Úterý 9. srpna 2022, svátek má Roman
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 9. srpna 2022 Roman

Jíme zkvašenou sóju i shnilé mléko. Odhalování záhad nechutnosti

Evropanům připadá odporný japonský pokrm natto ze zkvašených sójových bobů, Asiatům zase naše plesnivé sýry. Pocit nechutnosti je totiž emocí, které se během života teprve učíme. Vnímání míry nechutnosti nějakého pokrmu je tedy velmi různorodé.

Natto je tradiční japonské jídlo vyráběné z fermentovaných sójových bobů, které je bohatým zdrojem proteinů. Proto se podává k snídani. | foto: Profimedia.cz

Natto je hutný zkvašený sójový pokrm bohatý na proteiny, který Japonci pravidelně jedí k snídani. Buď jen tak, nebo studený na rýži, případně okořeněný sójovou omáčkou, hořčicí nebo křenem wasabi. Zkvašené sójové boby jsou ale nejen lepkavé a mazlavé, navíc natto páchne jako kdyby se čpavek oženil s hořící pneumatikou.

Lidé se snaží přijít na to, co je nejnechutnější

"Jakkoli to není nejhorší zápach na světě, na stupnici lákavosti k jídlu má stupeň nula," napsal list The Wall Street Journal, který citoval z nové knihy americké akademičky Rachel Herzové That's Disgusting: Unraveling the Mysteries of Repulsion (To je nechutné: Odhalování záhad odpudivosti).

Kde je hranice nechutnosti?

Během několika posledních let se odehrála doslova exploze výzkumu pocitu nechutnosti. Ta je totiž spolu s radostí, překvapením, hněvem, smutkem a strachem jednou ze šesti základních emocí. Ale zároveň jedinou z nich, kterou se člověk musí naučit, což svědčí o její komplikovanosti.

První lekci z nechutnosti většina dětí dostane zhruba v době, kdy se začnou učit chodit na nočník. Poté jsou spouštěče nechuti (k čemukoliv) rychle získávané z reakcí a pravidel rodičů, kamarádů a širší kultury.

Právě jídlo a především pak typický kvašený pokrm té které kultury bývá výrazným ukazatelem toho, co je, nebo není považováno za nechutné v různých částech světa. Rozdíly ve vnímání jsou totiž v těchto případech velmi markantní.

Sýr jako shnilá tělní tekutina jistého kopytníka

Vezměte si například sýry považované na Západě za lahůdku. Například dobrý taleggio, gorgonzola nebo brie vypadají poněkud slizce. Řada sýrů si s sebou nese také výrazné aroma, které může různým lidem za různých okolností připomínat zvratky, zapocené nohy nebo odpadky.

Mnozí Asiaté považují všechny sýry od amerických plátkových až po stilton za naprosto nechutné a stavějí je na úroveň kravských exkrementů. A vzhledem k tomu, že sýr může být popsán jako shnilá tělní tekutina jistého kopytníka, pak to není tak přehnané, jak by se mohlo zdát.

Kontrolované hnití ale v tomto případě dobře chutná většině z nás. Klíčem je zvládnout proces rozkladu takovým způsobem, aby přinesl požadovanou chuť a zajistil, že po konzumaci neonemocníme (v některých případech je hniloba dokonce nutná, protože čerstvá varianta potraviny je nestravitelná).

Výzvou pro všechny milovníky sýrů je ovšem ovčí sýr casu marzu, v překladu shnilý sýr, oblíbený na Sardinii. Místní mu říkají červí sýr, protože je doslova prošpikovaný živými larvami hmyzu.

Při jeho výrobě se začne silným plátem místního ovčího sýra pecorino sardo, jehož zrání se nechá zajít daleko za běžné stadium zrání až do fáze, kterou by mnozí označili za škůdci napadený rozklad. Do sýra se přidají larvy sýrorodky drobné (Piophila casei), aby kyselina z jejich zažívacího traktu rozložila tuky v sýru. Díky tomu je finální produkt měkký a tekutý.

Do chvíle, kdy je připravený ke konzumaci, obsahuje typický casu marzu tisíce larev. Místní obyvatelé považují za nebezpečné jíst sýr s uhynulými larvami, proto se servíruje s mrskajícími se průhlednými červíky. Někteří lidé je ze sýra před konzumací vyndavají, jiní ne. Těm se radí zakrýt sousto vkládané do úst rukou, protože vyrušený červík se dokáže vymrštit až do výšky 15 centimetrů.

Od kvašeného zelí k sušenému shnilému žraločímu masu

Rychlý výlet po světě za některými nejoblíbenějšími kvašenými potravinami nás zavede ke korejskému kimči, což je kvašená zelenina (obvykle zelí), chybět nesmí norský syrový losos gravlax, v Etiopii plackový chleba injera, španělské chorizo, což je kvašená a sušená nevařená vepřová klobása, a mnoho druhů kvašených mléčných produktů oblíbených od Indie po Indianu.

K nejdrsnějším variantám podobného jídla patří islandská delikatesa hákarl, která se vyrábí z grónských žraloků žijících v chladných vodách u Islandu. Lahůdka má štiplavý močovinový rybí pach, který nutí většinu nováčků zacpat si nejen nos. A co se chuti týče, po světě jezdící proslulý šéfkuchař Anthony Bourdain ho označil za jednoduše nejhorší, nejnechutnější a nejhůř chutnající věc, jakou kdy jedl.

Tradičně vzniká tak, že žralokovi uříznou hlavu, vyvrhnou vnitřnosti a pak se mršina pohřbí do mělké jámy zasypané pískem. Tam se tělo rozkládá dva až pět měsíců, s ohledem na roční období. Pak se maso opět vykope, nakrájí na proužky a dalších několik měsíců se pověšené suší.

Při mezinárodním sjezdu gastronomických kuriozit by se hákarl mohl zapíjet ekvádorským aperitivem chicha, který vzniká fermentací předžvýkané směsi vařené kukuřice nebo kořenů juky s lidskými slinami.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Z tisícovky snímků jste vybrali nejroztomilejšího mazlíčka července

Hlasy pro červencové mazlíky jsou sečteny. Čtenáři iDNES.cz vybírali z více než tisícovky snímků psů, koťat,...

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Univerzální recept na cuketový dort, který nezklame. Od cukráře Maršálka

Cukety se u nás rozšířily až v osmdesátých letech, o to rychleji však zdomácněly v našich kuchyních. Ale zatímco...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Na výměnu cylindrické vložky nevolejte zámečníka. Hotovo je za pár minut

Dosloužil váš zámek nebo jste se rozhodli zvýšit zabezpečení a nahradit ho novějším modelem? Pak se nevyhnete výměně...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Johnny Depp trpí poruchou erekce, proto mě penetroval lahví, tvrdí Heardová

Nově zveřejněné dokumenty ze soudního procesu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou obsahují tvrzení, že slavný...

Čím víc odebere Čína ruského plynu, tím lépe pro Evropu, tvrdí analytici

Navýšený export ruského zemního plynu na území Číny může mít pro evropské země pozitivní dopady. Díky tomu se totiž...