Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Jak na pečení modelovací hmoty krok za krokem

aktualizováno 
Děti milují proces tvoření. Zkuste si s nimi "uvařit" figurky nebo vánoční ozdoby.

Hotová figurka | foto: Druchema

Modelování je nejen zábava, zároveň rozvíjí i motoriku malých dětí. Při rukodělné činnosti navíc mají pocit, že vzniká něco hmotného, co si mohou skutečně osahat. A až si "upečou" vše, co chtějí, užijí si navíc při malování svých figurek.

Z modelovací hmoty lze vyrobit cokoli – sluníčko na obloze, kytičku, pejska nebo tvář maminky. Fantazii se žádné meze nekladou. Děti přitom trénují i představivost a v dospělosti tolik potřebnou kreativitu.

Na trhu najdete modelovací hmoty pod různými názvy, například modurit nebo modelit. Pracuje se s nimi podobně: po vytvarování se ponoří do vařící vody, anebo se vytvrzují v troubě. Podstatné je, aby hmoty neobsahovaly škodlivé látky, například ftaláty.

Krok za krokem

My jsme vyzkoušeli novou hmotu modelit od českého výrobce Druchema.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Blok hmoty rozkrájejte na zhruba centimetr silné plátky. Pak sobě i dítěti navlhčete ruce, aby se na ně modelovací hmota nelepila, a hnětením ji upravte na potřebnou měkkost. Malým dětem s touto fází raději pomozte.

Nakrájenou hmotu rozválejte.

Nakrájenou a změklou hmotu rozválejte.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Zbytek práce ale určitě nechte do značné míry potomkovi, protože především on musí cvičit prsty a fantazii. Pomozte mu, tvary poupravte, ale hlavním autorem musí být on sám.

Když se dílo nepovede, nic se neděje, slzy nejsou třeba. Modelovací hmotu stačí prohníst a začít znovu. Tentokrát třeba s pomocí vykrajovátek nebo formiček. Je-li modelína moc měkká, nechte ji chvilku odležet a zase ztuhne.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Pak získáváte hlavní roli opět vy jako rodič. Modelit lze vytvrdit varem v horké vodě nebo teplem, například v troubě. Každá z variant má své výhody. První představuje ponořit dílo vašeho dítěte do vody, kterou postupně přivedete k varu. Každý centimetr tloušťky výrobku znamená zhruba čtvrt hodinu tvrzení. Hmota přitom nezmění barvu.

Zato v troubě ano – a to od růžové až po hnědou. Výtvor postupně zahřívejte až na přibližně 120 stupňů Celsia. Doba tvrzení je zhruba 30 minut na každý centimetr tloušťky.

V troubě pečeme na 120 °C.

V troubě pečeme na 120 °C.

Až dílko vychladne, dejte prostor zase dítěti. Modelit totiž můžete po vytvrzení barvit vodovými, temperovými nebo acetonovými barvami. A malování je dalším prostředkem k rozvoji jemné motoriky i fantazie. Hotový výrobek můžete ještě nalakovat nebo namořit.

Pak už jen zbývá vystavit ho doma ve vitríně nebo schovat jako vánoční ozdobu. Když ho nabarvíte nahnědo a bíle okrášlíte, dostanete "perníkové" ozdoby, které vydrží navždy – nikdo je nesní.

Autoři:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz