Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit nějakou opravdu dobrou restauraci, a to za velmi výhodnou cenu, určitě si vyberte z nabídek festivalu, které najdete na restaurant-week.cz.
Flank steak s kampotským pepřem, smoukovaným máslem, pak choi, pálenou cibulí,...

Flank steak s kampotským pepřem, smoukovaným máslem, pak choi, pálenou cibulí, pečenými cherry rajčaty a gratinovanými bramborami | foto: Anna Grosmanová

Do říše kouře

Hovězí tatarák se smoukovanými škvarky, marinovanými shimeji houbami, žloutkovým gelem a sriracha majonézou. Jemnost masa se potkávala s výraznou chutí škvarků a pikantností majonézy.

Pořadatelé vybrali skutečně zajímavé podniky, kde můžete ochutnat snad všechny chutě světa, a to masové, ale i vegetariánské a někdy dokonce pescetariánské varianty.

Tentokrát jsme si exkluzivně těsně před začátkem akce vybrali River’s smokelab a tato návštěva se jednoznačně zapsala mezi naše vrcholné gastronomické zážitky. Tento podnik si hraje s kouřem jako s nástrojem chutí a vůní, a jejich festivalová menu A a B byla dokonalou ukázkou toho, jak se z obyčejného jídla stává umělecký zážitek.

Ochutnali jsme obě menu, každé za 790 korun (plus rezervační poplatek 24 korun) – a musíme říct, že každé sousto stálo za to.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Menu A otevřel hovězí tatarák se zauzenými škvarky, marinovanými houbami shimeji, žloutkovým gelem a sriracha majonézou. Jemnost masa se potkávala s výraznou chutí škvarků a pikantností majonézy, zatímco houby shimeji dodaly příjemnou texturu.

Zakouřený cloche

Číšník přinesl cloche, ze kterého se při jeho odstranění vylinul oblak kouře.

Hlavní chod byl opravdovým hřebem večera. Číšník přinesl cloche, ze kterého se při jeho odstranění „vylíhnul“ oblak kouře. Pod ním se skrýval jelení hřbet se zauzeným černým kořenem, pyré z jeruzalémského artyčoku, houbami, zauzenými kaštany a aronií, doplněný demi-glace s jehličím.

Maso bylo dokonale připravené, šťavnaté a voňavé, kaštany a houby dodaly zemitost a pyré z artyčoku bylo jemné a lahodné. Aronie dodala lehkou kyselost, která krásně vyvážila bohatost pokrmu.

Velmi mile nás překvapila znalost personálu o původu surovin. Jelení pochází ze šumavské farmy se zvěřinou a to, že se zde klade důraz na lokální suroviny, se mi moc líbilo.

Dezert ve formě zauzené čokolády s hruškou v kořeněném karamelu, lískooříškovým griliášem a gelem z černého rybízu byl sladkou tečkou, která potěšila všechny smysly. Kombinace hořkosti čokolády, sladkosti hrušky a svěžesti rybízu byla neodolatelná.

Žebro po dvanácti hodinách

Smoukované hovězí žebro, které se pomalu připravovalo 12 hodin při teplotě 120 °C. Doplněné pálenou kukuřicí, wasabi bramborovým pyré, koriandrovým olejem a smaženou cibulkou.

Menu B začalo zauzeným hovězím žebrem, které se pomalu připravovalo 12 hodin při teplotě 120 °C. Doplněné pálenou kukuřicí, wasabi bramborovým pyré, koriandrovým olejem a smaženou cibulkou bylo toto jídlo plné intenzivních chutí. Kukuřici mi přinesli i s malým plápolajícím ohýnkem v hovězí kosti.

Bylo to vzrušující. Maso se doslova rozpadalo na jazyku a kombinace s pikantním pyré a sladkostí kukuřice byla skvělá.

Flank steak s kampotským pepřem, zauzeným máslem, pak choi, pálenou cibulí, pečenými cherry rajčaty a gratinovanými bramborami byl dalším chodem, který přišel zahalený kouřem. Steak byl perfektně propečený, šťavnatý a plný chuti, zatímco zelenina a brambory byly skvělou přílohou, která doplnila každé sousto.

Zajímají vás ochutnávky jídel v restauracích?

celkem hlasů: 79
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 30. března 2025. Anketa je uzavřena.

Závěrečným sladkým překvapením byly zauzené jahody s meringue s růžovým pepřem, estragonovým mascarpone, crumble a jahodovým gelem. Jahodovou omáčku mi pak nalili přímo na jahody na místě. Omáčka mi na talíř přistála nikoliv z drobného keramického džbánu, nýbrž ze stylově neotřelé zahradní konvičky, což celý dezert povýšilo na interaktivní zážitek. Tato kombinace sladké, pikantní a svěží chuti byla dokonalým zakončením skvělého večera.

Poklad u Vltavy

Pokrmy se párují s vínem.

Návštěva River’s smokelab během Restaurant Weeku byla zážitkem, na který se nezapomíná. Kreativita kuchyně, dokonalá příprava jídel a neopakovatelné chutě spojené s kouřem vytvořily večer plný překvapení a radosti.

Na podnik jste možná ještě nenarazili, protože je sice na romantickém místě u Vltavy, ale na smíchovské straně, na konci ulice Lidická. Tudy se na romantické procházky s pohledem na zapadající slunce nad řekou tolik nechodí.

O českých hospodách i generačních rozdílech. S gastronautkou nejen o jídle

Pokud hledáte gastronomické dobrodružství, toto místo je jasnou volbou. Příjemnou atmosféru doplní také nenápadný design a milá obsluha. Jen pozor, pokud byste se sem chtěli vydat i na oběd, neuspějete. Vyzkoušet ale můžete další dokonalý podnik zdejších majitelů, Garden’s restaurant ve Vodičkově ulici, která má jednu z nejkrásnějších zahrádek v centru Prahy.

Garden’s restaurant je také spolu s dalšími téměř 80 podniky součástí Restaurant Weeku, který letos poprvé probíhá hned ve čtyřech městech, kromě Prahy ho podruhé hostí Brno a nově Plzeň a Ostrava.

Jazyková osvěta

Maso připravované na ohni

Heslem jarního festivalu je: BUĎ FOODIE! Do restaurací tak chce přivítat i ty, kdo mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez Google nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Restaurant Week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech.

Festival chce také odstranit blok u těch, kdo se bojí faux pas v restauraci. Nevíte, jak se vyslovuje slovo braising? Nevadí, díky tomu, že jste si menu objednali prostřednictvím webového portálu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s obsluhou.

Skandinávie zažívá vinařský rozmach. Klimatické změny tamní révě svědčí

Do restaurace přijdete připraveni. A všem, kdo se v oboru chtějí vyznat, má pomoct Abeceda správného foodie. Na sociálních sítích proto Restaurant Week připravil kampaň.

Nejlepší restaurace

Pohled do interiéru

Menu jarní edice budou jako vždy velice zajímavá. Famózní připravili například v restauraci The Twisted Fig, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný kuřecím moussem s kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V pescetariánské verzi to bude filet z okouníka červeného s rybí emulzí, daikon pyré a pyré z pečené dýně hokkaidó.

V Pohlreichově Next Door se můžete opět těšit na jeho naprosto legendární račí polévku s armagnacem a raviolkami, nebo marinovanou telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi.

Populární dubajskou čokoládu můžete ochutnat jako dezert v restauraci Vinograf, která je jednou z novinek festivalu. Šéfkuchař Radek David zařadil tuto čokoládovou pochoutku s pistáciemi k oběma variantám menu.

Už minulé ročníky ukázaly, že konkurence umí být velká. Připomeňme, že v anketě, která hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River’s smokelab. Na všechny se můžete těšit i letos.

Stejně tak nebudou chybět ani podniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan. Ta na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu.

