náhledy
Mazání z kaštanů připravíte snadno: 5 rozkrojených kaštanů zalijete 0,25 l Alpy a necháte na temném místě louhovat 30 dní. Po scezení používáte na unavené svaly, bolavé klouby či křečové žíly.
Autor: Getty Images
V zázračné účinky kaštanů věřili už naši předkové, a nejenže radili nosit je u sebe, ale dokonce s nimi i celou zimu spát.
Autor: Getty Images
Ať už půjdete na kaštany kamkoliv, neposbírejte je volně žijícícm zvířatům všechny.
Autor: Getty Images
Z procházky si můžete kromě kaštanů a jejich pichlavých obalů přinést i jiné přírodniny a pak se s dětmi pustit do tvoření.
Autor: Getty Images
Jedlé kaštany mají obsah vitaminu C srovnatelný s citrony, dále obsahují vitaminy K, E a B, minerály (železo, zinek, vápník, draslík, fosfor, hořčík) a antioxidanty.
Autor: Getty Images
Jedlé kaštany stačí opéct, vyloupat a začít mlsat. Oproti oříšům mají tu výhodu, že mají nižší energeticou hodnotu, a jdeou tedy vhodnou potravinou při hubnutí.
Autor: Getty Images
Z jedlých kaštanů lze v kuchyni připravit krém, polévku či nádivku.
Autor: Getty Images