Jamie Oliver porazil McDonald's. Řetězec se vzdal „růžového slizu“

  12:45aktualizováno  12:45
Jeden z největších fastfoodových řetězců upravil pod tlakem recepturu na své hamburgery. Populární britský kuchař Jamie Oliver stál ve Spojených státech za kampaní, která upozornila Američany, že se v hamburgerech krmí hydroxidem amonným.

Televizni "buditel" Jamie Oliver | foto: TV Paprika

McDonald's od začátku tvrdil, že zákazníci dostávají maso prvotřídní kvality. Propagátor zdravé kuchyně Oliver však v roce 2011 šokoval zákazníky fastfoodu zjištěním, že společnost pomocí chemikálie upravuje hovězí odřezky na plnivo pro své hamburgery. Během kampaně mu říkal růžový sliz a změnil tak názory místních zákazníků na kvalitu jídla, napsal deník Daily Mail.

"Je to, jako kdybychom kupovali nejlevnější žrádlo pro psy a jedli ho sami," prohlásil televizní kuchař. Jamie lidem ukázal v praxi, jak se hovězí připravuje u hlavního dodavatele hamburgerů pro McDonald's, společnosti Beef Products Inc.

Řetězec poté změnil postupy při zpracování masa. S Jamie Oliverem souhlasí i mikrobiolog amerického ministerstva zemědělství Geral Zirnstein, který pro Daily Mail prohlásil, že použití hydroxidu amonného by mělo být v potravinářské výrobě omezeno.

Český McDonald´s se vůči tvrzení, že se při výrobě masa používá používá hydroxid amonný ohrazuje. "Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa v České republice ani na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužíváme a nikdy jsme nepoužívali. Společnost McDonald´s nepoužívá hydroxid amonný v hovězím mase. Pro výrobu hamburgerových plátků používáme pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory," říká mluvčí společnosti Drahomíra Jiráková.

"McDonald´s používal hydroxid amonný v masových plátcích v minulosti v USA. V souvislosti se snahou společnosti sjednotit celosvětově standardy na výrobu a zpracování hovězího masa bylo ukončeno jeho používání už v polovině roku 2011. Rozhodnutí bylo uskutečněno ještě dříve, než Jamie Oliver odvysílal zmiňovaný pořad," upřesňuje.

Hydroxid amonný je ve Spojených státech označován za bezpečnou látku. V potravinářství a masném průmyslu slouží hlavně k usmrcení bakterií nacházejících se v libovém hovězím mase.

Používá se i v České republice jako emulgátor E527. Slouží k úpravě pH, pomáhá jako kypřicí látka. Považuje se za bezpečný. Používá se ke korekcím kyselosti, zlepšuje rozpustnost bílkovin a kakaa, pomáhá při zpracování pitné vody. Dále se využívá k výrobě karamelů, cukrářských a pekařských výrobků nebo sýrů. Najdeme jej i v průmyslu zabývajícím se zpracováním krmiva pro zvířata. Používá se jako detergent na odstraňování skvrn, nalezneme jej v některých barvách na vlasy.

V České republice smí být používán v množství, které je nezbytné k výrobě potravin mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Najdete na iDNES.cz