Jak na pečení modelovací hmoty krok za krokem

aktualizováno 
Děti milují proces tvoření. Zkuste si s nimi "uvařit" figurky nebo vánoční ozdoby.

Hotová figurka | foto: Druchema

Modelování je nejen zábava, zároveň rozvíjí i motoriku malých dětí. Při rukodělné činnosti navíc mají pocit, že vzniká něco hmotného, co si mohou skutečně osahat. A až si "upečou" vše, co chtějí, užijí si navíc při malování svých figurek.

Z modelovací hmoty lze vyrobit cokoli – sluníčko na obloze, kytičku, pejska nebo tvář maminky. Fantazii se žádné meze nekladou. Děti přitom trénují i představivost a v dospělosti tolik potřebnou kreativitu.

Na trhu najdete modelovací hmoty pod různými názvy, například modurit nebo modelit. Pracuje se s nimi podobně: po vytvarování se ponoří do vařící vody, anebo se vytvrzují v troubě. Podstatné je, aby hmoty neobsahovaly škodlivé látky, například ftaláty.

Krok za krokem

My jsme vyzkoušeli novou hmotu modelit od českého výrobce Druchema.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Blok hmoty rozkrájejte na zhruba centimetr silné plátky. Pak sobě i dítěti navlhčete ruce, aby se na ně modelovací hmota nelepila, a hnětením ji upravte na potřebnou měkkost. Malým dětem s touto fází raději pomozte.

Nakrájenou hmotu rozválejte.

Nakrájenou a změklou hmotu rozválejte.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Zbytek práce ale určitě nechte do značné míry potomkovi, protože především on musí cvičit prsty a fantazii. Pomozte mu, tvary poupravte, ale hlavním autorem musí být on sám.

Když se dílo nepovede, nic se neděje, slzy nejsou třeba. Modelovací hmotu stačí prohníst a začít znovu. Tentokrát třeba s pomocí vykrajovátek nebo formiček. Je-li modelína moc měkká, nechte ji chvilku odležet a zase ztuhne.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Pak získáváte hlavní roli opět vy jako rodič. Modelit lze vytvrdit varem v horké vodě nebo teplem, například v troubě. Každá z variant má své výhody. První představuje ponořit dílo vašeho dítěte do vody, kterou postupně přivedete k varu. Každý centimetr tloušťky výrobku znamená zhruba čtvrt hodinu tvrzení. Hmota přitom nezmění barvu.

Zato v troubě ano – a to od růžové až po hnědou. Výtvor postupně zahřívejte až na přibližně 120 stupňů Celsia. Doba tvrzení je zhruba 30 minut na každý centimetr tloušťky.

V troubě pečeme na 120 °C.

V troubě pečeme na 120 °C.

Až dílko vychladne, dejte prostor zase dítěti. Modelit totiž můžete po vytvrzení barvit vodovými, temperovými nebo acetonovými barvami. A malování je dalším prostředkem k rozvoji jemné motoriky i fantazie. Hotový výrobek můžete ještě nalakovat nebo namořit.

Pak už jen zbývá vystavit ho doma ve vitríně nebo schovat jako vánoční ozdobu. Když ho nabarvíte nahnědo a bíle okrášlíte, dostanete "perníkové" ozdoby, které vydrží navždy – nikdo je nesní.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz