Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

  6:00
Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

Rošt čistíme jemnou houbičkou | foto: Shutterstock

Štiplavý kouř, praskání ohně, slastné syčení steaku, jakmile dopadne na rozpálený rošt… Už se vám také sbíhají sliny? Aby se z vůně masa a nasládlých marinád nestal zápach pekelný, je třeba dbát na pravidelnou údržbu a gril před použitím a po něm důkladně vyčistit. To platí i o elektrických a plynových grilech, kde je třeba také zkontrolovat, zda je všechno na svém místě.

Spalujte tuky zdravě!

Bájný pták Fénix se možná narodil znovu ze svého vlastního popela, ručím vám ale za to, že gril to sám od sebe nedokáže! Tuk je zkrátka prevít a stejně jako nadbytečná kila ani nevábné mastné oharky z mřížky samy neslezou. Když však budete grilu věnovat dostatečnou péči, odmění se vám mnohem lepší chutí a kvalitou masa.

Tip:

Určitě gril nenechávejte jen tak venku, a pokud nemáte na zahradě žádný přístřešek, aspoň ho dobře zakryjte obalem! Pokud na něj bude pršet, brzy zkoroduje. Malý rez se vyčistí, ale pokud by se poškodila nádoba na popel, to už by se tak jednoduše vyřešit nedalo.

Klasický gril

Největší pozornost potřebují hlavně venkovní grily. Buď zahradní zděné grily, nebo ty, které byly přes zimu uskladněné venku, v kůlnách, garážích a sklepech. Od podzimu do jara se na nich totiž určitě podepisoval prach, hmyz a další naschvály přírody. Už pohled na gril, ze kterého visí pavučiny, by vám nejspíš zhořkl, a co teprve maso. Pořádně vymést a vyčistit potřebuje i spodní část na popel a mísa na odkapávání, přestože nepřicházejí do kontaktu s jídlem. Jednak určitě nechcete, aby se maso grilovalo ve zplodinách špíny, a za druhé zbytky tuku mohou snadno vzplanout.

Rozpalování grilu bývá častý kámen úrazu. S tímto návodem to zvládnete hravě

Elektrický gril

Čištění krok za krokem:

  • Omeťte vrchní špínu.
  • Zkontrolujte, případně dotáhněte všechny šrouby. Dále jsou na řadě kabely, ventily, topná spirála a hořáky (plynový a elektrický gril).
  • Mřížku nechte odmočit ve vodě se saponátem, citronovou vodou nebo octem. Velké divy umí i kávová sedlina a jedlá soda rozpuštěná v troše vody, stačí pomazat, nechat působit a pak opláchnout.
  • Odstraňte připáleniny pořádným kartáčem. Nebojte se sáhnout i po škrabce, gril není z vosku!
  • Ještě před první grilovačkou ho pořádně roztopte a vypalte všechny zbývající nečistoty a stopy čističů.

U elektrických i plynových grilů kontrolujeme vždy jako první veškeré technické náležitosti, u elektrického grilu především to, zda jsou v pořádku kabely a topná spirála. Menší grily mají tu výhodu, že jsou skladné a dají se schovat do skříně či spíže. Polovinu práce pak máte za sebou. Elektrické grily jsou navíc přenosné a subtilní příslušenství, jako rošt nebo miska na tuk, se dají jednoduše umýt v umyvadle. Na grilovačce sice neudělají takovou parádu jako mohutná kovová ohniště, ale pohodlí a ušetřený čas jsou ještě cennější.

Plynový gril

Plynový gril je kapitola sama pro sebe. Protože kromě mřížky je třeba očistit i hořáky (nejlépe párátkem či drátem). Po kontrole ventilů přichází na řadu přívodní hadice a bomba. Palivová hadice musí být nepoškozená a dobře těsnit. Jak to zjistíte? Přetřete ji mýdlovou vodou! Pokud se na hadici po zapojení bomby objeví bublinky, je někde prasklina. Nakonec se ujistěte, zda je palivová lahev plná. Pak už přichází čas na čištění.

Grilovací sezona začíná. Víme, jak správně připravit plynový gril

Vychytávky pro čistý gril

  • Pokud gril pořádně umyjete po každém použití i před uložením k zimnímu spánku, nebudete mít na jaře tolik práce s jeho probuzením k novému životu.
  • Na čištění roštu berte pouze měkkou houbičku, abyste ho nepoškrábali. Maso by se pak mohlo přichytávat.
  • Používejte jiné kartáče a hadry na rošt, který přichází do styku s jídlem, a na zbytek grilu.
  • Rošty před grilováním potřete tenkou vrstvou oleje, který chrání proti připalování.

Smí se grilovat na balkoně!

Zákon to vysloveně nezakazuje. Pokud to ale budete přehánět, mít na balkoně večírky a pouštět kouř lidem do oken, nejspíš je tím nepotěšíte. Mohou podat stížnost, zavolat hasiče nebo policii. Rozhodně je lepší konfliktům předcházet, vsadit na jednoduchý elektrický gril, případně sousedy navštívit a domluvit se. Také je možné, že použití grilu a otevřeného ohně na balkoně je omezeno v domovním řádu.

Témata: Maso

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Pěstování hrášku si maximálně užijte, zkuste i čočku, radí zahradník fígle

Národní zemědělské muzeum Kačina si pro své návštěvníky pro letošní sezonu připravilo a vyselo luštěninová políčka, takže koho zajímá praktická stránka pěstování hrášku, fazolí, čočky či cizrny, pro...

18. května 2025

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.