Jak vyčistit troubu bez zbytečné dřiny

aktualizováno 
Uvažujete, jak si ulehčit práci při čištění trouby? Rozhodnout se můžete mezi moderní chemií, "babskými" recepty, anebo si připlatit a koupit přístroj, který má samočisticí vlastnosti.

Vyčistit troubu často znamená kleknout na kolena | foto: shutterstock.com

Při grilování nebo použití horkého vzduchu v troubě o stříkající omastek není nouze. Receptů na snadné vyčištění trouby je ale jako šafránu. Reklamy nabízejí "zázračné" přípravky, které si poradí s mastnotou, existují i tradiční lidové recepty. Všechny ale řeší jen čerstvá znečištění - kdo nechá mastnotu několikrát zapéct dalším provozem, nadře se při čištění tak i tak. Jediným spolehlivým receptem jsou jen samočisticí povrchy, za které si ale výrobci nechávají dobře zaplatit.

Jde to a štve to

Externí obrázek

Obtížného čištění vnitřku trub jsou si vědomi i sami výrobci. Proto nové přístroje vyrábějí s vnitřkem z velmi odolných smaltů, na kterých by neměly nečistoty tolik ulpívat a napékat se.

Ale i v tomto případě je čas od času nutné přistoupit k velkému úklidu v troubě. V návodu k přístroji se dočtete, že k tomu stačí horký mycí roztok nebo voda s octem. Zapomeňte ale na ostré předměty, mohly by vnitřek poškrábat.

Externí obrázek

U hodně znečištěných povrchů potom použijte speciální prostředky na čištění trub. Práci si alespoň částečně usnadníte tím, že – pokud to výrobce čisticího prostředku nebo trub  výslovně nezakazuje – je nanesete na ještě teplý povrch. Buďte také opatrní v zadní části kolem ventilátoru u horkovzdušných trub. Látky by se dovnitř neměly dostat. Přípravek nechte určitou dobu působit – uvádí se zpravidla minimálně hodina – a pak důkladně vymyjte mokrým hadrem či houbičkou.

Čištění trouby nemusí ovšem znamenat ekologickou zátěž pro okolí. Kdo vyznává “zelený“ způsob života, může si pořídit ekopřípravky, kde mastnotu odstraňuje například citrusový olej.

Recept podle babiček

Externí obrázek

Mnozí ale při vidině dlouhého drhnutí vnitřku trouby raději zaexperimentují. Pokud patříte do této skupiny, zde jsou léty prověřené “babské“ rady.

Ty doporučují na vnitřek trouby například prací prášek nebo sodu s teplou vodou.

Další návod doporučuje nasypat do zašpiněné trouby sůl a nechat ji žárem zhnědnout. Tím se odstraní mastnota. Zbylá sůl se potom vymete či vysaje a vnitřek trouby se jednoduše vymyje.

Ti odvážnější mohou zkusit čpavek. Nalijte ho do vyššího pekáče a nechte přes noc působit v zavřené troubě. Lépe se tak  uvolní mastnota a napáleniny, které potom jednoduše vytřete hadrem.

Externí obrázek

Někomu se zase osvědčilo vložit do trouby ohřáté na 50 °C misku s vřelou vodou, zavřít na půl hodiny a vlhkostí povolené nečistoty pak setřít.

Na skleněná napálená dvířka prý zase platí hadr namočený do užívací sody. U některých trub je možné je zcela demontovat, což čištění zjednoduší.

Chytří neuklízejí

Externí obrázek

Majitelé novějších trub se starostem s mytím mohou jen smát. Novější (a dražší) přístroje jsou totiž opatřené speciálními povrchy a programy, které se čistí samy.

První ze systémů se nazývá pyrolýza, setkat se lze i s obchodními názvy pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně.

Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, pánve, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.

Druhý způsob "samočištění“ se jmenuje katalýza. Boční, horní a zadní stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jenž má v sobě otevřené póry, které absorbují tuky a ostatní nečistoty. Při běžném pečení na vyšší teploty potom nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Trouba se tak čistí vždy, když něco pečete na více než dvě stě stupňů.

Vážení čtenáři, jak právě vy čistíte troubu? Máte svůj zaručený recept? Napište do diskuse a pomozte i ostatním, kteří zatím s tímto problémem bojují!

Autor:

Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Wagyu z farmy Krontorádových

Opravdoví znalci říkají, že kus wagyu steaku v puse vás zaplaví štěstím. Z řeznického pultu na vás doslova svítí jeho...

„Zobejte“ zdravé sedmikrásky. Vyrobíte z nich i nepravé kapary

Sedmikrásky můžeme užívat při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.

Sedmikrásky kvetou skoro celý rok a dokonce přečkají i mrazy. Zkuste mladé listy nasypat do omáček, salátů, pomazánek,...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz