Sobota 3. prosince 2022, svátek má Svatoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 3. prosince 2022 Svatoslav

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show Ano, šéfe! Přitom se vrátil i do doby, kdy si mnozí kuchaři mysleli, že že už dospěli na úroveň, aby mohli samostatně vést profesionální kuchyni.

V minulosti zažil i situaci, kdy v rámci pořadu Ano, šéfe! se mu na pozici kuchaře do lokální restaurace hlásili kuchaři s praxí, ale také ti, kdo měli jen měsíc po vyučení. Pobouřilo ho sebevědomí kuchařů, kteří se hlásili do konkurzů. Kuchaři bez zkušeností přitom byli schopni o sobě prohlásit, že jsou schopni uřídit celý provoz restaurace.

Tedy její směřování, praktické otázky provozu ohledně personálních otázek, zásobování, uhlídání stálé kvality pokrmů. Ze své praxe ví dobře, že na to je třeba hodně let praxe, práce od píky a pozorného sledování, jak to dělá skutečný mistr. A pak se teprve může hlásit do této pozice.

Aby ukázal, jak je to správně, vyhlédl si Šéf místo, kde to sám zná nejlíp. Tedy svou „domovskou“ italskou restauraci Divinis. A rád by představil Mira Čornanina, který se do Divinis dostal zajímavou cestou. Před jedenácti lety poslal životopis do agentury a nakonec se ocitl tady.

Do italské kuchyně se zamiloval už během studií, kdy absolvoval stáž v severní Itálii v Lombardii ve společnosti San Lucio Events. Od roku 2005 sbíral zkušenosti ve Velké Británii, kde pracoval v Londýně a jeho okolí.

V Praze se rozhodl usadit v roce 2011 a posílil tak kuchařský tým restaurace Divinis. Pozici šéfkuchaře zastává od loňského roku. Podle Pohlreicha je příkladem kuchaře, který si prošel nezbytné „kolečko“ a než se ucházel o práci doma, šel na zkušenou, jako se chodívalo dřív (a dnes se opět zjistilo, že to není ke škodě).

Jako jeden z receptů si Čornanin připravil slávky s rajčaty na víně s bottargou. To je sušený kaviár vyráběný z ušlechtilé mořské ryby cípala obecného „muggine“. Pochází ze zemí kolem Středozemního moře a nejkvalitnější je asi ze Sardinie, specializované oblasti Cabras na středozápadě ostrova.

Bottarga je velmi drahá, používá se jen na postrouhání hotového pokrmu. Takže se s ní zachází v přeneseném smyslu jako s šafránem, anebo třeba s lanýži.

Podívejte se na video, kde je dobře zřetelné, jak je v italská kuchyně v podstatě jednoduchá. Možná si si pak na přípravu slávek troufnete sami. Zvlášť, když je koupíte kolem stovky za kilo, to za kuchařský experiment rozhodně stojí.

Ravioli plněné konfitem z mořského vlka s citronovou omáčkou

Tím ovšem průvodce italskou kuchyní nekončí. V pořadu společně s Pohlreichem ukážou, jak na ravioli nebo grilované krevety. Kompletní recept najdete přímo zde, pokud byste se chtěli na celý díl podívat zpětně, zkuste to například na iPrima.cz.

Slávky dušené na víně s rajčatovou omáčkou a bottargou

  • 250 g slávek
  • 0,05 l bílého suchého vína
  • 100 g rajčat
  • 1 ks šalotky
  • bazalka
  • 20 g bottargy
  • 50 g hráškových lusků
  • 40 g másla
  • 1 ks česneku
  • 1 ks peperoncino
  • citron
  • plocholistá petržel
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Šalotku nakrájíme a zpěníme na olivovém oleji a másle, přidáme nakrájená rajčata. 10 minut povaříme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Omáčku rozmixujeme a přepasírujeme.

Na pánvi opečeme česnek na oleji, očištěné slávky vkládáme do pánve a následně zalijeme vínem. Přiklopíme a počkáme dokud se mušle otevřou. Po otevření přilijeme hotovou rajčatovou omáčku, zjemníme máslem a přidáme nakrájené hráškové lusky. Na závěr nastrouháme bottargu.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Tropická kráska v květináči z Ikea. Nemáte ji také doma? ptají se vědci

Okrajenka žlutoskvrnná je nepřehlédnutelné, několikacentimetrové stvoření s několika desítkami nohou. Tato exotická...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

Jméno pro mládě hrabáče vybráno, rodinné vstupenky do Zoo Praha rozdány

Bude to Amari, Bahati, Farisa, Imani, nebo Middag? Jako čtenáři iDNES.cz jste měli možnost rozhodnout o tom, jakým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Sprcha či úsporné splachování. Tipy, které sníží spotřebu vody v domácnosti

Ceny energií rostou, potraviny se zdražují a všichni hledáme prostředky, jak můžeme ušetřit. Hospodaření s vodou možná...

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

Vánoční úklid nemusí být drama. Zkuste to letos v předstihu a s klidem

Vánoce řada lidí vnímá jako nejkrásnější svátky v roce. Abychom si je však mohli s těmi nejbližšími opravdu užít a...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Známý český stylista Jan Pokorný spáchal ve 39 letech sebevraždu

Jeden z nejuznávanějších českých stylistů Jan Pokorný spáchal ve čtvrtek ve svých devětatřiceti letech sebevraždu...

Pavel Nedvěd se dostal do potyčky v domě partnerky, zasahovala policie

Bývalý reprezentační kapitán a donedávna místopředseda fotbalového Juventusu Turín Pavel Nedvěd se dostal do potyčky s...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...