Metanol pijete v ovocných pálenkách vždycky. Je na něj norma

  12:03aktualizováno  12:03
Metanol je naprosto přirozenou součástí přírodních pálenek. Evropská norma určuje, že litr čistého alkoholu může obsahovat 12 gramů metylalkoholu.

Etylalkohol hoří modrým plamenem... | foto: Profimedia.cz

Přítomnost metanolu v ovocných destilátech je naprosto přirozená. "Je známkou toho, že se opravdu jedná o přírodní destilát z ovoce. Proto v nich naše i evropská norma stanovuje povolený obsah 12 gramů metanolu na litr čistého alkoholu, což je šest gramů metylalkoholu v litru 50% ovocné pálenky. Kvalitní potravinářský líh k výrobě lihovin obsahuje max. jen 0,5 g metanolu v 1 l čistého (tj. 100% lihu)," vysvětluje docentka Helena Uhrová z VŠCHT. (Jaká je první pomoc při intoxikaci metanolem, se dočtete zde.)

Nepoznáte ani čichem, ani podle barvy plamene

S množícími se případy otrav metylalkoholem vyvstává před laiky spousta otázek. Lze poznat pouhým okem nebo čichem, jaký tvrdý alkohol nepít? Lze to zjistit nějakou jednoduchou zkouškou?

Na "zasvěcených" internetových diskusích se dočtete, že jakmile je v lihovině přítomen metylalkohol neboli dřevný líh, hoří jinou barvou plamene než lihovina, která je v pořádku. Ano, metanol hoří oranžovým plamenem, kdežto etanol modrým, ale to platí pouze pro čisté látky.

"Metylalkohol hoří stejně modrým plamenem jako etanol, změnu v barvě plamene nezjistíte ani u ovocného destilátu," nechce vyvolávat zbytečné iluze Uhrová. "Barva se může změnit dík některé příměsi, třeba zvýšenému obsahu sodíku nebo jiné látky, která není regulérní součástí destilátu nebo lihoviny," konstatuje Uhrová. 

Kde se musí stát chyba, aby metanol zabíjel

Jako velmi problematické vidí senzorické zjištění metylalkoholu i Kamil Kutina, vedoucí provozu palírny Radlík v Jílovém u Prahy. "Běžnému spotřebiteli bych radil nakupování alkoholu pouze z důvěryhodných zdrojů, tedy z prověřených lihovarů a pěstitelských pálenic, kde je jistota, že metylalkohol je oddělen již při destilaci v takzvaném úkapu. To znamená nenakupovat alkohol z černých palíren a stáčený alkohol z neznámých zdrojů," vysvětluje Kutina.

Že odpovědnost za zvýšené množství metanolu může nést neoddělení úkapu při destilaci, potvrzuje i docentka Uhrová: "Tam je největší podíl etanolu a metanolu. Bude tam ale pravděpodobně i zbytkový octanol, který by mohl nepříznivě ovlivnit chuť. Ale to už každý nepozná." 

Správně se při destilaci stáčí až takzvané jádro. "A tam už je podíl obou alkoholových složek v pořádku," uklidňuje. V nelegální pálenici je ovšem možné, že dodržování tohoto jedině možného výrobního postupu nikdo neřeší.  

Další teoretickou možností, jak se metanol do tvrdého alkoholu dostal, je použití technického lihu místo čistého potravinářského etanolu. "A tam už lze jen spekulovat. Jestli chtěl někdo ušetřit a použil nečištěný technický líh, kde jsou nejrůznější příměsi včetně metanolu. Anebo jestli byl prostě hloupý a řekl si líh jako líh..." nechce ani domýšlet smutnou variantu docentka z VŠCHT. 

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz