Jak uhasit hořící plynovou lahev. Důležité je chlazení

aktualizováno 
Hrozivě vypadal požár v restauraci v hustě osídlené obytné čtvrti čínského města Su-čchien v provincii Ťiang-su. Chytly totiž i plynové lahve v kuchyni restaurace, kde naštěstí v tu chvíli nebyli hosté. Přivolaní hasiči vytáhli hořící propan-butanové lahve přímo na ulici a tam je teprve začali chladit.

Požár zaregistrovali sousedé, kteří zavolali jak hasiče, tak majitele podniku. Aby v hustě osídlené obytné čtvrti zabránili výbuchu, vytáhli hasiči hořící propan-butanové lahve z restaurace na ulici, kde je chladili studenou vodou z požárních hadic. O několik minut později bylo jasné, že je vyhráno a exploze s ničivými účinky už nehrozí. Něco podobného se stalo i před pěti lety ve Zlíně (více zde).

Fotogalerie

Podle Zdeňka Hanušky, ředitele odboru integrovaného záchranného systému a výkonu služby na generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, oba uvedené zásahy - ten v Číně i ten ve Zlíně - přesně reagovaly na základní nebezpečí tlakových lahví, jímž je nebezpečí výbuchu.

Do podobné situace se přitom může dostat každý, kdo má doma plynový gril nebo spotřebič. Měl by tedy vědět, že výbuch hrozí v případě požáru ze dvou důvodů.

Jednak může dojít k výbuchu samotné lahve s plynem. „Vlivem zahřívání se plyn v lahvi roztahuje a nárůstem tlaku může dojít k roztržení lahve. Lahve s propan-butanem nepatří k nejnebezpečnějším, ale jsou i lahve plněné například acetylenem. U těch působením tepla dochází při dosažení určité teploty ke spontánnímu uvolnění plynu z látky, do které je nasycen, a následnému výbuchu. I proto je lahve nejprve potřeba proudem vody zchladit, stejně jako uzavírací ventil lahve. Pak je teprve možné unikající plyn zavřít, s rozžhaveným ventilem manipulovat nelze,“ vysvětluje plukovník Hanuška.

Ale může také dojít k výbuchu unikajícího plynu. „Pokud by nastala situace, že by byl plamen hořícího plynu na lahvi uhašen a plyn by neodhoříval, ale jen unikal do prostoru. To je nebezpečné, protože vzniká výbušná směs plynu a vzduchu. Při iniciaci plamenem nebo třeba elektrickou jiskrou, má velké destruktivní účinky pro široké okolí,“ popisuje nebezpečí Hanuška.

Hořící plyn nikdy nehaste, dokud se nezastaví jeho únik

Proto v případě plynu platí důležitá základní zásada, a to nejen u plynových lahví. „Uniká-li plyn a hoří, nesmí se plamen uhasit, pokud není zabezpečeno, že se dá unikající plyn zastavit. Například uzavřením ventilu nebo uzavřením celé větve rozvodu plynu, tedy hlavního  uzávěr plynu v domě a podobně,“ radí odborník.

Například v případě uvedeného zásahu zlínských hasičů (zde) mělo chlazení za cíl ochránit lahev před roztržením a plyn byl ponechán k vyhoření. „Zřejmě se teplem poškodil ventil a nešlo s ním manipulovat,“ usuzuje u tohoto případu Hanuška. Vzhledem k objemu plynu v lahvi je to podle něj to nejbezpečnější řešení.

Hořící plyn nikdy nehasit!

Pro podobné situace jednoznačně platí jednoduchá zásada: uniká-li odkudkoliv plyn a hoří, nesmí se jeho plamen uhasit, pokud není zabezpečeno, že se dá unikající plyn zastavit. „Výbuch nespáleného plynu ve směsi se vzdušným kyslíkem je daleko horší než hořící plyn,“ konstatuje Zdeněk Hanuška.

„Pokud někomu přehoří plynová hadice u plynového grilu nebo plyn začne hořet u ventilu, musí se snažit únik plynu z lahve uzavřít,“ radí Hanuška. Proto by u právě používaného grilu měla být neustále obsluha, pak lze rychle reagovat.

„Pokud ventil uzavřít nelze, třeba kvůli nebezpečí popálení, nesnažte se plamen uhasit, ale odstraňte z okolí plamene hořlavé předměty, nebo přemístěte gril tak, aby na ně plamen nepůsobil. Pokud je gril venku a od plamene nic dalšího nehoří a hořet nemůže, nechte plyn vyhořet, nebude to dlouho trvat,“ doporučuje odborník zachovat klid, i když se v průběhu hoření může plamen zvětšovat, jak narůstá tlak v lahvi z důvodu ohřívání.

„Pokud ovšem hrozí, že se oheň může šířit dál nebo je hořící plynová lahev v místnosti, nebo uvnitř nějakého objektu, vždy volejte hasiče na linku 112 nebo 150. Do jejich příjezdu je možné ochlazovat hořlavé předměty v okolí hořícího grilu vodou, ale nehasit plamen na lahvi,“ radí jednoznačně Hanuška.

Hasiči v okamžiku příjezdu podle něj nejlépe posoudí co dál, tedy jestli chladit, pokusit se uzavřít ventil, či vynést (v žádném případě není možné hořící lahev vyhodit z okna) do bezpečnějšího prostoru a nechat vyhořet. Podobně jako to udělali vzdálení čínští kolegové zachycení na videu agentury Reuters. „Pokud má třeba jen 2 kg, může už být plynová lahev v době příjezdu hasičů i vyhořelá,“ uzavírá možným ideálním rozuzlením nepříjemné situace zkušený hasič.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Srovnejte si biologické hodiny. I noční výlety do lednice tělo rozhodí

Podle vědců by byli lidé při nastavení zimního času celkově psychicky zdravější...

Biorytmy ovlivňují každou buňku v našem těle. Když se vychýlí, zhorší kvalitu spánku, soustředění, a dokonce mohou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz