Při sušení v sušičce se nemusíte omezit jenom na ovoce. Můžete sušit také houby, bylinky, zeleninu a maso. Na trhu je spousta sušiček vhodných pro různé potřeby uživatelů.
Cena
Domácí sušičky na potraviny začínají s cenami přibližně od 700 Kč. V této cenové kategorii najdete základní modely s nižším výkonem (do 500 W), které postačí na příležitostné sušení menšího množství ovoce či bylinek. Obvykle mají kulatý tvar, plastové pláty a jednoduché ovládání bez možnosti přesné regulace teploty či časovače.
Pokročilejší sušičky v cenovém rozmezí od 1 500 Kč do 4 500 Kč už nabízejí vyšší výkon, lepší ventilaci pro rovnoměrné sušení a často i nerezové pláty. Ty nejdražší modely nad 4 500 Kč se pyšní technologiemi jako infračervené záření, inteligentním ovládáním a prémiovým designem, což je ideální pro náročné uživatele sušící ve velkém objemu nebo pro přípravu masa typu jerky.
Cenové kategorie
Kategorie | Cenový rozsah | Výkon | Pláty | Regulace teploty | Speciální Funkce |
---|---|---|---|---|---|
Základní | do 1 500 Kč | 250 - 500 W | Plast | Obvykle fixní teplota | Základní modely |
Střední | do 4 500 Kč | 500 - 700 W | Plast / Nerez | Nastavitelná teplota | Časovač, lepší ventilace, rovnoměrné sušení |
Vyšší | 4 500 Kč a více | 700 - 1 000 W | Nerez | Přesné digitální ovládání | Infračervené záření, inteligentní funkce |
Rozměry, tvar a provedení
Při rozhodování o pořízení sušičky na ovoce hraje často důležitou roli tvar. Nejde pouze o řešení otázky „o tom, kam s ní“, ale tvar a provedení sušičky má vliv na rovnoměrnost a efektivitu sušení.
Kulaté sušičky začínají na rozměrech lehce přes 20 cm v průměru a větší modely dosahují přes 30 centimetrů. Kulaté modely mívají centrální ventilátor, což může vést k nerovnoměrnému proudění vzduchu, a proto je často nutné přehazovat jednotlivé pláty. Často také dochází k nerovnoměrnému vysoušení uprostřed a při krajích plátů.
Některé hranaté sušičky fungují podobně jako kulaté, kdy mají ventilátor umístěný ve spodní části a vzduch proudí směrem nahoru. Modernější a pokročilejší modely však připomínají spíš horkovzdušnou troubu – jsou vybaveny předními dvířky a ventilátor bývá umístěn na boku nebo v zadní části. Sušení je tak rovnoměrnější a efektivnější díky lepší cirkulaci vzduchu napříč všemi patry sušičky. To ocení zvláště ti, kteří plánují sušit větší objemy potravin. Infračervené sušičky, se vyrábějí výhradně v hranatém provedení.
Jednoduché sušičky se spodním ventilátorem (kulaté i hranaté) často také mají možnost dokoupení dalších plátů a lze jich na sebe naskládat víc a tím zvýšit kapacitu sušičky.
Materiál
Před koupí je dobré si ověřit, zda je možné pláty dávat do myčky nádobí. Výhodou jsou tak nerezové pláty, ktere jsou odolnější a lze je dobře čistit. Nevýhodou může být vyšší hmotnost i pořizovací cena.
Výkon sušičky
Výkon sušiček na ovoce a potraviny se pohybuje mezi 250 až 1000 W. Nižší výkon postačí hlavě těm, kteří chtějí sušit převážně bylinky a příležitostně houby a ovoce. Pro větší objemy potravin lze doporučit sušičky v kategorii nad 500 W, které výrazně zkrátí potřebnou dobu k usušení.
Infra sušičky
Infračervené sušičky jsou alternativou ke klasickým horkovzdušným sušičkám. Sušička produkuje infračervené záření, které rovnoměrně vysouší potraviny podobně jako u slunečního záření. Sušení v takové sušičce je rovnoměrné, rychlejší a úspornější. Potraviny si zachovají maximální chuť a aroma a jsou zdravější než při klasickém sušení. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.
Hluk
Pokud plánujete sušičku používat v místnostech, kde často pobýváte, doporučujeme zařadit hlučnost mezi hlavní kritéria. Některé levnější modely dokážou opravdu nepříjemně a hlasitě během sušení „vrčet“.
Hlučnost občas není na e-shopech uváděna a tak je dobré si při výběru prověřit parametry z víc stránek či přímo u výrobce. Sice se hlučnost dá do jisté míry považovat za subjektivní parametr, často vám také mohou napovědět i uživatelské recenze.
Regulace teploty
Regulace teploty je jedním z klíčových parametrů, které byste měli při výběru sušičky zvážit. Pro sušení bylinek například nedoporučujeme překračovat teplotu 40 °C a nejlepší je být trpělivý a sušit při nejnižším možném nastavení, což bývá většinou 35 °C.
Ovoce a zelenina nejlépe schnou při 50–60 °C. Sušení masa a výroba domácího jerky vyžaduje ještě větší teplotu, ideálně 60–70 °C.
Užitečné funkce
Lepší sušičky nabízejí spoustu funkcí, které dále zvyšují komfort užívání a také bezpečnost. Příkladem může být funkce časovače, se kterým nastavíte přesnou dobu pro sušení, po kterém se sušička sama vypne. Některé modely nabízejí funkci odloženého startu, světelné signalizace nebo bezpečností pojistky proti přehřívání.
Alternativa k sušičkám
Pokud nemáte prostor či zájem kupovat speciální sušičku na potraviny, můžete si vystačit s mřížkami na sušení do trouby. Pokud vlastníte troubu horkovzdušnou, lze dosáhnout prakticky stejného efektu jako u sušiček.
Klíčové pro efektivní sušení v troubě je vyřešit odvětrávání vlhkosti (pokud trouba nemá vlastní řešení odvětrání). Ideální řešení je sušit s mírně pootevřenými dvířky. Moderní trouby mají často bezpečnostní pojistku, která po otevření dvířek ohřev vypíná. Pokud se dostanete ke spínači, můžete ho (na vlastní riziko) zkusit ošálit kolíčkem, měchačkou či vhodně umístěným kusem kuchyňského vybavení.
Některé trouby také začínají s možností nastavení teploty od 50 °C, což není vhodné pro bylinky. Pokud se rozhodnete sušit v troubě, je také dobré si nějakým jiným teploměrem ověřit teplotu uvnitř, protože trouby často vykazují značné odchylky od nastavené teploty.