VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

aktualizováno 
Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si, že jsem to dokázal a pochlubit se svým výrobkem ostatním. Podívejte se na video, jak sliz vyrábí youtuberka Naty Hrychová.

Sliz není nic nového. V polovině 70. let firma Mattel vyrobila hračku s názvem „Slime“ (sliz). V roce 1980 Nickelodeonova show You Can’t Do That celkem rutinně pokrývala celebrity slizem. 

Současná vlna výroby slizu je tedy vlastně retro. Výrobou slizu se zhruba před dvěma lety zabývala i redakce Technetu (návod na výrobu slizu z tehdejšího článku Technetu najdete zde) a prezentovala jej jako návod na dárek na poslední chvíli.

Fotogalerie

Dnes se vyrábí sliz hlavně proto, aby se mohly děti připojit k davu a pochlubit se, že ony to také dokázaly a nezůstaly opodál. Což souvisí se stádním principem fungování sociálním sítí.

Na rozdíl od propracovaného a poměrně složitého technetího návodu je ten současný opravdu jednoduchoučký. Na výrobu budete potřebovat jen lepidlo Herkules, tekutý gel na praní a třpytky na obarvení. Účinnou látkou je borax (tetraboritan sodný), který se používá například do hnojiv, anebo třeba jako změkčovadlo v pracích prostředcích. 

Ačkoliv na obalech gelů nenajdete tento název, může to vysvětlovat, proč některé prostředky nelze na výrobu slizu použít a jiné ano (jak vidíte na videu). Záleží na výrobci, zda a případně kolik ho v daném gelu používá.

Když budeme citovat z článku Technetu, který vznikl ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze: „Tetraboritan sodný vytvoří po rozpuštění ve vodě boritanové anionty [B(OH)4]-. Ty se podobně jako bodláky na vlněném svetru pevně přichytí ke škrobovým vláknům a navzájem je spojí v nerozmotatelnou síť. Původně kapalný roztok se tak promění v hustý nelepivý gel, který je pružný při zmáčknutí a teče jen velmi neochotně.“ Místo škrobu lze použít například lepidlo Herkules použité ve videu.

Sliz je ideální skladovat v uzavřené krabičce, do které kápnete trochu gelu. Jinak má sliz tendenci postupně tvrdnout.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Najdete na iDNES.cz