Kapr obecný
Všežravá ryba, v Čechách nepůvodní, ale už dávno zdomácnělá, chovy tu zavedli řeholníci před necelým tisíciletím. Proti dávným dobám se nyní jí v podstatě jen o Vánocích, smažený a s bramborovým salátem.
Jak něžně zabít kapra? MasterClass Jirky Hrachového nejen pro masterchefy |
Více však vynikne pečený, dušený nebo silně ochucený v podobě „hranolků“. Kapr má sice hodně drobných mezisvalových kůstek, lze ho však snadno upravit tak, aby nevadily.
Chutnější bývají menší kusy do 2,5 kg, ryby nekrmené granulemi, například třeboňský kapr, a ty žijící v chladných vodách. Velikost – větší kusy mají zdánlivě méně kostí (vzhledem k velikosti) – a volba mezi šupinatou a lysou formou, které jsou chuťově v podstatě stejné, je věc osobních preferencí. Silnější kůže lysců však bývá považována za plus.
Podrobný manuál, jak rozporcovat vánočního kapra s minimem námahy |