Kapr má mít jasné oko a mrskat ocasem. Jak ho vybrat, zabít, porcovat

  • 90
Než vyrazíte na nákup kapra ke kádím, vězte, že co se týká masa, mezi šupináčem a lysým kaprem není rozdíl. Ale dobře si rozmyslete, jestli si domů odnesete kapra živého, protože zabít ho, to chce přece jen odvahu. S porcováním už vám poradíme, způsobů je celá řada.

Prodejci kaprů samozřejmě doporučují vybrat si jednoznačně kapra živého, zabít ho můžete nechat hned na místě. Podle rybářů si vyberte nejlépe takového, který sebou po vytažení z kádě pořádně mrská a nemá na sobě žádné skvrny. (Jak rybáři letos chystali ryby pro vánoční trh čtěte zde.)

Jak je to s kapry o Vánocích

A rady, jak by měl vypadat, abyste opravdu měli jistotu, že jste dostali to nejlepší? Jestli bude šupinatý, nebo lysý, to při konzumaci nepoznáte, důležité jsou jiné věci. 

"Měl by mít také jasně červené žábry a jasné čisté oko. A takzvaný oční reflex: takže když 'stojí', má oči v rovině, když ho položíte na bok, pořád se snaží stavět oči vertikálně," popisuje rybář Matěj Kovář na úvodním videu ideálního kapra a názorně ukazuje, jak ho poznat. 

Rybu, která dlouho někde ležela bez řádné péče a podmínek prý také poznáte snadno, protože mění barvu, vylučuje větší množství slizu a má zastřené oko.  

Jak kapra zabít, aby se co nejmíň trápil

Důležité je podle rybářů sebrat odvahu, nešetřit silou a rázně ho praštit vhodným tupým nástrojem do hlavy v oblasti nad očima. Tím ho omráčíte, a pak už může přijít na řadu nůž. Tím mu za žábrami přetnete žaberní oblouky, takže ryba vykrvácí a máte jistotu, že je opravdu mrtvá. Názorně to rybář ukazuje na videu:

Pokud si nejste jisti, jestli se u vás doma najde někdo, kdo k podobné operaci najde odvahu, nechte si kapra raději zabít od zkušených prodejců. Ušetříte sobě i rodině nepříjemné trauma. A nemít na Vánoce krví zastříkanou kuchyňskou linku či koupelnu také není úplně od věci.

Způsobů porcování je celá řada, vyberte si

Například jak kapra naporcovat, aby byl víceméně bez kostí? To není utopie. Jak na to, radí v předchozím článku (zde) a na archivním videu kuchař Petr Stupka:

20. prosince 2012

Samozřejmě, že tento způsob, jak naporcovat kapra není jediný možný. Hned několik dalších způsobů porcování najdete v předchozím článku zde. Vyberte si a  vyzkoušejte, jestli vám vyhovuje porcování podle Stupy, Šubrta, nebo Makra.

A praktická rada pro přípravu kapřího masa na závěr? Pokud budete kapra upravovat klasicky smažením v trojobalu, namočte připravené podkovy či filety přes noc do mléka. Vytáhne z nich případné stopy pachuti po bahně a rybině a rybí maso se vám bude při sváteční večeři rozplývat na jazyku jako máslo.