Karamel se obvykle připravuje z běžného bílého krystalového nebo krupicového cukru (sacharózy), dají se použít i jiné cukry, přičemž jednoduché cukry jako glukóza a fruktóza vyžadují nižší teploty, fruktóza pouhých 105 °C. Všechny varianty karamelu se mohou ochucovat solí podle potřeby – křupavou vločkovou, na hit zvaný slaný karamel. Karamel také slouží jako bezpečné potravinářské barvivo pod označením E150.
Karamel je skvělý samotný i jako příchuť do dortů, krémů, náplní či polev nebo likérů. Bez karamelu by neexistovaly lahodné bonbony karamely, legendární banánovo-karamelový dort jménem banoffee pie, tarte tatin, bez griliáše čili ořechů v karamelu zase laskonky nebo Dobošův dort. Krusta na crème brûlée není nic jiného než zkaramelizovaný cukr.
Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone![]() |