Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 5. února 2023 Dobromila

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na zajímavé části 3. a 4. řady show Ano, šéfe!, nutně nesměla chybět připomínka slavné epizody v brněnské restauraci Bohéma.

Na průšvih, jaký zažil šéfkuchař v roce 2011, si určitě každý vzpomene. Tehdy poprvé nedokončil natáčení, protože shledal poměry v restauraci za tak skandální, že to vzdal. Zatímco restaurace se tvářila jako nóbl podnik s vyššími cenami, jádro, tedy kuchyně, bylo zcela prohnilé.

To se přirozeně projevovalo na kvalitě pokrmů už při první ochutnávce. A příčiny odhalil, když se dostal přímo do kuchyně. Našel tam partu kuchařů bez základního vybavení.

Navíc bez elánu a zájmu, protože už mnozí nedostali několik měsíců výplatu. Přitom majitelé jezdili v BMW, ale nedopřáli zaměstnancům základní vybavení k práci.

Podle Pohlreicha je Brno vždycky specifické a lze se tam setkat s lecjakým překvapením. Ale aby na městě nezůstala pachuť té staré vzpomínky, rozhodl se diváky seznámit se zajímavým kuchařem, kterému se dalo pracovně říkat světoběžník.

Tomáš Reger z podniku Element v centru Brna je důkazem toho, že všechny světové cesty se sbíhají v Brně. Vystudoval hotelovou školu, pak se vydal na zkušenou do světa, a teď je opět zpátky v Brně. Ovšem ta krátká cesta na zkušenou se tak trošku protáhla.

„Během hotelovky jsem přerušil studium a za rok procestoval Austrálii a Nový Zéland. A po vojně jsem vyrazil do Londýna, kde jsem získal práci v čínské restauraci. Odtud mně vytáhli do Emirátů, abych tam otevřel další čínskou restauraci,“ popisuje svůj příběh.

Vzhledem k tomu, že majitele zavřeli, Reger na nic nečekal a udělal se pro sebe jako privátní kuchař se specializací na otevírání nových restaurací. Shrnuto, za 14 let pobytu v zahraničí jich otevřel třicítku.

Když se vrátil do Brna, řekl si, že bude vařit „brněnské recepty pro Brňáky“. A hned to Šéfovi ukázal.

Dokázali byste si představit kombinaci pstruha a kysaného zelí? V Regerově provedení je to něco jako rozlítaný zavináč. Jemně nakrájená ryba naložená ve šťávě z kysaného zelí a se zelím také ozdobně servírovaná.

Ostatně recept najdete níže a další podrobnosti na videu. Pokud jste zmeškali aktuální díl, máte druhou šanci v neděli dopoledne, zpětně můžete sledovat na iPrima.

Zavináč ze pstruha

Suroviny:

  • 400 g filet ze pstruha ze studené vody
  • sůl
  • 300 g kysaného zelí
  • 200 ml šťávy z kysaného zelí
  • 20 g křenu
  • kerblík
  • lichořeřišnice
  • pažitka
  • brutnák
  • šťovík
  • podle sezony použijte petrželový, koprový nebo brutnákový olej

Postup:

Filety ze pstruha zasypte solí a nechejte 10 minut v lednici. Opláchněte sůl ledovou vodou a osušte filety papírovými utěrkami. Nechte v lednici ideálně přes noc. Filet vyschne a sůl se dostane naskrz celou rybou.

Před podáváním nakrájejte rybu na tenké plátky a zalijte šťávou z kysaného zeli. Naaranžujte plátky ryby na kysané zelí a ozdobte bylinkami a zastrouhejte křenem. Par kapek bylinkového oleje dochutí celek.

Autor:
  • Nejčtenější

„Kdo si před třemi lety pověsil doma záclony, je vítěz doby“

Během tří let se zdvojnásobila cena nemovitostí. Z toho mohou těžit ti, kdo s koupí neotáleli. Výslednou cenu...

Dva psi v jedné rodině se rvali, až končili na veterině. Desenský poradil

Československému vlčákovi Dannymu skončil klidný život, když se jeho majitelé sestěhovali do jednoho domu se zahradou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špatně umytá miska, pamlsky navíc pro přilepšení. Pět hříchů při krmení psa

Čas krmení bývá pro pejsky společně s venčením ta nejoblíbenější část dne. Často však v krmení děláme chyby, které si...

Průlom sedmnáct let od vraždy. Kmotra Mrázka zastřelil vrah ze Slovenska

Premium Mrzlo. Ze dveří zámečku na pražské Lhotce vyšel kmotr podsvětí František Mrázek. Nájemný vrah ležící sto metrů daleko u...

Láska je evoluční finta, zamilovanost porucha emocí, říká psycholog Klimeš

Premium Láska je mocná emoce a bezesporu ta nejhezčí. A má hodně podob, které člověka nutí dělat různé věci. Mozkové okruhy...

Ruská lež je ohromná zbraň. Proč je Putin stále oblíbený, líčí reportér Karas

Premium Býval nejdéle sloužícím zahraničním zpravodajem České televize. V Polsku, v Rusku i na Ukrajině strávil Miroslav Karas...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a sýru. V dnešním dílu...

Nechtěl „signature dish“, stala se jím koprovka. Díky hostům, říká šéfkuchař

Premium Šéfkuchař Pavel Býček rád vypráví jídlem příběhy a nechává na hostovi, jestli je chce číst, nebo jde do restaurace The...

Zimní grilování má své kouzlo, má řadu výhod, říká populární pipMaster

Premium Říká, že grilovat se dá cokoli. David Kubricht, který se na internetu proslavil pod přezdívkou pipMaster, na ohni kromě...

Rodina měsíc měřila spotřebu plynu. Překvapila ji okamžitá souvislost s počasím

Portál iDNES.cz před měsícem odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Prosázel a propil 7 milionů korun. Prodal jsem i Českého lva, říká Vondráček

Televizní reportér, novinář a režisér David Vondráček (59) prohrál za celý svůj život v hazardu sedm milionů korun....

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

Františka Ringo Čecha odvezli do nemocnice. Podle syna měl mrtvici

František Ringo Čech (79) byl v neděli večer podle zdrojů CNN Prima NEWS převezen do pražské Nemocnice Na Homolce....