Jak vybrat vánoční stromek, aby neopadal

aktualizováno 
Klasický smrček sice představuje tradici, v suchém panelovém bytě ale nemá šanci. Anebo potřebuje zvýšenou péči.

Jehličnanům svědčí zima více nežli teplo – a navíc jim i sluší. | foto: shutterstock.com

Box

Mezi významné české pěstitele se širokým sortimentem stromků patří například firma ABIES Vysočina, která má podnikovou prodejnu v dolních Břežanech u Prahy (více na www.vanocni-stromky.cz). U mnoha menších pěstitelů si stromek můžete vybrat dokonce přímo na plantáži. V Chrudimi můžete zajít do okrasné školky Vaněk (http://vanek-skolky.kvalitne.cz), v Brně a okolí zase prodávají stromky s certifikátem FSC, tedy pocházející z ekologicky vedeného lesnictví, sdružené ekologické organizace: zakoupíte je v Lesní školce Jezírko - Lipky, ekologické poradně Veronica, ve sdružení YMCA, v Olomouci pak v kanceláři Hnutí Duha.

Smrk ztepilý, tedy ten "nejobyčejnější smrk“, býval vždy vánoční klasikou. Pro teplé byty však ideální není, poměrně rychle zde schne a opadává - v klasickém panelákovém klimatu ho zničí i pouhých pět dní. Bývá ovšem nejlevnější a dobře poslouží hlavně na chladném místě – při vyšší vlhkosti vzduchu (nad 50 %) vydrží i týdny.

Oblíbenější je dnes smrk pichlavý či omorika, který má huňatější vizáž a delší trvanlivost. K dostání jsou i jeho variety se "stříbrným“ jehličím, jež vyvolávají tajuplnou a pohádkovou atmosféru. Již zavedenou novinkou je druh introdukovaný do našich lesů, douglaska tisolistá. Je podobná smrku, ale tmavozelené jehličí je měkké, ploché a tmavě zelené. Po rozemnutí voní výrazně po citrusech, poslouží vám jako živá aromalampa.

Vonné silice do vzduchu však uvolňují i ostatní druhy jehličnanů. I douglaska vydrží déle než smrk ztepilý. Špičkovým zbožím mezi stromky je pak jedle – ať obrovská, vznešená či rovněž oblíbená kavkazská. Její krása je nepřehlédnutelná a především velmi trvanlivá. Do vánočních bytů si našla cestu i borovička (lesní či ještě ozdobnější černá). Má rovněž dlouhý život, avšak řidší stavbu. Volná místa pod větvemi ale poskytují ideální místo pro velké ozdoby – zvažte tedy, jaký styl budete při zdobení volit. Její dlouhé voňavé jehličí pak ještě více vynikne.

Tipy proti stárnutí

To, jak budete se stromkem nakládat, může jeho životnost ovlivnit velmi výrazně. Pokud jej nekupujete na poslední chvíli, před konečným umístěním a zdobením jej skladujte zásadně v chladnu, ideální je teplota kolem nuly. Větve ponechejte volně svázané, aby později lépe držely tvar. Stromek "zakonzervovaný“ při této teplotě vydrží měsíce bez jakékoli újmy.

Varieta stříbrného smrku je krásná pod pokrývkou sněhu i ověšená vánočními ozdobamiNápor začíná poté, co jej přemístíte do pokoje – problémem je teplý suchý vzduch. Z jehličí se ve velkém odpařuje voda, stromek vysychá. Napojte jej – stojánky s nádržkou na vodu jsou skvělým fíglem. Obnovte řez stromku, stačí 1-2 cm silné kolečko, čerstvý řez saje lépe – starý bývá často zalepený pryskyřicí, zaschlý a roztřepený. Uvidíte, že stromek je schopen vypít přes Vánoce několik litrů vody.

Čím chladnější je místo, kde bude stát, tím lépe. Snažte se vyhnout blízkosti topení, pokuste se zvlhčit vzduch nebo stromek denně oroste stejně jako pokojové květiny – to vše zachová jehličí déle krásné a zabrání jeho padání. Před zdobením a instalací zahradníci doporučují stromek důkladně pokropit vodou "od hlavy až k patě".

Stromek v květináči

Stále více lidí si pořizuje stromek v květináči s přáním, aby vydržel i na řadu Vánoc příštích. Dočkat se však mohou i zklamání – buď nezakoupili kvalitní sazenici, nebo stromek příliš zatěžovali.

Při výběru stromku v kontejneru buďte opatrní – některé sazenice v květináči jsou ve skutečnosti pouze na jedno použitíTrvalé místo živého stromku je na zahradě, kde může být vsazen do země i s kontejnerem, nebo v dostatečně velké a proti mrazu izolované nádobě na balkoně. Do bytu si jej můžete vzít pouze na krátkou dobu – pokud možno jen na Štědrý den či tři dny, maximální dobou je 10 dní – pokud stojí na chladnějším a vlhčím místě. Po delším pobytu v teple by se jeho úsporný zimní režim přeladil na jarní a návrat do zimy by nepřežil.

Stromek v pokoji dostatečně zalévejte, dvakrát denně oroste, ochladit jej můžete i kouskem sněhu, který na chvilku ozdobí povrch substrátu. 
Důležitá je také postupná aklimatizace – týden či dva by měl stromek stát na chladnější, ale bezmrazé světlé chodbě či v garáži, pak teprve by se měl přenést do tepla. Ten samý postup v opačném sledu je vhodný i po odstrojení.

Dobrý nákup

V některých Péče o stromek se vyplatí – pokud si však nepořídíte již unavený a dehydrovaný exemplář. Vodítkem může být prostředí, ve kterém je prodáván a uchováván. Nejhorším řešením je nákup stromku v teple, neboť každý den zde mu ubral životnost. Venkovní prodej je lepší, prodejci by vám však měli bez váhání říci, odkud stromky jsou, jak byly skladovány a přepravovány.

Pokud máte možnost a zajdete si přímo do specializované "vánoční“ školky či dobrého zahradnictví, je šance koupit čerstvý stromek větší. Při nákupu stromečku v kontejneru je třeba se ujistit, že sazenice nebyla vsazena do květináče těsně před prodejem. Ani stromky v kontejneru nekupujte, pokud byly umístěny v teple. Riziko znamená i koupě stromku z dovozu, cestování přes půl Evropy na čerstvosti nepřidá.

Tradice dlouhá, či krátká?

Novodobá tradice zdobeného vánočního stromku k nám přišla z Německa teprve na počátku minulého století. Na druhou stranu, zdobením stromků uctívali boha slunce už staří Keltové. Snad i proto katolická církev proti tomuto „pohanskému“ zvyku zpočátku brojila. Dnes však nádherný ozdobený smrk stojí i na samotném náměstí sv. Petra ve Vatikánu, každoročně jej daruje jedna z evropských zemí. Vánoční stromek je jednoduše zvyk, který si lehce získal srdce všech doslova po celém světě.

Autoři:

Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz