Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Africké jonátky, známé jako fialky, vám třeba na okně pokvetou celou zimu

  0:11aktualizováno  0:11
Líbezné kvítky a sametově měkké lístky skromných afrických fialek neboli jonátek vyvolávají nadšený obdiv již víc než století. Jsou to asi nejoblíbenější kvetoucí pokojovky, protože se květy pyšní celoročně. Magazín DOMA přinesl praktické rady, jak dosáhnout vrcholu kvetení přes celou zimu až do dubna.
Část 1/4
Kvetou-li vám krásně africké fialky, pohrajte si s jejich kabátem, může to...

Kvetou-li vám krásně africké fialky, pohrajte si s jejich kabátem, může to úplně změnit atmosféru.

Křehká krása fialek dokonale souzní jak s moderním aranžmá v jednoduchých kovových nádobách, tak třeba i s prolamovaným porcelánem po prababičce. 

Kdo rád experimentuje, může zkusit umístit květináč s africkou fialkou do štíhlé, vysoké pozinkované nádoby naplněné keramzitem nebo seskupit několik těchto divů přírody do velké skleněné mísy či akvária. Vydrží-li vám nadšení, zkuste namnožit minifialky, jimiž pak můžete osadit třeba petrželák. 

Fotogalerie

Africké fialky patří do čeledi podpětovitých a podle odrůdy tvoří tyto rostliny jednoduché nebo plné či vícebarevné sametové květy v bílé, modré, červené, růžové nebo fialové barvě. 

V latině je květina pojmenována Saintpaulia ionantha, po baronu Walteru von Saint Paul Illairovi, koloniálním úředníkovi, jenž ji koncem 19. století přivezl z jižní Afriky. Netušil však, jak moc oblíbenou se nově objevená rostlina zanedlouho stane. Už kolem roku 1950 čítal sortiment přes 800 odrůd, dnes je to dokonce několik tisíc. 

Přesto tyto květiny přímo vyzývají k tvorbě živých pestrých skupinek, kde se mohou objevit odrůdy s pruhovanými, dvoubarevnými, střihanými, třásnitými, kadeřavými, zvlněnými, pastelovými nebo neonově zářivými květy. 

V rozlehlých místnostech se neztratí maxi africké fialky, zatímco v miniaturní garsonce rozkvete minifialka ochotně i tam, kde by jiná rostlina zahynula.

Autoři:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky
Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz