Do říše kouře
Pořadatelé vybrali skutečně zajímavé podniky, kde můžete ochutnat snad všechny chutě světa, a to masové, ale i vegetariánské a někdy dokonce pescetariánské varianty.
Tentokrát jsme si exkluzivně těsně před začátkem akce vybrali River’s smokelab a tato návštěva se jednoznačně zapsala mezi naše vrcholné gastronomické zážitky. Tento podnik si hraje s kouřem jako s nástrojem chutí a vůní, a jejich festivalová menu A a B byla dokonalou ukázkou toho, jak se z obyčejného jídla stává umělecký zážitek.
Ochutnali jsme obě menu, každé za 790 korun (plus rezervační poplatek 24 korun) – a musíme říct, že každé sousto stálo za to.
Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla![]() |
Menu A otevřel hovězí tatarák se zauzenými škvarky, marinovanými houbami shimeji, žloutkovým gelem a sriracha majonézou. Jemnost masa se potkávala s výraznou chutí škvarků a pikantností majonézy, zatímco houby shimeji dodaly příjemnou texturu.
Zakouřený cloche
Hlavní chod byl opravdovým hřebem večera. Číšník přinesl cloche, ze kterého se při jeho odstranění „vylíhnul“ oblak kouře. Pod ním se skrýval jelení hřbet se zauzeným černým kořenem, pyré z jeruzalémského artyčoku, houbami, zauzenými kaštany a aronií, doplněný demi-glace s jehličím.
Maso bylo dokonale připravené, šťavnaté a voňavé, kaštany a houby dodaly zemitost a pyré z artyčoku bylo jemné a lahodné. Aronie dodala lehkou kyselost, která krásně vyvážila bohatost pokrmu.
Velmi mile nás překvapila znalost personálu o původu surovin. Jelení pochází ze šumavské farmy se zvěřinou a to, že se zde klade důraz na lokální suroviny, se mi moc líbilo.
Dezert ve formě zauzené čokolády s hruškou v kořeněném karamelu, lískooříškovým griliášem a gelem z černého rybízu byl sladkou tečkou, která potěšila všechny smysly. Kombinace hořkosti čokolády, sladkosti hrušky a svěžesti rybízu byla neodolatelná.
Žebro po dvanácti hodinách
Menu B začalo zauzeným hovězím žebrem, které se pomalu připravovalo 12 hodin při teplotě 120 °C. Doplněné pálenou kukuřicí, wasabi bramborovým pyré, koriandrovým olejem a smaženou cibulkou bylo toto jídlo plné intenzivních chutí. Kukuřici mi přinesli i s malým plápolajícím ohýnkem v hovězí kosti.
Bylo to vzrušující. Maso se doslova rozpadalo na jazyku a kombinace s pikantním pyré a sladkostí kukuřice byla skvělá.
Flank steak s kampotským pepřem, zauzeným máslem, pak choi, pálenou cibulí, pečenými cherry rajčaty a gratinovanými bramborami byl dalším chodem, který přišel zahalený kouřem. Steak byl perfektně propečený, šťavnatý a plný chuti, zatímco zelenina a brambory byly skvělou přílohou, která doplnila každé sousto.
Zajímají vás ochutnávky jídel v restauracích?
Závěrečným sladkým překvapením byly zauzené jahody s meringue s růžovým pepřem, estragonovým mascarpone, crumble a jahodovým gelem. Jahodovou omáčku mi pak nalili přímo na jahody na místě. Omáčka mi na talíř přistála nikoliv z drobného keramického džbánu, nýbrž ze stylově neotřelé zahradní konvičky, což celý dezert povýšilo na interaktivní zážitek. Tato kombinace sladké, pikantní a svěží chuti byla dokonalým zakončením skvělého večera.
Poklad u Vltavy
Návštěva River’s smokelab během Restaurant Weeku byla zážitkem, na který se nezapomíná. Kreativita kuchyně, dokonalá příprava jídel a neopakovatelné chutě spojené s kouřem vytvořily večer plný překvapení a radosti.
Na podnik jste možná ještě nenarazili, protože je sice na romantickém místě u Vltavy, ale na smíchovské straně, na konci ulice Lidická. Tudy se na romantické procházky s pohledem na zapadající slunce nad řekou tolik nechodí.
O českých hospodách i generačních rozdílech. S gastronautkou nejen o jídle![]() |
Pokud hledáte gastronomické dobrodružství, toto místo je jasnou volbou. Příjemnou atmosféru doplní také nenápadný design a milá obsluha. Jen pozor, pokud byste se sem chtěli vydat i na oběd, neuspějete. Vyzkoušet ale můžete další dokonalý podnik zdejších majitelů, Garden’s restaurant ve Vodičkově ulici, která má jednu z nejkrásnějších zahrádek v centru Prahy.
Garden’s restaurant je také spolu s dalšími téměř 80 podniky součástí Restaurant Weeku, který letos poprvé probíhá hned ve čtyřech městech, kromě Prahy ho podruhé hostí Brno a nově Plzeň a Ostrava.
Jazyková osvěta
Heslem jarního festivalu je: BUĎ FOODIE! Do restaurací tak chce přivítat i ty, kdo mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez Google nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Restaurant Week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech.
Festival chce také odstranit blok u těch, kdo se bojí faux pas v restauraci. Nevíte, jak se vyslovuje slovo braising? Nevadí, díky tomu, že jste si menu objednali prostřednictvím webového portálu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s obsluhou.
Skandinávie zažívá vinařský rozmach. Klimatické změny tamní révě svědčí![]() |
Do restaurace přijdete připraveni. A všem, kdo se v oboru chtějí vyznat, má pomoct Abeceda správného foodie. Na sociálních sítích proto Restaurant Week připravil kampaň.
Nejlepší restaurace
Menu jarní edice budou jako vždy velice zajímavá. Famózní připravili například v restauraci The Twisted Fig, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný kuřecím moussem s kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V pescetariánské verzi to bude filet z okouníka červeného s rybí emulzí, daikon pyré a pyré z pečené dýně hokkaidó.
V Pohlreichově Next Door se můžete opět těšit na jeho naprosto legendární račí polévku s armagnacem a raviolkami, nebo marinovanou telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi.
Populární dubajskou čokoládu můžete ochutnat jako dezert v restauraci Vinograf, která je jednou z novinek festivalu. Šéfkuchař Radek David zařadil tuto čokoládovou pochoutku s pistáciemi k oběma variantám menu.
Už minulé ročníky ukázaly, že konkurence umí být velká. Připomeňme, že v anketě, která hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River’s smokelab. Na všechny se můžete těšit i letos.
Stejně tak nebudou chybět ani podniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan. Ta na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu.
O své místo na gastromapě bojuje i Vietnam. Trendu si již všiml Michelin![]() |
Do pomyslného boje se na jaře zapojili také nováčci festivalu, například karlínská Spojka, Vinograf, Gardens, Benjamin 17, nebo třeba Arthur’s PUB, Deer, Slavia, Mánes a mnoho dalších. Již tradičně můžeme zajít do italské La Bottega Bistroteka, vietnamské Nhà hai hành, španělské Lola, oblíbenou etnickou kuchyni zastupuje například ukrajinské Tatyšo a tradiční českou pak například Babiččina zahrada.