Jak uhasit hořící plynovou lahev. Důležité je chlazení

aktualizováno 
Hrozivě vypadal požár v restauraci v hustě osídlené obytné čtvrti čínského města Su-čchien v provincii Ťiang-su. Chytly totiž i plynové lahve v kuchyni restaurace, kde naštěstí v tu chvíli nebyli hosté. Přivolaní hasiči vytáhli hořící propan-butanové lahve přímo na ulici a tam je teprve začali chladit.

Požár zaregistrovali sousedé, kteří zavolali jak hasiče, tak majitele podniku. Aby v hustě osídlené obytné čtvrti zabránili výbuchu, vytáhli hasiči hořící propan-butanové lahve z restaurace na ulici, kde je chladili studenou vodou z požárních hadic. O několik minut později bylo jasné, že je vyhráno a exploze s ničivými účinky už nehrozí. Něco podobného se stalo i před pěti lety ve Zlíně (více zde).

Fotogalerie

Podle Zdeňka Hanušky, ředitele odboru integrovaného záchranného systému a výkonu služby na generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, oba uvedené zásahy - ten v Číně i ten ve Zlíně - přesně reagovaly na základní nebezpečí tlakových lahví, jímž je nebezpečí výbuchu.

Do podobné situace se přitom může dostat každý, kdo má doma plynový gril nebo spotřebič. Měl by tedy vědět, že výbuch hrozí v případě požáru ze dvou důvodů.

Jednak může dojít k výbuchu samotné lahve s plynem. „Vlivem zahřívání se plyn v lahvi roztahuje a nárůstem tlaku může dojít k roztržení lahve. Lahve s propan-butanem nepatří k nejnebezpečnějším, ale jsou i lahve plněné například acetylenem. U těch působením tepla dochází při dosažení určité teploty ke spontánnímu uvolnění plynu z látky, do které je nasycen, a následnému výbuchu. I proto je lahve nejprve potřeba proudem vody zchladit, stejně jako uzavírací ventil lahve. Pak je teprve možné unikající plyn zavřít, s rozžhaveným ventilem manipulovat nelze,“ vysvětluje plukovník Hanuška.

Ale může také dojít k výbuchu unikajícího plynu. „Pokud by nastala situace, že by byl plamen hořícího plynu na lahvi uhašen a plyn by neodhoříval, ale jen unikal do prostoru. To je nebezpečné, protože vzniká výbušná směs plynu a vzduchu. Při iniciaci plamenem nebo třeba elektrickou jiskrou, má velké destruktivní účinky pro široké okolí,“ popisuje nebezpečí Hanuška.

Hořící plyn nikdy nehaste, dokud se nezastaví jeho únik

Proto v případě plynu platí důležitá základní zásada, a to nejen u plynových lahví. „Uniká-li plyn a hoří, nesmí se plamen uhasit, pokud není zabezpečeno, že se dá unikající plyn zastavit. Například uzavřením ventilu nebo uzavřením celé větve rozvodu plynu, tedy hlavního  uzávěr plynu v domě a podobně,“ radí odborník.

Například v případě uvedeného zásahu zlínských hasičů (zde) mělo chlazení za cíl ochránit lahev před roztržením a plyn byl ponechán k vyhoření. „Zřejmě se teplem poškodil ventil a nešlo s ním manipulovat,“ usuzuje u tohoto případu Hanuška. Vzhledem k objemu plynu v lahvi je to podle něj to nejbezpečnější řešení.

Hořící plyn nikdy nehasit!

Pro podobné situace jednoznačně platí jednoduchá zásada: uniká-li odkudkoliv plyn a hoří, nesmí se jeho plamen uhasit, pokud není zabezpečeno, že se dá unikající plyn zastavit. „Výbuch nespáleného plynu ve směsi se vzdušným kyslíkem je daleko horší než hořící plyn,“ konstatuje Zdeněk Hanuška.

„Pokud někomu přehoří plynová hadice u plynového grilu nebo plyn začne hořet u ventilu, musí se snažit únik plynu z lahve uzavřít,“ radí Hanuška. Proto by u právě používaného grilu měla být neustále obsluha, pak lze rychle reagovat.

„Pokud ventil uzavřít nelze, třeba kvůli nebezpečí popálení, nesnažte se plamen uhasit, ale odstraňte z okolí plamene hořlavé předměty, nebo přemístěte gril tak, aby na ně plamen nepůsobil. Pokud je gril venku a od plamene nic dalšího nehoří a hořet nemůže, nechte plyn vyhořet, nebude to dlouho trvat,“ doporučuje odborník zachovat klid, i když se v průběhu hoření může plamen zvětšovat, jak narůstá tlak v lahvi z důvodu ohřívání.

„Pokud ovšem hrozí, že se oheň může šířit dál nebo je hořící plynová lahev v místnosti, nebo uvnitř nějakého objektu, vždy volejte hasiče na linku 112 nebo 150. Do jejich příjezdu je možné ochlazovat hořlavé předměty v okolí hořícího grilu vodou, ale nehasit plamen na lahvi,“ radí jednoznačně Hanuška.

Hasiči v okamžiku příjezdu podle něj nejlépe posoudí co dál, tedy jestli chladit, pokusit se uzavřít ventil, či vynést (v žádném případě není možné hořící lahev vyhodit z okna) do bezpečnějšího prostoru a nechat vyhořet. Podobně jako to udělali vzdálení čínští kolegové zachycení na videu agentury Reuters. „Pokud má třeba jen 2 kg, může už být plynová lahev v době příjezdu hasičů i vyhořelá,“ uzavírá možným ideálním rozuzlením nepříjemné situace zkušený hasič.

Autoři: ,

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz