Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

aktualizováno 
Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40 procent je v rozpacích, když má přebalit dítě, a víc než polovina lidí si na silnici neporadí s prázdnou pneumatikou.

Pojišťovna provedla průzkum mezi 2 000 respondenty a zjišťovala, jak si lidé poradí s nejjednoduššími úkoly v běžném životě. Zjistila, že zhruba dvacet procent lidí si doma neumí vyměnit žárovku a třetina lidí se při vaření běžných jídel neobejde bez kuchařky.

Téměř polovina lidí přiznala, že se cítila bezradně, když hlídala dítě a bylo potřeba vyměnit plenu. V případech, kdy se musel řešit problém například s tekoucím radiátorem, změřit hladinu oleje v autě nebo sestavit koupenou polici, dopadly výsledky ještě hůře – tam statistika zaznamenala přes padesát procent dezorientovaných dotazovaných.

Kde lidé shánějí informace o domácích pracích
Metodou pokus/omyl 50 %
Od otce 45 %
Od matky35 %
Z internetu (například pomocí videa)20 %
Pomocí knih a příruček17 %
V práci16 %
Od přátel15 %
Ve škole15 %
Z televize12 %
Zeptal jsem se odborníka 8 %

Na druhou stranu jsou mnozí lidé odvážní a nebojí se experimentovat. Každý druhý účastník průzkumu své dovednosti získává metodou pokus/omyl. Až pak se do žebříčku dostává tradičnější způsob: 45 % se učilo od svých otců a 35 % od matek. A naopak jen osm procent lidí postupovalo tak, že se prostě zeptali toho, kdo tomu rozumí.

Průzkum také zjišťoval, jak informace získávají lidé v různých věkových kategoriích. Čtyři lidé z deseti ve věku do 25 let získávají informace o problému, který potřebují aktuálně řešit, z internetu. To dvojnásobek těch, kteří používají spíše příručky a publikace.

A naopak: knihy a manuály používá drtivá většina lidí nad 55 let. Z těchto dotázaných využije znalosti z internetu zhruba jen 10 procent.

Podívejte se na video, jak si snadno poradit s vařením vajec pomocí gadgetu BeepEgg Timer.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Najdete na iDNES.cz