Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš Iškariotský po zradě Ježíše Krista, a proto se pečou a jedí na Škaredou středu jako symbol připomínky této události.

Jako připomínku klasického receptu jidášky ve formě kuřátek připravil Láďa Hruška ve svých Vychytávkách na Primě.

Recept na velikonoční jidáše

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 vejce (žloutek)
  • 2 žloutky (na potření těsta)
  • 1/2 kostky droždí (cca 21 g)
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vanilínový cukr
  • 1/3 másla (cca 80 g), rozpuštěného

Jednoduché velikonoční recepty, s nimiž využijete i bylinky z přírody

Postup:

        • V míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr krystal, vanilínový cukr a špetku soli. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
      • Připravte kvásek: do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, dokud se na povrchu nevytvoří pěna (cca 10–15 minut).
      • Vzešlý kvásek přilijte k sypkým surovinám v míse. Přidejte jeden žloutek a rozpuštěné máslo.
      • Všechny ingredience důkladně promíchejte a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
      • Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
      • Vykynuté těsto rozdělte na menší bochánky. Z každého bochánku vyválejte váleček o délce přibližně 20 cm.

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

      • Z válečků tvarujte smyčky nebo uzly, které připomínají kuřátka. Můžete vytvořit jednoduchý uzel nebo složitější tvary.
      • Vytvarované jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout (cca 15–20 minut).
      • Před pečením potřete jidáše rozšlehanými žloutky. Pokud chcete, můžete do těsta udělat malé dírky, které budou po upečení připomínat oči, a do nich můžete vložit hřebíček. Můžete také naznačit pusinku nožem.
      • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (přibližně 15–20 minut), dokud nebudou jidáše krásně zlaté.
      • Upečené jidáše nechte vychladnout na mřížce a poté je můžete podávat.

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Advantage Consulting, s.r.o.
STAVBYVEDOUCÍ (70-90.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 70 000 - 90 000 Kč

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025