Proto řeší, jak zabránit tomu, aby tento cenný biologický odpad končil na skládkách.

Mulč z lógru odradí slimáky

Kávová sedlina funguje jako hnojivo již sama o sobě, obsahuje řadu cenných minerálních látek, např. draslík. Lze ji čas od času rozsypat na záhony či do truhlíků nebo přimíchat do substrátu.

Benefitem je, že lógr odpuzuje slimáky. „Když jím obsypete rostliny či cestičky, dokonale tím odradíte slimáky, kterým káva vůbec nevoní. A naopak nalákáte žížaly, které se do substrátu s lógrem rády zavrtají, čímž provzdušňují a zkvalitňují zeminu,“ vysvětluje Pokorná.

„Často se na nás obracejí s dotazy ohledně kávové sedliny právě lidé z kaváren. Tak jsme například propojili dejvickou kavárnu Místo s docentem Alešem Hančem z České zemědělské univerzity Praha a jeho diplomantem, kteří právě provádějí pokus zaměřený na vermikompostování kávové sedliny. Za týden tu vyprodukují zhruba 60 litrů sedliny,“ popisuje Radka Pokorná.

„Veškerý lógr si z Místa skutečně odebírá každý den jeden pán,“ odpověděli tu na dotaz iDNES.cz s tím, že jsou rádi, když pro něj někdo nachází využití. V jejich karlínské pobočce Můj šálek kávy zase kávová sedlina končí zásadně v bioodpadu, tedy ve speciální popelnici.

Větev kávovníku s kávovými třešničkami.
Líbí se vám obrázky, které na kávu „maluje“ našlehaným mlékem barista ve vaší...
Lógr jako hnojivo rozdávají již třetím rokem v síti kaváren Costa Coffe.

Větev kávovníku z kávovými boby umožní přípravu výborné kávy. A kávová sedlina mi opět měla patřit přírodě a rostlinám, ať už ji použijete jako hnojivo, nebo ji přidáte do kompostu.

V pražské síti kaváren Costa Coffee, konkrétně na pobočkách Národní, Chodov 2 a Černý Most, si zase kterýkoliv host může již třetím rokem vyzvednout sáček s kávovou sedlinou zdarma. Jednoduše si ho odnese v tašce připravené ve speciálním stojanu. V kavárně věří, že ho bude dost pro všechny, měsíčně tu spotřebují 6,5 tuny kávy. „Jsme rádi, že to, co si z přírody bereme v podobě kávových zrn, jí můžeme tímto způsobem i vracet,“ uvedla marketingová manažerka této sítě kaváren Eva Kulhánková.

Obecně pak není problém si domluvit pravidelný odběr v kterékoliv kavárně, kterou máte poblíž. Biologický odpad si trochu péče a další využití zaslouží.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v práci se dřevem?

Pracovat se dřevem není nijak obtížné, stačí se toho nebát. I člověk, který by si nedokázal představit sám sebe s...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Kuchař je řemeslník, který si může špínu s chutí olíznout, říká Václav Frič

Premium Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných...

Chilli patří do skupiny přírodních afrodiziak, není ale pro každého

Premium Síla pálivých papriček uchvátila už indiány. Ti si sytě červené plody trhali z keříků a přidávali si je do jídla. Nejen...

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...