Mé drzosti se všichni smáli. Šéfkuchař z Ukrajiny se učil u Kašpárka, teď má podnik

Premium

Šéfkuchař Jurij Ovčaruk, šéfkuchař restaurace KK. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

  13:00
Z Ukrajiny přišel do Česka ještě před válkou, konkrétně v roce 2018, původně se vydal do světa na zaučenou. A už tady zůstal… Kuchař Jurij Ovčaruk (30) se ve svém řemesle zdokonalil v pražské michelinské restauraci Field, kde vládne populární Radek Kašpárek. Co ho za téměř tři roky, co pod ním pracoval, ostravský svéráz naučil? „Hlavně úctě k surovinám. A taky se nebát jít při dochucování pokrmů až na samotnou hranu,“ vypráví Ovčaruk moc pěknou češtinou, kterou se učí sám za pochodu.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Hovory na talíři

Od loňského podzimu je šéfem sám sobě, se společníkem si v centru Prahy otevřeli restauraci KK káva a kuchyně. Od rána funguje jako snídaňová kavárna, odpoledne se mění v klasickou restauraci.

V Česku žijete už sedm let. Co vás sem přivedlo?
Měl jsem restauraci na Ukrajině, ale kvůli rostoucímu nájmu jsem ji musel zavřít. Potřeboval jsem změnu. Jeden můj známý byl zrovna v Česku a tvrdil mi, že máte gastronomii na vysoké úrovni. Tak mě tím vyprávěním nadchnul, že jsem si nasadil batoh na záda a vyrazil jsem. Ale vůbec jsem nepočítal s tím, že se tady usadím… Nejprve jsem tady byl jen tři měsíce, protože jsem neměl delší vízum. Ale na Ukrajině jsem si uvědomil, že bych u vás chtěl být delší dobu, a tak jsem si zařídil doklady.

Jsem rád, že u nás hosté jen opravdu velmi výjimečně poprosí o sůl nebo o pepř. Od loňského podzimu, kdy jsme otevřeli, se nám to stalo asi třikrát.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Dagmar Heřtová

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar...

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Šéfkuchař Nikolas Kratěna vystudoval střední odborné učiliště a jako kuchař pak...

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit...

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s...

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité...

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních...

V kuchyni se dá vše naučit, dochucení ne. To je alfa a omega, říká Besky

Besky je hodně akční na Instagramu i na kurzech. Má v sobě nakažlivou energii.

VIDEO Její kuchařské i pekařské umění ještě před zhruba třemi lety v podstatě spočívalo v absolutoriu...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

Vynikající inspirace pro zahradní kuchyni. Nejlepší kutilské projekty od vás

Tropické dny už letos daly o sobě vědět a během léta jich určitě ještě přibude. K letní pohodě patří i pohodové posezení na zahradě, které si mnozí šikovní kutilové dotvářejí k obrazu svému....

Na zahradu ve dvoře a bez trávníku se vešlo jezírko se saunou, kuchyň i oheň

Vešlo se tam vše, a možná ještě víc, než si původně majitelé dovedli představit. „Vešlo se to tam proto, že tam není trávník,“ vysvětluje zahradní designér Ferdinand Leffler z atelieru Flera nad...

14. července 2025

Zdravé jahodníky začínají správným střihem. Naučte se to teď

Jahodníky patří mezi nejoblíbenější ovoce nesoucí rostliny českých zahrad, ale aby vám i v příštím roce přinesly bohatou úrodu, potřebují po sklizni správnou péči.

13. července 2025

Zahradu si rozvrhli jako dům a svůj sen vlastnoručně zasadili do hlíny

Soutěž

Jejich zahrada je prý srdcem i rukama tvořená zhruba na polovině pozemku velkého cca 900 metrů čtverečních. Tvořili ji pomalu, kousek po kousku, s trpělivostí a radostí. Nejsou odborníci, ale...

13. července 2025,  aktualizováno  1:54

Čím zajímavější vzhled, tím zajímavější chuť. Šumavská houbička sbírá i v závějích

Premium

Dá se to jíst? Tuhle otázku slýchá často. Sbírá totiž i houby, které většinou obloukem obcházíme. „Někdy se ti, kteří se považují za zkušené, na internetu chovají vůči začátečníkům přísně, přezíravě....

12. července 2025

Z třiceti kilo bylo skoro půl tuny. Příběhy přerostlých miniprasátek

Začne to vždycky stejně. Okouzlení chytrým, milým prasátkem, které bude mít podle prodejce v dospělosti maximálně třicet kilo. Jenže jak jde čas, vyrostou z nich skoro půltunové bestie. Jenže co s...

12. července 2025

Vlky na hrušni začněte řezat už v létě. Strom se vám za to odvděčí

Máte na zahradě hrušeň plnou slibných zelených plodů? Jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, aby byly hrušky sladké, velké a zdravé, je letní řez hrušní. Ten spočívá v odstranění takzvaných vlků...

11. července 2025

Bílý dům, plaňky i růže. Z venkovské zahrádky vykouzlila voňavou romantiku

Soutěž

Nad Malou Skálou v podhůří Jizerek je vesnička, a v ní malý domeček z roku 1911. Dnes už natřený na bílo, a s bílým plaňkovým plotem obrostlým bílými růžemi. Krásná ukázka toho, jak se umí stát...

11. července 2025

Vynikající inspirace pro zahradní kuchyni. Nejlepší kutilské projekty od vás

Tropické dny už letos daly o sobě vědět a během léta jich určitě ještě přibude. K letní pohodě patří i pohodové posezení na zahradě, které si mnozí šikovní kutilové dotvářejí k obrazu svému....

10. července 2025

Říp je sopečného původu, funguje jako přirozený hromosvod, vysvětluje geolog

Premium

Sopky v poklidné české krajině si dnes dokáže představit asi málokdo, v třetihorách však u nás nebyly žádnou zvláštností. Jedním z vulkánů byl i Říp. „Nový průzkum ukázal, že tato hora je pozůstatkem...

10. července 2025

ANKETA: Vybírejte s profíky nejkrásnější zahrady a hrajte o knihu od Lefflera

Soutěž

Krása je velmi subjektivní kategorie, hodnotitelská měřítka máme odlišná a každému se líbí něco jiného. Což platí i pro zahrady. Vyzkoušejte si, jak těžké je vybrat ty nejkrásnější. V naší anketě k...

9. července 2025  14:49

Celer je lék na zácpu i tloušťku. Nenápadný ošklivák umí s naším tělem divy

Připadá vám jako obyčejná zelenina? To jste vedle jak ta jedle! S naším tělem toho zvládne daleko víc, než si umíte představit – od detoxikace přes spánek až po imunitu.

9. července 2025

Trojce a sedmičce se vyhněte. Kdy jsou mé plastové krabičky neškodné

Naučte se rozpoznat bezpečné plastové nádoby na potraviny, abyste ochránili své zdraví. Skrytý dvoupísmenný kód a recyklační symbol na dně nádob odhalují, zda jsou vaše plastové obaly do mikrovlnné...

8. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.