Grilovací sezona začíná. Víme, jak správně připravit plynový gril

  6:00
Plynový gril je oblíbený pro své jednoduché použití. Je vždy připraven a zvládne to opravdu každý. Na rozdíl od grilu na uhlí se nemusí zdlouhavě čekat na rozpálení a manipulovat se žhavými uhlíky. Stačí jen otočit knoflíkem, stisknout zapalovač a během chvilky můžete začít grilovat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Další nespornou výhodou plynového grilu je snadná a přesná regulace teploty. Intenzita plamene se nastavuje pomocí otočných knoflíků, stejně jako u sporáku v kuchyni. Plynové grily také produkují minimum kouře a popela. To ocení nejen vaši sousedé, ale i vy při následném čištění.

Jak připravit plynový gril na grilování?

1. Nejprve otevřete víko grilu. Důkladně zkontrolujte, jestli je plynová láhev dostatečně naplněná a všechna připojení k ní jsou v pořádku.

Inspirujte se vynikajícími recepty na grilování

2. Otevřete přívod plynu do grilu otočením kohoutku.

3. Zapalte hořáky pomocí vestavěného zapalovače, který má většinou podobu elektronického tlačítka, nebo použijte speciální dlouhý zapalovač na plyn. Postupujte podle návodu k vašemu konkrétnímu grilu. Obvykle se nejprve otočí ovládacím knoflíkem jednoho z hořáků do polohy „zapálit“ a poté se stiskne tlačítko zapalovače. Jakmile se plamen rozhoří, můžete v případě potřeby zapálit také další hořáky.

4. Před samotným grilováním zahřejte gril na vysokou teplotu, aby se vypálily případné bakterie, a poté přejeďte rošt drátěným kartáčem pro očištění.

5. Pomocí regulačních knoflíků nastavte požadovanou teplotu, která je vhodná pro daný pokrm.

6 Jakmile gril dosáhne požadované teploty, můžete začít grilovat.

ilustrační snímek

Jak grilovat na plynovém grilu

Plynový gril nabízí širokou škálu možností přípravy masa, zeleniny, klobásek, sýrů a dalších dobrot. Stejně jako u grilu na dřevěné uhlí rozlišujeme přímé a nepřímé grilování.

Přímé grilování
Tato metoda je ideální pro rychlou přípravu menších kousků masa, zeleniny nebo hamburgerů, které vyžadují vysokou teplotu a opečení zvenku. Suroviny se při přímém grilování umisťují přímo nad zapnuté hořáky.

Nepřímé grilování
Nepřímé grilování je vhodné pro větší kusy masa, třeba žebra nebo vepřovou plec, které vyžadují delší dobu přípravy při nižší teplotě, aby se propekly rovnoměrně a zůstaly šťavnaté. Suroviny se umisťují na část roštu, pod kterou jsou hořáky vypnuté nebo nastavené na nízkou teplotu. Teplo cirkuluje uvnitř uzavřeného grilu a pokrm se peče podobně jako v troubě.

Nejméně oblíbená součást grilování: čištění grilu

Po každém grilování je třeba gril vyčistit, a to dokud je ještě teplý, ne horký. Rošty od zbytků jídla očistíte pomocí drátěného kartáče, s odolnou mastnotou zatočí speciální čistič na grily. U nerezových grilů však pozor na poškrábání.

Jednou za čas, třeba jednou za měsíc, je vhodné provést důkladnější údržbu. Nechte gril zcela vychladnout, vyjměte rošty a hořáky a očistěte vnitřek grilu od mastnoty a spálených zbytků. Trysky hořáků pročistíte párátkem. Nezapomeňte také na čištění odkapávací misky, kam stéká tuk. Pravidelná údržba zajistí nejen přípravu jídla v čistotě, ale také prodlouží životnost celého grilu.

Další tipy pro plynový gril

Většina plynových grilů umožňuje kombinaci přímého a nepřímého grilování. Jak na to? Zapnutím pouze některých hořáků. Na grilovací ploše se tak vytvoří dvě tepelné zóny – horká pro rychlé opečení a chladnější pro pomalé dopečení nebo udržování teploty.

Také plynový gril zvládne vykouzlit kouřové aroma. Stačí jen použít speciální udicí lupínky, které namočíte do vody, následně lehce vyždímáte a vložíte do udicího boxu nebo alobalové misky, kterou umístíte přímo na rošt nad hořákem. S uzavřeným víkem se kouř udrží uvnitř a dodá jídlu lahodné kouřové aroma.

Přestože někteří gurmáni nedají dopustit na autentickou chuť jídla z grilu na dřevěné uhlí, moderní plynové grily také zvládnou připravit skvělé jídlo a své příznivce si získaly díky jednoduchosti používání.

Gril na uhlí, nebo na plyn? Zde jsou výhody
Gril na uhlíGril na plyn
Autentická chuťSnadné a rychlé zapálení
Vysoká teplota pro rychlé opečeníPřesná regulace teploty
Tradiční zážitek s rozděláváním ohněČistější provoz
Grily na uhlí bývají lehčí a přenosnější než plynové.Není třeba řešit pořízení uhlí a jeho likvidaci.
Nezávislost na elektřině a plynové přípojceDražší modely nabízejí více funkcí a příslušenství.
Základní modely grilů bývají levnější než plynové.Plynové grily mohou mít velkolepou grilovací plochu.
Témata: grilování

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky
Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky

Chystáte narozeninovou oslavu, dětskou party nebo si třeba jen chcete ozvláštnit víkend? Ve spolupráci se značkou Ariete jsme si pro vás připravili...

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.