Jak vyčistit troubu bez zbytečné dřiny

aktualizováno 
Uvažujete, jak si ulehčit práci při čištění trouby? Rozhodnout se můžete mezi moderní chemií, "babskými" recepty, anebo si připlatit a koupit přístroj, který má samočisticí vlastnosti.

Vyčistit troubu často znamená kleknout na kolena | foto: shutterstock.com

Při grilování nebo použití horkého vzduchu v troubě o stříkající omastek není nouze. Receptů na snadné vyčištění trouby je ale jako šafránu. Reklamy nabízejí "zázračné" přípravky, které si poradí s mastnotou, existují i tradiční lidové recepty. Všechny ale řeší jen čerstvá znečištění - kdo nechá mastnotu několikrát zapéct dalším provozem, nadře se při čištění tak i tak. Jediným spolehlivým receptem jsou jen samočisticí povrchy, za které si ale výrobci nechávají dobře zaplatit.

Jde to a štve to

Externí obrázek

Obtížného čištění vnitřku trub jsou si vědomi i sami výrobci. Proto nové přístroje vyrábějí s vnitřkem z velmi odolných smaltů, na kterých by neměly nečistoty tolik ulpívat a napékat se.

Ale i v tomto případě je čas od času nutné přistoupit k velkému úklidu v troubě. V návodu k přístroji se dočtete, že k tomu stačí horký mycí roztok nebo voda s octem. Zapomeňte ale na ostré předměty, mohly by vnitřek poškrábat.

Externí obrázek

U hodně znečištěných povrchů potom použijte speciální prostředky na čištění trub. Práci si alespoň částečně usnadníte tím, že – pokud to výrobce čisticího prostředku nebo trub  výslovně nezakazuje – je nanesete na ještě teplý povrch. Buďte také opatrní v zadní části kolem ventilátoru u horkovzdušných trub. Látky by se dovnitř neměly dostat. Přípravek nechte určitou dobu působit – uvádí se zpravidla minimálně hodina – a pak důkladně vymyjte mokrým hadrem či houbičkou.

Čištění trouby nemusí ovšem znamenat ekologickou zátěž pro okolí. Kdo vyznává “zelený“ způsob života, může si pořídit ekopřípravky, kde mastnotu odstraňuje například citrusový olej.

Recept podle babiček

Externí obrázek

Mnozí ale při vidině dlouhého drhnutí vnitřku trouby raději zaexperimentují. Pokud patříte do této skupiny, zde jsou léty prověřené “babské“ rady.

Ty doporučují na vnitřek trouby například prací prášek nebo sodu s teplou vodou.

Další návod doporučuje nasypat do zašpiněné trouby sůl a nechat ji žárem zhnědnout. Tím se odstraní mastnota. Zbylá sůl se potom vymete či vysaje a vnitřek trouby se jednoduše vymyje.

Ti odvážnější mohou zkusit čpavek. Nalijte ho do vyššího pekáče a nechte přes noc působit v zavřené troubě. Lépe se tak  uvolní mastnota a napáleniny, které potom jednoduše vytřete hadrem.

Externí obrázek

Někomu se zase osvědčilo vložit do trouby ohřáté na 50 °C misku s vřelou vodou, zavřít na půl hodiny a vlhkostí povolené nečistoty pak setřít.

Na skleněná napálená dvířka prý zase platí hadr namočený do užívací sody. U některých trub je možné je zcela demontovat, což čištění zjednoduší.

Chytří neuklízejí

Externí obrázek

Majitelé novějších trub se starostem s mytím mohou jen smát. Novější (a dražší) přístroje jsou totiž opatřené speciálními povrchy a programy, které se čistí samy.

První ze systémů se nazývá pyrolýza, setkat se lze i s obchodními názvy pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně.

Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, pánve, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.

Druhý způsob "samočištění“ se jmenuje katalýza. Boční, horní a zadní stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jenž má v sobě otevřené póry, které absorbují tuky a ostatní nečistoty. Při běžném pečení na vyšší teploty potom nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Trouba se tak čistí vždy, když něco pečete na více než dvě stě stupňů.

Vážení čtenáři, jak právě vy čistíte troubu? Máte svůj zaručený recept? Napište do diskuse a pomozte i ostatním, kteří zatím s tímto problémem bojují!

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Mistr řezník rozebere v Rozstřelu kvalitu masa prodávaného v Česku

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí
ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí

Začátek nového života přináší do rodiny spoustu radosti, ale i starostí. Doprovází ho obavy o zdraví, změna režimu a zařizování nezbytné výbavičky pro miminko. Pomoc přichází z nejrůznějších stran. Od rodiny, přátel. Víte ale, že Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí maminkám až 3 000 Kč?

Najdete na iDNES.cz