S pravým ženšenem, z něhož se využívá kořen, gynostema botanicky příbuzná není. A ve fytoterapii se uplatňují jen její listy. Tradiční čínská medicína ji ovšem podobně jako ženšen považuje za bylinu dlouhověkosti a řadí ji mezi deset nejvýznamnějších rostlinných adaptogenů, tedy rostlin se schopností pomáhat při stresu, psychickém napětí i tělesné únavě.
Především má gynostema schopnost navozovat harmonii a udržovat v ní tělesné i duševní funkce. Například reguluje krevní tlak, tedy snižuje vysoký a zvyšuje nízký. Upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pozitivně ovlivňuje metabolické procesy, podporuje detoxikaci, zlepšuje činnost jater a ledvin, pomáhá k dosažení optimální tělesné hmotnosti.
Dále výrazně stimuluje imunitní systém, odbourává stres, uvolňuje, dodává vitalitu a zlepšuje celkovou fyzickou i psychickou kondici.
Vedle toho pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin v cévách, čímž chrání před infarktem či mrtvicí, a přisuzuje se jí i protirakovinné působení.
Sušené listy gynostemy pětilisté lze běžně koupit, většinou v prodejnách zdravé výživy.
Nicméně pěstovat si ji můžete i sami – jako pokojovku nebo i celoročně venku. Na zimu se zatáhne, ale snese mrazy až do –15 °C.
Je to popínavá rostlina, takže potřebuje oporu. Počítejte s tím, že na zahradě může dorůst až do výšky osmi metrů, při pěstování v květináči bude samozřejmě výrazně menší.
KVÍZ: Víte, co umí gynostema, nepravý ženšen? |
Sklízí se její zelená nať nebo jen samotné listy. Čerstvé listy se dávají do smoothie či do salátů, ze sušených se připravuje čaj, ale i odvar či výluh.
Pozor na možné kontraindikace gynostemy s léky!Lidé, kteří berou léky na hypertenzi, ředění krve nebo snížení hladiny cukru v krvi, gynostemu užívat nesmějí. Její účinky jsou totiž opravdu výrazné a působení farmak by umocnily až přespříliš. |
Kouzelný čaj, povzbuzující i zklidňující
Zajímavé je, že čaj z gynostemy vám po ránu dodá energii a nabudí vás, a před spaním vás naopak zklidní a usnadní usínání. Příprava je snadná.
Čerstvé listy gynostemy rozložte v jedné vrstvě a nechte lehce zavadnout. Potom je šetrně stočte do kuličky a takto je dosušte.
Když je zalijete horkou vodou, půvabně se rozevřou, což vynikne zejména ve skleněné konvici. Nechte odstát nejméně tři minuty, pak slijte. Čaj chutná hořko-sladce, lze ho dochutit citronovou šťávou či medem.