Ublíží vínu pobyt v mrazáku? Sommeliér radí, jak ho rychle vychladit

aktualizováno 
Ideální cestou k vychlazení bílého vína na požadovanou teplotu při podávání - a nemusí to být zrovna dnešní svatomartinské - je chladící vinotéka, radí sommeliér. V té na vás vychlazené víno čeká kdykoliv připravené k okamžitému otevření. Jenže každý vinotéku nemá, ani nepotřebuje.

V nouzi nejvyšší, kdy byste už už potřebovali víno rozlévat do sklenic, ale není vychlazené, vám podle kanadského úvodního videa stačí mokrá utěrka, do které víno zabalíme a na deset minut ho strčíme do mrazáku. Je to tak ale v pořádku?

Jak rychle vychladit víno

Jak rychle vychladit víno? Pokud hodně pospícháte, můžete ho zabalit do mokré utěrky a strčit do mrazáku.

„Obecně platí, že vínu nesvědčí výrazné teplotní šoky, protože by se jeho křehká struktura mohla rychlými rozdíly teplot poškodit. Víno by pak nemuselo chutnat tak, jak má,“ upozorňuje František Coufal, sommeliér a autor blogu Světem Vína.

Ale jedním dechem dodává, že to považuje spíše za teorii, která se mu v praxi naštěstí zatím nepotvrdila. „Pozor bych si ale dal v případě archivních vín. U běžně konzumovaných mladých bílých či šumivých vín v tom nevidím žádný problém,“ uklidňuje sommeliér.

Šumivé víno a mrazák? NE!

„Vyhněte se chlazení šumivého vína v mrazáku, láhev v něm může explodovat. V tomto případně doporučuji počkat přibližně dvě a půl hodiny na vychlazení v lednici, případně použít chladicí nádobu s ledem, která oproti mrazáku chladí přece jen pozvolněji,“ radí sommeliér František Coufal.

„I v restauraci jsem mnohokrát sáhl po chladicí nádobě s ledem a vodou, která zchladí víno na požadovanou teplotu během 20 až 25 minut. Zchlazení urychlí dostatečné množství ledu a doplnění vodou až po okraj,“ konstatuje.

Doma pak také radí využít mrazák. I bez zabalení do mokré utěrky máte víno vychlazené přibližně za 15 až 20 minut.

„Tip na využití mokré utěrky je pro mě osobně novinka, která celý proces může jistě urychlit. Otázka je, zda krkolomný a nepříliš estetický proces za ušetřených pět, možná deset minut stojí. Osobně by si klidně počkal a vínu dopřál o pár minut víc. Tento ušlechtilý nápoj si to zaslouží.“

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Základní péče o morčata: nemají ráda stěhování, samce oddělte od samiček

Morče je jeden z nejoblíbenějších dětských mazlíčků.

Kdo jako dítě neměl morče, jakoby nebyl. Tito hlodavci nejsou pro chov nijak zvlášť náročná, ale vyplatí se dodržet...

Další z rubriky

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

Najdete na iDNES.cz