Ještěd jako dort pro architekta Binara, tvůrce původního interiéru

  10:40aktualizováno  10:40
Liberecký vysílač a horský hotel v jednom slaví letos čtyřicetiny. Na obnově interiéru salonku se spolu s občanským sdružením Ještěd 73 podílí také architekt Binar, tvůrce původního interiéru. Jako poděkování za spolupráci mu sdružení nechalo připravit překvapení, dort od jablonecké cukrářky Markéty Krajčovičové.

Dort Ještěd na Ještědu. Houpací hnízda v pozadí byla sice původně potažená kožešinou, jejich tvar je ale původní. | foto: Prima TV

Vysílač a horský hotel v jednom je natolik výraznou futuristickou dominantou severních Čech, že se přímo nabízelo, aby měl dort tvar Ještědu. Markéta zvolila rozumný kompromis: dort se skutečně snaží napodobit tvar ještědského vrcholu, na něm teprve sedí vlastní stavba vysílače a hotelu, vymodelovaná z marcipánu. 

Dort ve tvaru Ještědu

Vlastní "kopec" Markéta vytvoří z čokoládového korpusu, který kombinuje s citronovým krémem. Následuje dotvarování celého kopce a pečlivé potření celého povrchu krémem. Pak je teprve možné dort potáhnout vyváleným plátem marcipánové hmoty: tvarování korpusu i potažení dortu je krásně vidět na článkovém videu. Na kompletní vznik dortu se mohou podívat diváci televize Prima v pondělí večer po osmé.

Kopec je ještě dozdobený kousky marcipánové hmoty vymodelované do tvaru kamenů, i speciálním dražé, které vypadá jako kamenná drť. Nechybí ani trsy trávy, které není problém vytvořit pomocí lisu na česnek. A aby byla iluze vrcholu probouzejícího se po dlouhé zimě do jara dokonalá, poprášila nakonec Markéta celý kopec moučkovým cukrem, který připomíná odtávající sníh.

Marcipánovou věž musela Markéta nejprve vyztužit špejlí
Tvorba detailů na marcipánovém modelu Ještědu
Marcipánový Ještěd na dortu potaženém marcipánem

S vytvářením marcipánového hotelu s vysílačem si Markéta hrála opravdu dlouho, nebylo to jednoduché. Aby se například nezhroutila jeho věž, musela ji vyztužit špejlí a nechat vytvrdnout. Na dort marcipánový model posadili až na místě a následně ho uchránili porcování. 

"Škoda, že se toho nedožil Hubáček, měl by radost," byla první slova architekta Otakara Binara, tvůrce původního interiéru, když mu Milena Lánská za sdružení Ještěd 73 dort předávala. Šťastná, že jim s rekonstrukcí salonku, který by měl po dokončení vypadat téměř jako před čtyřiceti lety, architekt Binar pomáhá. A to i přes skutečnost, že se do úplně původního stavu interiér Ještědu jen těžko vrátí. Podstatná část jeho původního zařízení totiž chybí (více v článku zde).    

Architekt Karel Hubáček, autor návrhu futuristické stavby, za který v roce 1969  získal prestižní Perretovu cenu, zemřel v roce 2011 (více zde).

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete
Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete

Chcete někomu udělat radost pohledem, který domalujete a vybarvíte s dětmi? Připravili jsme celou sérii, kterou si zdarma stáhnete. Využít ji mohou i účastníci našeho Letního kolotoče.

Najdete na iDNES.cz