Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show Ano, šéfe! A mohl se skoro zbláznit, když si na vyřešení svých problémů s provozem restaurace majitel zavolal i vědmu.

Na humornou vzpomínku, kterou vidíte v úvodním videu, si možná ještě pamatujete, ale jádrem toho dílu Jak to bylo, šéfe? je návštěva legendárního kuchaře Vladimíra Suchého. Byl to totiž první člověk, kterého ještě jako učeň poznal „na place“ v legendární čínské restauraci ve Vodičkově ulici.

Dodnes vaří, jen jinde. „Restaurace se otevřela v roce 1958, pak v roce 1962 skončili Číňané s jejím provozováním a převzali ji Češi. Podle receptur původních kuchařů. A krásné na tom bylo i to, že tato restaurace byla v ročence The New York Times,“ vzpomíná Suchý.

Tato restaurace byla vyhlášená v širokém dalekém okolí a scházeli se tam politici i umělci. Bylo to tím, že v této době ještě nebylo tolik možností ochutnat kuchyni z jiných zemí. A ta čínská chutná po celém světě a samozřejmě i v Česku.

Dnes vaří Vladimír Suchý v restauraci U Koruny v Hostivici u Prahy. A čínské menu neopustil dodnes. Čínu vaří už od roku 1977, takže lze předpokládat, že za ta léta už má dostatečnou praxi. I když sám skromně říká, že na rodilé Číňany asi nemá. „Přece jen mají pětitisíciletou kulturu, tak se měli víc času se to naučit,“ říká.

Pohlreicha však nejvíc zajímá, jak se letité postupy vaření čínské kuchyně aplikují v praxi v podání rodilého Čecha. A hned narazili na legendární čínskou specialitu černé vejce, ke které se v minulosti kuchaři museli propracovat pomazáním jílem a zakopáním do země, dnes už se vejce kupují hotová, připravená koagulací (srážení, terminologie často používaná v lékařství).

V tomto dílu se připravovala čínská polévka, jako dezert ananas v karamelu či maso na vývaru neboli švej-ču-žou (někdy se píše šuei-ču-žou) a k němu kantonská rýže. Ostatně pamětníci si vzpomenou: když se šlo do číny, tak právě na „švejčužu“.

A jestli jste s nostalgií zavzpomínali, podívejte se na přiložený recept a vyzkoušejte doma. A jestli jste páteční díl zmeškali, zopakujte si ho na iPrima.cz anebo v neděli dopoledne.

Švej-ču-žou

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g vepřové kýty
  • 1 ks vejce
  • 20 g solamylu
  • 80 g bílého zelí
  • 40 g pórku
  • 40 g čínského zelí
  • hrstka listového špenátu
  • špetka drceného chilli a sečuánského pepře
  • 400 g sádla na smažení
  • 1 dcl vývaru
  • špetka soli
  • 2 PL solamylu namočeného ve vodě

Suroviny na záliv:

  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • ½ kávové lžičky cukru, soli a aji-no-mota (glutaman sodný)
  • 2 PL čínského vína
  • 2 PL tmavé sojové houbové omáčky

Postup:

V horkém vývaru rozpustíme veškeré suroviny na zálivku, aby se mohl záliv rozležet. Na zahuštění namočíme solamyl do studené vody a necháme si ho připravený.

Z očištěné vepřové kýty nakrájíme půlcentimetrové plátky přes vlákno. Zamícháme s vejcem a solamylem, bílé zelí nakrájíme na dvoucentimetrové kostky a spaříme v horké vodě a necháme zchladnout.

Pórek nakrájený na dvoucentimetrové kostky dáme do mísy s větším množstvím vody, aby se odstranily všechny nečistoty, které klesnou ke dnu, pórek sebereme z vrchu a necháme okapat.

Čínské zelí nakrájíme taktéž na kostky a špenát také. Zeleninu si smícháme a necháme připravenou.

Ve woku rozehřejeme sádlo, ve kterém postupně osmažíme vepřové maso, které důkladně mícháme, aby se nespojilo a vybereme děrovanou naběračkou do cedníku a necháme okapat.

Dáme do misky až je všechno maso připravené a ve woku na lžíci sádla orestujeme zeleninu, přidáme maso, deci vývaru a poté přidáme zálivku a na mírnějším ohni zahustíme máčeným solamylem. Na sádle orestujeme sečuánský pepř a drcené chilli a pokapeme švej-ču-žou.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...