Právě kardamom dokáže zajistit, že vám nic nebude ležet v žaludku. A to doslovně i v přeneseném smyslu slova. Používají se plody či mletá semena tropické byliny zvané kardamovník obecný. Tento tzv. pravý kardamom s citrusovo-pryskyřičnou vůní a delikátní chutí má výrazné léčivé účinky.
OTESTUJTE SE, co víte o kardamomu? |
Setkat se můžete i s tzv. černým nebo bengálským kardamomem. Ten pochází z příbuzné rostliny s názvem amom černý. Je chuťově ostřejší, je cítit po kafru a kouři a má mnohem nižší obsah zdraví prospěšných látek. Volte proto radši dražší, ale kvalitnější pravý kardamom.
Pravý kardamom napomáhá trávení a je významnou součástí tradiční čínské medicíny i ájurvédy. Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti či zácpě, dodává chuť k jídlu a trávení celkově zlepšuje.
Tato unikátní bylinka ovšem současně působí proti depresím, úzkostem, nervozitě a stresu, zlepšuje náladu a zklidňuje. Má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zejména na krevní tlak a srdeční rytmus.
Pravý kardamom se doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky. Navíc jde o silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění.
Kardamom je také zdrojem mnoha prospěšných látek: vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol.
Domácí využití kardamomu je široké
|