O své místo na gastromapě bojuje i Vietnam. Trendu si již všiml Michelin

Do pomyslného boje se na jaře zapojili také nováčci festivalu, například karlínská Spojka, Vinograf, Gardens, Benjamin 17, nebo třeba Arthur’s PUB, Deer, Slavia, Mánes a mnoho dalších. Již tradičně můžeme zajít do italské La Bottega Bistroteka, vietnamské Nhà hai hành, španělské Lola, oblíbenou etnickou kuchyni zastupuje například ukrajinské Tatyšo a tradiční českou pak například Babiččina zahrada.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

Nejroztomilejší dubnoví mazlíčci vyhráli gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Aktualizujeme

Dubnové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky měsíce je u konce a my vám můžeme představit šťastné výherce gurmánského krmiva a dalších hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zkrátka nepřišli ani...

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

Nejroztomilejší dubnoví mazlíčci vyhráli gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Aktualizujeme

Dubnové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky měsíce je u konce a my vám můžeme představit šťastné výherce gurmánského krmiva a dalších hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zkrátka nepřišli ani...

30. dubna 2025  14:05

Májku známe z každé vesnice. Pohanskou tradici přitom chtěla církev zakázat

Májka se na našem území staví již po staletí, a to vždy 30. dubna. Co stojí za vznikem této tradice, která se překrývá s dnem pálení čarodějnic? Proč se staví májka? A co tato tradice symbolizuje?

30. dubna 2025

Kompostujte. Za trošku práce získáte pro svou zahradu zlatý poklad

Kompostování, zdánlivě obyčejný proces, představuje klíčový krok k udržitelnější budoucnosti a zdravější půdě. Proměna organického odpadu v bohatý humus není jen efektivním způsobem, jak se zbavit...

30. dubna 2025

Levná játra jako luxusní zboží. Historik Franc líčí, jak se jedlo v 50. a 60. letech

Premium

Co se jedlo po válce? Jaká byla kvalita masa a jak vypadaly restaurace v komunistickém Československu? Co se v 50. a 60. letech jedlo v závodních a školních jídelnách? Byly tu i po znárodnění...

29. dubna 2025

Safari Park hlásí další odchov raritního druhu, jedno mládě vykrmují chovatelé

Hyenkám hřivnatým se v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem narodilo pět mláďat. Čtyři prospívají, jedno však ztrácelo na váze i proto, že samice má jen čtyři struky. Chovatelé ho proto oddělili...

29. dubna 2025  13:13

Pálení čarodějnic v poklidu. Co si pohlídat při oslavách na vlastní zahradě

Pálení čarodějnic patří k nejoblíbenějším jarním tradicím, ale stačí chvíle nepozornosti a místo veselé noci můžete řešit neštěstí. Jak na to, aby oheň přinášel radost a ne riziko?

29. dubna 2025

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

29. dubna 2025  5:36

KVÍZ: Víte, proč nesmí pes cibuli a co dělá s kočkou mléko? Otestujte se!

Co byste nikdy neměli dávat pít svému pejskovi a která rostlina může ublížit vaší kočičce? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co víte o správném krmení domácích mazlíčků. Soutěžit o vouchery můžete do 6....

vydáno 29. dubna 2025

Proměňte si balkon nebo zahradu v pestrou oázu. Co zasadit právě teď

Kterým květinám se bude nejlépe dařit na zahradě a které nám pokvetou i v květináčích a truhlících na balkoně? Vždy záleží, jestli potřebují k životu slunce, nebo je pro ně příjemnější chlad a...

28. dubna 2025

Co když váš pes někoho kousne? I při malé oděrce musíte k veterináři

Venčila jsem svého psa a potkala jsem starší paní také se psem. Načež se psi do sebe pustili. Celkem rychle jsem je odtrhla, ale můj pes údajně kousl paní do prstu. Vlastně ani nestiskl, paní má na...

28. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

27. dubna 2025

Chřest je jako jarní viagra. Umíte si s ním poradit v kuchyni?

Sezona chřestu se netrpělivě očekává každé jaro a signalizuje příchod svěžích chutí do naší kuchyně. V České republice obvykle začíná v polovině dubna a trvá do konce června, přičemž hlavní sklizeň...

27. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.